Növekedési fájdalom

Három- és ötéves kor között nem ritka, hogy a gyerek éjszaka erős comb- vagy térdfájásra ébred. Nappal sohasem panaszkodik, és nem is látszik semmilyen sérülési nyom a lábán.

Az ízületek jól mozognak, nem duzzadtak, nem melegek vagy pirosak. A fájdalom mintegy két órán át tart. Másnapra semmi baja a gyereknek. Hetente átlagosan kétszer fordul elő ez a rejtélyes jelenség. Az orvosok úgy vélik, valóban a növekedés okozhatja a fájdalmat. Ebben az időszakban (majd nyolc és tizenkét éves kor között) hirtelen felgyorsul a hossznövekedés.
> Minden harmadik gyereket érint a jobb híján növekedési fájdalomnak nevezett jelenség. A kellemetlen húzó érzés rendszerint éjszaka, a hosszú csöves csontokban (lábszár, combcsont) és a térdben, lábfejben jelentkezik. A kisgyerek álmából ébred, és arra panaszkodik, hogy fáj a lába. Az orvosok többféleképpen magyarázzák a jelenséget:
a) a fájdalmat a csonthártya húzódása okozza: a csont és a hártya növekedésének üteme ugyanis nem egészen azonos;
b) a növekedési hormonok éjszaka, alvás közben termelődnek;
c) a gyerekek fokozott mozgásigénye miatt túlterhelt a még fejletlen izomzat.
Simogassuk, dörzsölgessük gyengéden meleg tenyerünkkel a fájó részeket hosszában és körkörös mozdulatokkal. Néhány csepp illóolaj kellemes melegérzetet kelt a végtagokon (tíz csepp citromfűolaj vagy egy-egy cseppnyi kínai balzsamolaj), ezt meleg vizes borogatással tovább fokozhatjuk. Fájdalomcsillapító hatású az árnika és a csúzfű teája, az Aminoerg gél vagy oldat (gyógynövényboltban, gyógyszertárban kapható). Ebben a növekedési szakaszban kínáljuk naponta többször is banánnal a kisgyereket, mert magnéziumtartalma enyhíti a csonthártya feszülését.
Hasznos lehet még a langyos borogatás vagy hűsítő krém (ilyenek a mentol- és eukaliptusz-tartalmú, többnyire mellkaskenőcsnek ajánlott készítmények, például a Pulmex). Ha a fájdalom hosszabb ideig jelentkezik, lázzal jár, és az ízületekre korlátozódik, indokolt az orvosi kivizsgálás: ez már nem növekedési fájdalom.
fontos építőeleme.
Címkék:
fájdalomcsillapítás,
fájó láb

Hozzászólások


Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Utónévtár névajánló

Zápor

Eredet: magyar
Jelentés: zápor

István

Eredet: görög-latin-szláv-német-magyar
Jelentés: virágkoszorú

Még nincs eldöntve? Utónévtárunkban több, mint 3087 nevet és jelentését, eredetét megtalálja!

tovább

A babaszoba.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
Copyright © 2002 - 2014 Sanoma Media Budapest Zrt. - Minden jog fenntartva