Kisgyerek

Nagyobb veszélyt jelentenek a kisgyermekekre a gyógyszerek, mint a vegyszerek

A legtöbb szülő tisztában van vele, mekkora veszélyt jelentenek a kicsikre a háztartásban használatos vegyszerek. Szakértők szerint azonban nem a mosogató alatt vagy a garázsban leselkedik legnagyobb veszély gyermekeinkre, hanem a gyógyszeres szekrényben.
2010. November 10.

A gyermekkori mérgezések kétharmada gyógyszermérgezés. Kétszer gyakrabban okoznak mérgezést a gyógyszerek, mint a tisztítószerek, a kozmetikumok és a kártevőirtók. A gyermekek sokkal inkább hozzáférnek a gyógyszerekhez, a szülők pedig túlságosan is megbíznak a gyerekzáras kupakokban. A tartósan szedett gyógyszereket a felnőttek gyakran elöl hagyják, sok gyógyszer cukorkára hasonlít, a köhögés elleni szirupok pedig jó ízűek. Ez szinte garantálja a baleseteket.

A leggyakoribb mérgezések azokkal a vény nélkül kapható szerekkel történnek, amelyek szinte minden amerikai háztartásban megtalálhatók. Az 5 évnél fiatalabbak körében a leggyakrabban (10 százalékban) a fájdalomcsillapítók okoznak gyógyszermérgezést. További összesen 21,5 százalékért felelősek a különböző krémek és kenőcsök, valamint a náthaellenes szerek és köhögéscsillapítók, a vitaminkészítmények és az emésztést elősegítő gyógyszerek.

“A szülők úgy gondolják, hogy a vény nélkül kapható orvosságok biztonságosak, mivel megvásárlásuk igen egyszerű” – mondta el Jay L. Schauben, a Floridai Mérgezési Információs Központ vezető gyógyszerésze. “Ezeket hajlamosabbak is vagyunk elöl hagyni, a gyermekek pedig gyakrabban nyelik le őket, mert úgy vélik, cukorkát találtak.” A pici gyermekek különösen veszélyeztetettek, mivel ők hajlamosabbak mindent a szájukba venni, így ismerik meg környezetüket.

A balesetek elkerülésére minden gyógyszert tartsunk zárható szekrényben, ahol a gyermekek nem férhetnek hozzájuk. Gyógyszert ne hagyjunk elöl a pulton vagy az éjjeliszekrényen, még akkor sem, ha az üvegeken gyermekzáras kupak van. Ugyanis csak idő kérdése, mikor jön rá a kicsi arra, hogyan nyitható a gyógyszeres üveg. A szülőknek azzal is tisztában kell lenniük, hogy a látogatók által magukkal hozott gyógyszerek is veszélyforrást jelentenek.

Szerencsére a gyermekkori gyógyszermérgezések ritkán végződnek halállal, 2008-ban 1,3 millió eset közül mindössze 26 járt végzetes következményekkel. Azonnal hívjunk mentőt, ha a gyermek nem ébreszthető, légzési nehézségei vannak, illetve ha görcsrohamot tapasztalunk. Magyarországon telefonon a Heim Pál Gyermekkórház Toxikológiai Osztályához fordulhatunk tanácsért, számos esetben ugyanis nincs szükség kórházi kezelésre.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Mérgezések
  • Látogatás a Heim Pál Gyermekkórházban
  • A háztartási tisztítószerek a legveszélyesebbek a kicsikre
  • Forrás: Medipress