Kisgyerek

Sivatag vagy dunsztosüveg?

A száraz levegő a nyálkahártyát támadja, míg a nedves melegben a penészgombák okoznak gondot. A gyerekekre pedig különösen oda kell figyelni!
2013. Április 01.

Míg a tünetek árulkodnak, higrosztáttal pontosan is megmérheted a szobalevegő páratartalmát. Tíz fok alatti kinti átlaghőmérséklet mellett hagyományos (fa) nyílászáróval rendelkező fűtött helyiségekben a levegő relatív páratartalma 20-30 százalékos – igen száraz, ezt érezzük is: reggel eldugult orral ébredünk, kapar a torkunk, köhögünk, fáradtak, levertek vagyunk, fáj a fejünk, ég a szemünk, rosszabbodnak az asztmás, dermatitiszes tünetek.

Optimálisnak a 40-60 százalékos relatív páratartalmat tekintjük. Meleg, párás körülmények között (60 százalék fölötti páratartalomnál) jobban szaporodnak a gombák és atkák, ez szintén súlyos légúti tüneteket okoz. Ha a műanyag nyílászárókból elmaradnak a szellőztetőelemek – és ez sajnos általános -, a lakásban “megáll” a levegő: nemcsak túl párás lesz, hanem az elhasznált, szennyezett levegő sem tud kicserélődni, s a fertőzésveszély is nagyobb.

Párásítás vagy páramentesítés?

Mind a kettőhöz megfelelő berendezés kell, mert a kis teljesítményű, olcsó készülékek nem oldják meg egyik problémát sem. Amikor az ablakról rendszeresen csurog a víz, érdemes minél előbb, még a gombásodás megkezdődése előtt kompresszoros, nagy teljesítményű, garanciával, szervizzel rendelkező készülékkel szárítani a levegőt. Fontos, hogy gyakran szellőztessünk, kerüljük a felesleges vízgőzt (helytelen a fedő nélküli főzés, a hosszas zuhanyozás).

Amikor a túl száraz levegőjű szobában párásítót használunk, akkor a tenger felől fújó hűvös, sós, vagy a magashegységek pollenmentes, sőt a vízesések “átmosott” levegőjéhez hasonlót szeretnénk belélegezni. Nem csoda, hiszen orvosi vizsgálatok bizonyítják ennek jótékony hatását a felső légúti betegségek gyógyításában, illetve megelőzésében. Az azonban alapvető, hogy ne dohányozz a lakásban!

Gyógyklíma a lakásban

A hideg párát az asztmás, kruppos roham miatt beszűkült légutakra ajánlják megelőzésképpen az erre hajlamos gyermekeknek, vagy a gyakori fertőzések miatt. Hideg párát a víz apró cseppekre bontásával vagy természetes elpárologtatásával kapunk. Az ultrahangos készülékekben magas frekvenciájú oszcillátor porlasztja a vizet, és ventilátor szórja a levegőbe.

Légmosóval por-, illetve pollenmentes szobalevegőt biztosíthatunk. A speciális légtisztítók olyan szűrőrendszeren szívják át a szobalevegőt, amelyik tökéletesen – akár 97-99 százalékban – kiszűri a szennyeződést (por, pollen, dohányfüst, szmog, baktériumok, állatszőr, atka).

Gyógyszeres inhalációra, illetve annak kiegészítésképpen gyógyvizes inhalálásra a porlasztót javasolják. A gyógyvíz só- és ásványianyag-tartalma elősegíti a nyákoldást és a váladékürülést. Arra alkalmas párásítóval gyógyklímát is létrehozhatunk a fürdőszobában.

A melegpárásítók nagy légterek párásítására alkalmasak. A kibocsátott gőz a víz forralásával keletkezik, tehát biztosan baktériummentes, és némileg emeli a helyiség hőfokát is. Ezekbe a készülékekbe általában tehetünk illóolajat, kezelésük egyszerű, élettartamuk hosszú.

Használd helyesen a párásítót!

  • Tartsd tisztán a berendezést! A néhány napig nem használt készülék vizében, a vízköves lerakódásokon elszaporodhatnak a gombák, baktériumok. Ha ezután kezdesz párásítani, szétszórod őket a levegőben. Naponta cseréld a vizet, rendszeresen oldd le a vízkövet ecettel vagy citromsavval, és ha nem használod, teljesen szárazon tedd el.
  • Óvatosan bánj az illóolajokkal: jótékony hatásúak, ám némelyik allergiás reakciót válthat ki, különösen kicsiknél. Ne használj illóolajat olyan készülékben, amelyiken nem tüntették fel, hogy alkalmazható.
  • Gyógyszeres inhalálást csak orvosi javaslatra végezz! Vedd öledbe a kicsit, és kösd le a figyelmét diafilmmel vagy képeskönyvvel.
  • Mire figyelj még?

  • Nézd meg a készülék teljesítményét és zajszintjét! A 30-40 W körüli teljesítmény nem növeli jelentősen a villanyszámlát, és a 24-26 dBA körüli “zajkibocsátás” csendesnek számít.
  • A párásító űrtartalmától is függ, milyen gyorsan ürül ki (a kis űrtartalmú esetleg épp az éjszaka közepén).
  • Praktikus a beépített higrosztát és a beállítható páraszint, illetve az automatikus kikapcsolás.
  • Legfontosabb, hogy a szoba méretének megfelelően válaszd ki a készülék kapacitását.
  • Kapcsolódó cikkeink:

  • Tiszta, párás levegőt!
  • Miért fontos a lakás párásítása?
  • Mi az ideális hőmérséklet a lakásban?
  • Egészséges szobalevegő