Kisgyerek

Tízet vagy egyet?

Ahány vitamin, annyi előírás, hogyan, mikor, mennyit kell szedni belőlük. Ám egy gyermek esetén sokszor egyetlen készítmény beadása is gondokat okoz, ezért jogosan merül fel a kérdés: ha többféle vitamint is kell pótolni, egyesével tegyük-e?
2009. Január 24.

Ahány ház, annyi szokás

A vitaminok szükséglete széles skálán szóródik. Van, amelyből napi több tucat milligrammra is szükségünk van, ilyen például a C-vitamin. Másokból alig néhány mikrogramm is elég naponta, mint például a B12 vitamin esetén. A helyzetet bonyolítja a jól ismert jelenség, miszerint egyes vitaminok zsírokban oldódnak, ezért ezekből nem fontos, hogy minden nap magához vegye a szükséges mennyiséget gyermekünk. Sajnos, ezekből van a kevesebb, mindössze négy darab. Az összes többi vitamin vízben oldódik, ami azt is jelenti, hogy gyorsan kiürül a szervezetből.

A szervezetnek mindig szüksége van az összes vitaminra, ám gyakran fordul elő, hogy valamelyikből átmenetileg többet igényelne. Az is lehetséges, hogy rövidebb-hosszabb ideig egy vagy több vitaminból táplálkozásunk még a normális mennyiséget sem fedezi (ilyen helyzet betegségek alatt, vagy például télen fordulhat elő), sőt az is elképzelhető, valamilyen okból bizonyos vitaminok felszívódása csökken, tehát relatíve magasabb adagra van szükség belőlük. Ez utóbbi jelenség sem ritka, elég, ha egy akut betegségre, vagy valamilyen emésztőrendszeri problémára gondolunk.

Vitaminok

Látható, hogy sokszor szorulhat gyermekünk valamilyen vitamin pótlására, és ember legyen a talpán, aki ilyenkor el tudja dönteni, milyen mennyiségben és mit kell pótolni. A szakorvosok természetesen mindkét kérdésre választ tudnak adni, érdemes mindig kikérni a véleményüket. Könnyű helyzetben vagyunk, ha egyféle vitamint kell pótolni, hiszen a gyógyszertárak polcain minden vitamin megtalálható olyan formában is, amelyet nem lesz túl nehéz beadni a gyermekünknek. Elég, ha a D-vitamint tartalmazó cseppekre, vagy a C-vitamin pótlására használt, szintén cseppenthető oldatra gondolunk.

Ám mi a helyzet, ha ő is azt mondja, egynél több vitamint kell pótolni?

Patikamérlegen az előnyök és a hátrányok

Ilyen esetekben a tudatosabb szülő mindjárt azon töri a fejét, miként oldhatja meg a problémát, és szinte azonnal felmerül a multivitaminok adásának lehetősége is. Sokan azonban talán túlzottan is tartanak a nagyobb mennyiségű, esetleg feleslegesen adott vitaminoktól, mondván, nem tudni, nem okoznak-e problémát.

Két, esetleg három vitamin pótlását még talán meg lehet oldani az úgynevezett “mono” készítményekkel, azaz azokkal, amelyek csak egyetlen hatóanyagot, vitamint tartalmaznak. Ezek előnye, hogy nagyon pontosan adagolhatók, és általában találunk belőle könnyen bevehető változatot is (például cseppet vagy oldatot, esetleg szirupot).

Ám van valami, amely ezek ellen szól, és talán kevesen tudnak róla. Több szakértő véleménye szerint létezik egy ököl- vagy más néven hüvelykujj-szabálynak nevezett jelenség, amely ilyenkor nagyon fontos lehet. Az elmélet szerint a szervezet a vitaminokat úgy használja fel, hogy mindig a legkisebb mennyiségben rendelkezésre állóhoz szabja a többiek felszívódását és felhasználását. Azaz hiába lapátolunk a gyermekünkbe emelt mennyiségű B6-vitamint, miközben mondjuk B2-ből továbbra sem áll elegendő a rendelkezésére, akkor a pluszban bevitt B6-vitamin sem fog hasznosulni, de legalább is nem olyan mértékben, mint azt szeretnénk.

Ezt az elméletet természetesen többen is vitatják, de szerintünk lehet benne valami. Ezért kettőnél több vitamin pótlásánál szerintünk érdemes elgondolkodni azon, hogy inkább multivitamin-készítménnyel oldjuk meg a megfelelő ellátást.

Felesleges pazarlás, vagy könnyítő segítség?

Tízet vagy egyet?

A multivitaminok sokak szemében szálkának számítanak, ők tucatnyi érvet tudnak felhozni ellenük. Az egyik leggyakrabban előforduló, hogy ezek mesterséges készítmények, úgysem hasznosulnak olyan jól, mint a természetes eredetűek. Nos, ez persze valamennyire igaz, de ma már a törzskönyvezett gyógyszerek között szereplő vitaminok mindegyikét mesterségesen állítják elő. Azt pedig érdemes tudni, hogy az egyes esetekben extrémen megnövő vitaminmennyiséget kizárólag természetesen, azaz a táplálkozás útján lehetetlen fedezni. A boltok polcain kapható természetes eredetű vitaminkészítmények még jók is lehetnek, ám ezekből ritkán van olyan jól kezelhető forma, mint egy multivitamin-szirup.

Ám mégsem ez a leggyakoribb érv a multivitaminok ellen, hanem az, hogy mindenféle vitamint (és sok esetben az ásványi anyagok többségét is) tartalmazzák, így amíg egyet pótolunk, a többit túladagolhatjuk. Valóban így lenne?

Nem hinnénk. A multivitamin-készítményeket olyan szakemberek állították össze, akik nagyon jól ismerik a napi szükségleteket, és a természetes úton szervezetünkbe kerülő vitaminok átlagos mennyiségét is. Ezért ezen készítmények összetétele olyan, hogy az ajánlott adagban történő tartós szedésük esetén, normális vegyes táplálkozás mellett lehetetlen túladagolni a bennük lévő hatóanyagokat. A felesleg pedig úgyis egyszerűen kiürül – emlékezzünk csak a cikk elején leírtakra: zsírban oldódó vitamin csak négyféle van, s mivel csak ezek tudnak hosszabb távon raktározódni a szervezetben, legfeljebb rájuk kell gondolni. Ám ne gondoljuk, hogy ez csak nekünk jutna eszünkbe: a gyógyszert tervező szakemberek is gondosan ügyeltek erre a négy vitaminra.

Tehát ha gyermekünknek többféle vitamint is pótolnunk kell, érdemesebb a multivitamin-készítményekre gondolni, mint külön-külön bajlódni az egyes összetevőkkel!

Forrás: HáziPatika.com