Kisgyerek

Ha csúnyán beszél a gyerek

Nem túl vicces, amikor a totyogónk káromkodni kezd. Vajon mi lehet az oka, hogy csúnyán beszél?
2013. Június 08.

Ha csúnyán beszél

Először azon gondolkodj el, miért zavar ez téged. Családotokban ez nem szokás, vagy csak a gyerek szájából nem akarod azt hallani, amit egyébként a felnőttek beszédében észre sem veszel, és neked is természetesen jön a szádra? A gyerek nem méricskéli a szavakat, azt használja, amit hall. Nem várhatsz tőle mást, csak amit te adsz a szájába, vagy amivel a környezetében találkozik.

Egy éppen csak beszélni tanuló baba kizárólag olyan szavakat fog mondani, ismételni, amit hall. Csak akkor tudatosul benne, hogy vannak kerülendő kifejezések, ha erre te magad felhívod a figyelmét.

Gondold végig, hogy kitől, honnan hallhatta ezeket a kifejezéseket: ha a családban valakitől, akkor kérd meg, hogy ne használjon ilyen szavakat a gyerek előtt. Ha olyan helyre jártok (játszótér, közlekedési eszköz), ahol találkozhattok ilyesmivel, kerüljétek el, ha módotokban áll, pl. menjetek másik játszótérre, parkba. Ha pedig a tévéből “tanulta” a csúnya szavakat, akkor érdemes elgondolkoznod azon, hogy szükséges-e egyáltalán tévéznie egy ekkora babának.

Előfordulhat, hogy ezután szándékosan tesztel, és figyeli reakciódat. Az állandó rosszallás helyett inkább akkor érsz el tartós eredményt, ha saját beszédedben következetesen kerülöd a nem tetsző szavakat, és meg sem hallod őket, amikor a gyerek használja, megjegyzés nélkül átsiklasz a provokáció fölött. Ebben a korban nagyon erős a kötődés a szülőkhöz, elsősorban az ő példájuk hat, így várható, hogy kikopik a gyerek szókincséből az, amit te nem erősítesz meg.

Kapcsolódó cikkeink: