Kisgyerek

Székrekedés: a megelőzéstől a kezelési formákig

A székrekedés különböző formái alaposan megkeseríthetik család életét. Nemcsak a gyerek egészsége miatti aggodalom és a kellemetlen testi tünetek okolhatók ezért, hanem az a szomorú tény is, hogy az ürítés témája központi jelentőségre tett szert...
2007. November 11.

Székrekedés: a megelőzéstől a kezelési formákig

Tünetek

A hároméves Kata jó étvágyú, eleven, érzékeny kisgyerek. Egyszer rettentően megkínlódott a kakilással. Csak kínkeservesen tudott kipréselni egy hatalmas, kőkemény gombócot. Azóta folyamatosan gond van a bilizéssel. Próbálja visszatartani, ameddig csak bírja, így újra és újra kialakul ugyanez a probléma. Anyukája mindennel próbálkozott már kétségbeesésében: visszaadta rá a pelenkát, meleg vízbe ültetve kakiltatta, hashajtó lekvárt etetett vele, de a problémától csak nem sikerül szabadulni.

Kaphat a gyerek bélcsavarodást?

Minden szülőt ez aggasztja a legjobban. A bél teljes elzáródásától, elterjedt nevén az úgynevezett bélcsavarodástól félnek, és ha négy-öt napig nincs széklete a gyereknek, olyan pánikba esnek, ami a kicsit is komolyan megijesztheti.

Fontos tudatosítani, hogy a székrekedés hátterében az esetek többségében nincs szervi eltérés. Arról azonban meg kell győződni, hogy valóban így áll-e a helyzet, különösen újszülött- és fiatal csecsemőkorban. A széklet akadálytalan kiürítését akadályozó elváltozás műtéttel jó eredménnyel orvosolható, ha időben felismerik.

Mi számít székrekedésnek?

Nem jó, ha a gyerek három napnál hosszabb ideig nem megy el kakilni, mert ilyenkor túlságosan megkeményedik a széklete, és nehéz, fájdalmas lesz kipréselnie. Sajnos az előző fájdalmas székelésre emlékezve ösztönösen összeszorítja a popsiját, és elnyomja a késztetést.

Ennek következtében kitágulhat a végbél, ami így később egyre tovább, egyre nagyobb mennyiségű székletet tud tárolni, anélkül, hogy az ingert érezné. Ennek megakadályozására célszerű beöntést vagy esetleg glicerines kúpot adni. Eredményes beöntés után megnyugszik a kis beteg, és könnyebben együttműködik a családdal és a kezelőorvossal.

Kaphat a gyerek hashajtót?

Ha már napok óta nincs széklete, a szájon át bevett hashajtó általában nem segít – csak felül “dolgozik”, és hascsikarást okoz, illetve olyan hasmenés lehet a következménye, ami nagyon megviselheti a szervezetét. Ha az élelmi rostokban gazdag étrend, a sok mozgásra lehetőséget nyújtó napirend nem javít a helyzeten, három-négy nap múlva beöntést kaphat, ha ez sem eredményes, az átmeneti gyógyszerszedés segíthet.

A hashajtó csak ideiglenes megoldás lehet, mert hozzá lehet szokni. Arra viszont jó lehet, hogy a könnyű székelés élményével oldja a félelmet a fájdalmas kakilástól.

Így kell beöntést adni

Gyógyászati segédeszközök boltjában kapható, gyerekeknek szánt beöntőlabdára lesz szükségünk. Különböző méretűek léteznek – érdemes legalább háromdeciset választani, mert akkor nem kell több alkalommal is megismételni a műveletet. Langyos, sós folyadékot kell felszívni a labdába. Még hatásosabb, ha egy-két kávéskanálnyi paraffinolajat is keverünk bele, mert ez lazítja a megkeményedett székletet. Ezután bekenjük a toldalékcsövet vazelinnel, és kíméletesen a végbélnyílásba vezetjük.

A folyadék beadása után tíz-húsz másodpercig összeszorítjuk a popsit. Ezután érdemes bilire ültetni a gyereket, ahol nemsokára fájdalom nélkül meg is születik az eredmény. Fontos tudatosítani, hogy a beöntés nem büntetés azért, mert nem kakilt, hanem segítség. Mindezt bármely ügyeletes kórházban elvégzik, de a gyereknek jobb, ha otthoni, nyugodt környezetben vészeli át.

Hagyjuk abba a szobatisztaságra szoktatást?

Sok gyereknél valóban a pelenkáról való leszoktatás idején alakul ki a székrekedés. Ha ez megoldás, akkor egy darabig valóban érdemes visszatérni a pelenkához. Ebben az esetben is ajánljuk fel minden étkezés után húsz-harminc perccel a bilire ülés lehetőségét. Ugyanis általában ilyenkor jelentkezik székelési inger, így nagyobb az esély a sikerre.

Hol rontottam el?

Sokféle gyerek és sokféle szülő küszködik ezzel a gonddal, senkinek sem érdemes hát magát hibáztatnia. Vannak gyerekek, akik már attól is begörcsölnek, ha bilire kell ülniük, és vannak, akiknél egyetlen keményebb, fájdalmasabb széklet okoz olyan pszichés görcsöt, amely hosszú hónapok alatt oldódik csak valamelyest.

A székrekedés megszüntetése akár fél évig is eltarthat! A legfontosabb, hogy nyugalmat árasszon magából a szülő, és ne azt éreztesse, hogy most valami szörnyű probléma van vele – ha a gyerek érzi, hogy számíthat a szüleire, akkor benne is oldódik az a lelki görcs, amely az esetek nagy részében többek között felelős a székrekedésért.

6 tipp, hogy könnyebb legyen

1. A kisebb gyerekeket csak szűkítővel szabad WC-re ültetni, mert anélkül állandóan egyensúlyozniuk kell, ami komoly munka, és lehetetlenné teszi a lazítást.

2. A bilizést semmiképp sem szabad erőltetni! Ha nem akar ráülni, ne erőltessük.

3. A bilizés ne legyen büntetés, de jutalom sem jár érte!

4. Ne adjunk a gyereknek csokit, kakaót, nagy mennyiségű rizst, mert ezek székrekedést okozhatnak.

5. Rendszeres, rostban gazdag ételek, naponta a korának megfelelő folyadékmennyiség és sok mozgás! Vannak olyan ételek, amelyek sokat segíthetnek: gyümölcs, joghurt, kefir, korpás kenyér, keksz, müzli, csíra, szorbitot tartalmazó diabetikus lekvár.

6. Naponta legalább két óra intenzív mozgás, lehetőleg két részletben.

Ha nem bírja visszatartani

Látszólag ezzel éppen ellentétes probléma a széklet visszatartásának képtelensége, amikor egy nagyobb gyerek alsóneműjén állandóan kisebb-nagyobb székletfoltok vannak. Pedig a baj gyökere gyakran ugyanaz! Az elhanyagolt székrekedés miatt előfordulhat, hogy egy gyerek végbele annyira kitágul, hogy az ott összegyűlt székletet képtelen kiüríteni, és az – mint egy dugó – elzárja a széklet útját.

Ilyenkor az újabb adag híg széklet emellett a dugó mellett kicsorogva távozik – mindenféle inger nélkül! Ez minden gyereket megvisel, hiszen az érezhető szag miatt csúfolni kezdik a többiek. Szakszerű beöntés hatására fokozatosan elmúlnak a tünetek!

Segít a barna gyurma!

Kőtörő Emese pszichológus: Kultúránk furcsa módon viszonyul a széklethez. A kaki a gyerek kincse, csoda, amelynek az egész család örül, amikor kijön. Majd azonnal elvesszük a gyerektől, mert piszkos és büdös, ezért kidobjuk.

Sok gyereket ez összezavar. Most akkor jó vagy rossz, amit csinált? Kétéves korban gyakori, hogy székrekedéssel küzdenek a gyerekek, például ha túl korán kerülnek közösségbe, nem tudnak ott lazítani, nincs meg bennük az a bizalom, ami a nyugodt, könnyű székelés alapfeltétele. Másrészt ebben az életkorban kezdjük elvárni, hogy megtanuljon uralkodni indulatain. A szülő ilyenkor abban segíthet, hogy megtanítja, hogyan fejezheti ki a haragját, és elfogadja azt is, amikor a gyerek indulatos, dühös. Hasznos lehet, ha a kakilással egybecsengő játékokat játszunk vele.

