Kisgyerek

Három gyerekkel egyformán törődni

Sajnos ma nagyon nehéz több kisgyereket nevelni, hiszen az anya általában egyedül van velük. Hogy ússzuk meg kevesebb feszültséggel?
2011. December 05.

Kedves Judit!

Három gyerekem van, olykor elég nehéz egyszerre mindhárommal egyformán törődni, sajnos mindezt a középső kislányom, Dorka érzékeli a legjobban. Ferkó nyolc hónapos lesz, vele még több időt kell tölteni, szoptatni, pelenkázni, fürdetni és így tovább. Barbi most kezdte az első osztályt, elég lobbanékony kislány, emellett nagyon alkalmazkodó, könnyen alkalmazkodott, amikor megszületett a húga, később az öccse, sosem volt vele különösebb probléma.

Dorka nagyon hisztis, sokszor nehéz vele, persze egy percig sem őt hibáztatom, mert biztos vagyok abban, hogy nekem kéne rájönnöm, hogyan vészeljük ezt át. Van úgy, hogy ő kikéri magának, hogy nem Dorka, hanem baba, mint a kisöccse. Akaratos, ha kér valamit, és nem teljesítem azonnal, totálisan ki tud akadni, sokszor sikításba kezd, ilyenkor van, hogy felébreszti kistesót, bár tudom, ezzel jelzi, hogy ő is van, rá is kell figyelni, de hát nem tud az ember mindig mindent azonnal. Ha van rá lehetőségünk, töltünk kettesben időt, bár hosszú távon ez sem megoldható, mert Ferkó sem lehet egyedül. Igény szerint szopik, és ha neki sem vagyok kéznél, ő sem tűr sokáig.

Sajnos még tényleg nehezen jöttem rá, hogyan oldjam meg, hogy legfőképpen Dorkában enyhítsem ezt az akaratosságot, hisztit. Hároméves múlt, óvodába csak jövő szeptemberben szeretném vinni (ez az itteni rossz tapasztalatok, óvodai dolgok miatt van, amit a nagylánnyal éltünk át). Ha kapnék jó tanácsot, nagyon örülnék. Előre is köszönöm a választ.

Erika

Kedves Erika!

Bizony nem könnyű három gyereket nevelni, teljesen természetes, hogy konfliktusok adódnak. Többek között azért, mert nem lehet pontosan egyformán törődni velük és ugyanazt adni nekik, hiszen a pici rengeteg fizikai igénnyel áll elő (szoptatás, pelenkázás, testközeli gondozás), miközben a középső is kicsi még, ő is szinte teljes embert igényelne.

Ami technikailag nagyon sokat segíthet, az a hordozókendő. Ferkót már háton is lehet hordozni, otthon is, így érzi a testközelséget, miközben anya a nagyobb gyerekekkel foglalkozik, főz, tereget, porszívózik, vagy mást csinál. Dorka így több figyelmet kaphat, amire biztosan szüksége van.

A másik segítség az lehet, amit már el is kezdett megfogalmazni: elfogadni, hogy Dorka nem Dorka, hanem baba – tehát igénye van arra, hogy kicsinek tekintsék. Gondolja meg, ő most a legkisebből a nagyobb lett, legalábbis Ferkóhoz képest. Nyugodtan lehet vele olyat játszani, hogy ő Dorka baba, és – viccesen – úgy viszonyulni hozzá.

Mindemellett az is nagyon fontos, hogy érzékeltessék vele a határokat: mit szabad és mit nem. Ha választás elé kerül (mondjuk, megkérdezik: mit szeretnél enni, melyik ruhádat szeretnéd fölvenni?), akkor sokszor az ekkora gyerek összezavarodik, és kitör a hiszti. Legföljebb két dolog közül választhasson. Mielőtt történik valami, mondják el neki, hogy mi lesz. (Ebéd után alszol, utána megyünk a játszótérre.) És próbáljanak valamiféle napirendet kialakítani – bár ez három különböző igényű gyereknél nem könnyű.

Még néhány tanács:

– Ne tűzz ki nagy célokat! A lényeg, hogy EZT a napot minél kevesebb balhéval túléld. Mindig próbáld a következő tevékenységet vonzóvá tenni. A kreatív, jó humorérzékű szülők nyerő helyzetben vannak

– Állíts fel minél kevesebb korlátot, ne álljon az egész nap tiltásokból. Ám fő a következetesség! Ha már egyszer nemet mondtál, semmiképp se engedj a hisztinek. Ha kitartó vagy, meglesz az eredmény!

– Csinálj valami meglepőt vagy vicceset, ha kitör a hiszti. Ha te is “hisztizni” kezdesz, annyira meghökken, hogy ő nagy eséllyel abbahagyja

– Tereld el a figyelmét, ha még lehet. Az “újszülöttnek minden vicc új!” alapon az ablakon masírozó légy is lehet izgalmas beszédtéma

– Tartsd szem előtt, hogy a hiszti csak egy epizód a napból! A felhőcskék jönnek-mennek, a vihar után ragyog a nap. A harag, a düh ahogy jött, úgy el is múlik. Te se tarts haragot!

– Tartsd tiszteletben a gyerek érzéseit! Ő is lehet mérges vagy szomorú, de nem mindegy, hogy ezt milyen módon fejezi ki. A jó példát elsősorban szülőként mutathatjuk neki

– Tedd a lakást hisztibiztossá, amennyire csak lehet! Ha a veszélyes vagy törékeny tárgyakat elérhetetlen helyre pakolod, máris sokat tettél a családi békéért

Üdv: Sződy Judit

Kapcsolódó cikkeink:

Féltékeny fiókák

Jön a tesó, mit mondjak a nagynak?

Így segítsd a sok testvért!

Féltékenykedő testvérek – kötelező szeretni?