Kisgyerek

Többször, rövidebb időre

Ellenállóerőnket edzi, ha minél gyakrabban mozdulunk ki a szobából a hideg levegőre. Bár kényelmetlenséggel jár a gyerekek öltöztetése, inkább délelőtt és délután is menjünk ki rövidebb időre, mint egyszer hosszasabban.
2008. Január 29.

Érdemes levegőznünk?

A téli időszak végére, hideg, nedves időben különösen a városok fölött nagy mennyiségű egészségkárosító anyag gyűlik össze a levegőben. Az összefüggő felhőtakaró buraként nyomja maga alá a szennyeződéseket. Fűtési idényben a kén-dioxid és a por koncentrációja nő meg a levegőben, míg az autók kipufogógáza és az ipari légszennyeződés az év folyamán nagyjából állandó mértékben van jelen. A dízelmotorokból származó korom különösen veszélyes, mert apró szemcséi a légutak mélyére is behatolnak. A téli szmog főként a legkisebbek és az idősek, a szív-, tüdő- és keringési problémákkal küzdő emberek számára jelent komoly megterhelést. A légszennyezettség valószínűleg hozzájárul az asztma kialakulásához, az elmúlt évtizedekben az asztmás betegek száma ugyanis ugrásszerűen nőtt. Összességében egészségtelen a városi levegő, Budapesté különösen, ezért ha tehetjük, töltsünk minél több hétvégét vidéken. Szmogos napokban elég, ha legfeljebb fél órát tartózkodunk kint a gyerekkel. Nem zárhatjuk be hetekre, de csak a kimozdulás kedvéért menjünk a levegőre. Éjjel szellőztessünk, ilyenkor kisebb az autóforgalom, ezért jobb a levegő.

Rossz időben is levegőzzünk!

Ha még kellemes időben hozzászoktunk a mindennapos, legalább kétórás levegőzéshez, a barátságtalan időjárás beálltával se hagyjunk fel ezzel. Az immunrendszert erősíti a szabadban végzett rendszeres mozgás. Nagyon nehéz lakásba zárva tölteni a napot a kisgyerekkel unalom, nyűgösködés, édesség és tévénézés nélkül. Öltöztessük fel rétegesen, hogy a szobából kilépve ne csapja meg a hideg, de levehessünk róla egy réteget, ha mozgás közben kimelegedne. Fontos, hogy a lába száraz és meleg maradjon. Mindig adjunk a fejére fülvédő sapkát. Ha nagyon kellemetlennek érezzük az időt, inkább két rövidebb, de mozgásban gazdag levegőzést iktassunk be. Csak akkor ne menjünk ki, ha az átlagosnál jóval szennyezettebb a levegő (erről a rádió hírt ad), vastag köd ül, rendkívül erős a szél, vagy lázas a gyerek.

Forrás: Kismama magazin