Kisgyerek

Új kötelező oltások a láthatáron

Ciprus, Izland és Magyarország kivételével minden európai országban volt mostanában áldozatokat követelő kanyarójárvány. A szakértők szerint érdemes fönntartani az átoltottságot, sőt, lehet akár növelni is a kötelezők számát.
2012. Október 11.

Jelenleg tíz kötelező és egy ajánlott oltás van Magyarországon. Az ajánlott a pneumokokkusz baktérium ellen véd, amely a legtöbb bakteriális torok-, középfül-, mandula-, agyhártya- és tüdőgyulladásért felelős. Ezt az oltást minden gyermekorvosnak fel kell ajánlania a gyerek számára, ám a szülő dönti el, kéri-e.

A lányok jönnek

A következő kötelező oltás lehet a méhnyakrák elkerülésére szánt HPV-oltás. Ezt a szexuális élet megkezdése előtt álló 9-15 éves lányoknak ajánlják már most is. Jelenleg a három oltásból álló széria ára elég borsos: 90 000 Ft. Ami elgondolkodtató: az oltóanyag a négy legveszélyesebb HPV-törzs ellen biztosít védelmet, ám több mint száz HPV- törzset ismerünk.

Le a bárányhimlővel!

A bárányhimlő elleni oltás ma is nagyon népszerű, ennek ellenére évente 40-50 000 megbetegedést észlelnek hazánkban, ebből 200-300 jár szövődménnyel, és egy-két esetnél tapasztalható nagyon súlyos komplikáció. A bárányhimlő elkerülése azért is lehet fontos a többgyerekes család számára, mert a háromhetes lappangási idő miatt gyakran akár több hónapig is eltarthat, mire minden gyerek elkapja és meggyógyul. A bárányhimlő vírusa ellen kapható védőoltás ára jelenleg 7-8000 forint.

Tökéletes védettség?

Az oltások csak bizonyos kórokozók ellen és csak bizonyos időn keresztül védenek. Így ha a gyereked megkapta a pneumokokkusz elleni védőoltást, akkor is van esélye kiadós torokgyulladásokra, hiszen a legtöbb felső légúti megbetegedést vírus okozza.

Akik 1979 előtt kaptak kanyarót, nem lehetnek biztosak védettségükben, ehhez emlékeztető oltásra lenne szükségük. A diftéria-tetanusz oltást 10 évente meg kellene ismételni a biztos védettség érdekében. Az újszülöttkorban beadott BCG-oltás nagyjából 10-15 éves korig véd a tüdőgümőkór (TBC) ellen.

Forrás: MTI- babaszoba.hu