Gyurmázást, sarazást, amely nem csak állagában hasonló a széklethez, de hasonlóképp bánunk is vele. Hiszen a gyerek esetleg nagy gonddal készít el egy kis várat, majd egy mozdulattal lerombolja. Ez alkalom a teremtés és pusztítás játékos átélésére.

Kihez fordulhatunk?

– Manometriás szakrendelés: www.heimpalkorhaz.hu/sebeszet

– Patyi Judit intimtornatréner: 30/454-2001

– Szaktanácsadónk, Kiss Erika dietetikus

– Nevelési tanácsadók, ha a probléma lelki eredetű

Székletvisszatartás

Kettő- és négyéves kor között előfordul, hogy a kicsik akár négy-öt napig is visszatartják székletüket. A kemény gombócok ürítése igen fájdalmas, sokszor végbélrepedést is okoz, s ez tovább fokozza a nehézségeket, a kakilástól való félelmet.

Mivel a tünetek mögött többnyire lelki ok húzódik meg, a kezelés sem olyan egyszerű. Leggyakrabban kistestvér születése, vagy a nagyobb testvérrel zajló, a szülőknek talán fel sem tűnő háttércsatározások okozzák. Általában pszichológus közreműködését is kérni kell. Annyi azonban bizonyos, hogy orvosi ajánlás nélkül semmiképp se adjunk a gyereknek hashajtót!

Előzzük meg!

Előfordulhat, hogy gyermekünknek problémát okoz a székletürítés, ami esetleg fájdalommal, vérzéssel is jár. Lehet, hogy sem betegség, sem örökletes tényezők nem állnak a háttérben, csupán kisebb táplálkozási hibák. Főleg ilyenkor, de megelőzés céljából is érdemes megfogadnunk a következő tanácsokat:

  • Bőségesen adjunk a gyermeknek folyadékot az egész nap folyamán. Ez lehetőleg tiszta víz vagy növényi rostokban gazdag gyümölcslé legyen.
  • Teljes kiőrlésű gabonafélékből készült kenyeret, péksüteményeket fogyasszunk. Ezeknek a termékeknek magas a növényirost-tartalmuk. Vigyázat! Az élelmiszerüzletekben kapható “barna” kenyerek nagy része nem teljes kiőrlésű, csupán kávéval, cikóriával festik. Ha az otthoni kenyérsütést választjuk, nagyban megkönnyíti munkánkat, ha beszerzünk egy – ma már elfogadható áron kapható – kenyérsütő gépet.
  • Tegyük lehetővé gyermekünknek, hogy mindennap bőségesen fogyaszthasson friss gyümölcsöt és zöldséget. Székrekedés esetén különösen ajánlott a szőlő, alma, cseresznye, eper, őszibarack, szilva, vízbe áztatott aszalt szilva fogyasztása.
  • Kerüljük az “összehúzó”, rostban szegény élelmiszerek fogyasztását. Ilyennek számít a nem finomlisztből készült kétszersült, a fehér kenyér, tésztaféle, valamint a tojás és a birsalmasajt.
  • Tegyük lehetővé gyermekünknek a rendszeres testmozgást, mégpedig a friss levegőn.
  • Próbáljuk napi rendszeres székletürítésre szoktatni kicsinyünket. Erőltetni természetesen nem szabad a dolgot, mert az is árt, ha túlzott jelentőséget tulajdonítunk az ürítés alapjában véve természetes folyamatának.
  • Szaktanácsadó: Dr. Koszó Péter, a Heim Pál Gyermekkórház gyermeksebész főorvosa, a székürítési zavarokban szenvedő betegek vizsgálatával foglalkozó manometriás szakrendelés vezetője

    További hasznos cikkek a témában:

  • Baj, ha visszatartják a székletet?
  • Három házi gyógymód a székrekedésre
  • Anya, fáj a pocakom!
  • Kellemetlen teltségérzet
  • Forrás: Kismama magazin