Kisgyerek

Mitől lesznek ellenállók?

Hogy ne legyen annyit beteg a gyerek, a szervezet védekezőképességét sokféle módon lehet erősíteni: mozgással a szabad levegőn, pihenéssel, nyugalommal és megfelelő táplálékokkal. Ám van néhány olyan tényező is, amelyre kevésbé gondolunk!
2008. Április 23.

Mitől lesznek ellenállók?

Szakértőnk, Dr. Sáringer Attila gyermekorvos-immunológus nem engedi, hogy levegyem a cipőmet, amikor belépek a lakásába. Pedig a tizenhat hónapos Andris még többet kúszik négykézláb a földön, mint amennyit kiegyenesedve jár.

– A piszoktól nem kell félni, csak edzi az immunrendszert – legyint, amikor észreveszi, mennyire csodálkozom. – Van olyan kollégám, aki a játszótérről hazafelé menet a gyerek maszatos kezébe ad egy fél kiflit. Mire hazaérnek, elfogy a rágcsálnivaló, és a kezéről egy csomó kórokozó is bejut. Megvan a napi edzésmennyiség. Nálunk kicsit szigorúbbak a határok. Andrisnak például nem engedtük meg, hogy lenyalja a babakocsi kerekét.

De nem tudjuk megakadályozni, hogy a kezébe vegye a cipőket, így onnan elég sok piszok, sokféle kórokozó is a kezére, no meg a szájába is kerül. Nem örülünk neki, de pánik sincs, ha észrevesszük. A mi családunkban a betegség határai is másutt húzódnak, mint a legtöbb szülőnél. Középső csoportos Anna lányomnak ugyanis szeptembertől májusig folyamatosan folyt az orra, és köhögött is egy kicsit. Nem lázasodott be, nem volt rossz a közérzete, tehát nem kellett itthon maradnia. Ebből az állandó náthából legalább tudni lehetett, hogy dolgozik az immunrendszere.

Koszteória

Ha összehasonlítjuk a balti és a skandináv államokat, akkor hiába jobb és tisztább az utóbbiak környezete, mégis sokkal több ott az allergiás gyerek. Ugyanez a megfigyelés a falun és városban élő gyerekekre is érvényes. A falusiak jóval több allergiát kiváltó anyaggal találkoznak életük során, mégis sokkal kevésbé betegesek. Egyes kutatások szerint ha sok a macska a terhes nő, illetve az újszülött környezetében, akkor csökken a macskaszőr-allergia valószínűsége. A háziporatkával viszont pont fordított a helyzet: minél több van egy lakásban, annál nagyobb a porallergia kialakulásának kockázata.

– Mi például soha nem mossuk meg vagy dobjuk ki az ételt, ha a gyerek otthon leejti. Nyugodtan eheti tovább. Persze a kutyapisis liftben más a helyzet – magyarázza Sáringer doktor.

Bár úgy tűnik, hogy az allergiára való hajlam genetikai tényezőktől is függ, az utóbbi években meredeken emelkedik a betegek száma. Ennek egyik oka az lehet, hogy az immunrendszer egyazon része felelős az allergiáért és a bélférgek elleni védekezésért is. Mivel az utóbbiakat szinte teljesen kiirtottuk az életünkből, immunrendszerünknek ez a része “unatkozni” kezdett, így sokkal érzékenyebbé vált az allergénekre. Minél tisztább, tökéletesebb és egészségesebb a környezetünk, a szervezet annál inkább keresi magának az elfoglaltságot. Ezért jobb, ha olyan körülményeket teremtünk, ahol a gyerek többféle kórokozóval is találkozhat.

Ezt a célt szolgálják a kúraszerűen szedhető baktériumkészítmények is, amelyeket orvos írhat fel. Erre jó a játszótéri kosz, a leejtett ennivaló, és bizonyos esetekben a háziállatok is. Néhány szabályt persze ennek ellenére be kell tartani. Nem engedhetünk az evés előtti kézmosásból vagy a nyersen fogyasztott gyümölcsök, zöldségek alapos megmosásából.

Lázelmélet

– Sokan még ma is azt hiszik, hogy a láz ellenség, amit meg kell szüntetni. Ám a valóság egészen más. A láz az immunrendszer ősi védekező módszere, mert a gyorsan osztódó sejtek – a vírusok, bacilusok ilyenek – magas hőfokon elpusztulnak. Ezért nem érdemes túl korán csillapítani a lázat, mert ezzel éppen a betegség elhúzódását erősíthetjük. Mi 39 °C alatt ritkán csillapítjuk a gyerekeink lázát. A szülők gyakori félelme a lázgörcs, de azt egyéni hajlam okozza, és nincs összefüggésben a láz nagyságával. Sokan tartanak még a szívkárosodás veszélyétől. Egy hatvanéves szívbetegnél a láz okozta szapora szívverés valóban veszélyforrás lehet – de az egészséges kisgyerek szervezetében ez nem okoz kárt.

Halolaj naponta

– Nálunk nem telhet el nap halolaj nélkül, őszintén hiszek ennek az étrend-kiegészítőnek a hatásosságában! – szögezi le immunológus szakértőnk – Egyre több felmérés bizonyítja ugyanis, hogy a halolaj nemcsak a szív- és érrendszerre hat előnyösen, hanem a gyerekek szellemi teljesítményét is fokozza, és az immunrendszert is erősíti. Először az eszkimókat tanulmányozva döbbentek rá a tudósok, hogy náluk szinte ismeretlen az infarktus, a korpa, az ekcéma és számos egyéb betegség. Később Kanadába áttelepült eszkimók körében végzett felmérések bizonyították, hogy ezek az előnyös tulajdonságok nem örökletesek, mert az új életkörülmények között élő eszkimók következő nemzedékében már megjelentek ezek a betegségek. Megállapították, hogy a hagyományos eszkimó étrendnek, a rengeteg tengeri hallal elfogyasztott omega-3 zsírsavnak van ennyire előnyös hatása. Ilyen készítményt már egészen kis kortól adhatunk. Amíg anyatejen él a gyerek, az is elegendő, ha az anya szedi be.

Ráadásul azt is kimutatták, hogy a nagyobb mennyiségű halat fogyasztó népek körében ritkábbak a hangulatzavarok, így a gyermekágyi depresszió is. Sajnos az utóbbi időben olyan mértékű lett a természetes vizek nehézfém-szennyezettsége, hogy heti kettőnél többször nem ajánlatos tengeri halat fogyasztani. Ám a halolajkapszuláknál oda kell figyelni, melyiket választjuk, mert óriási különbségek lehetnek a különböző termékek közt! Érdemes megfelelő tisztaságú, DHA- és EPA-tartalmú készítményt választani.

Vitaminkúra

A sok és változatos fajtájú nyers zöldség, gyümölcs elfogyasztása mellett elvileg nem lenne szükség arra, hogy külön vitaminkészítményeket kapjanak a gyerekek. Ám sok gyerek válogatós, nem eszik meg mindent, így szükségessé válhat a pótlás.

– Anna lányom nagyon válogatós, sokféle ételt megkóstolni sem hajlandó. A vitaminkésztímény adásával sok “játszmát” megelőzünk. Tudom, hogy egyetlen tablettával bejut a szervezetébe, amire szüksége van a növekedéshez, így nem kell aggódnunk miatta. Nem állítom, hogy lehetetlen multivitamin nélkül élni, mert sok odafigyeléssel egy jó étvágyú gyerek mindent megkaphat természetes forrásból is. De nálunk szükség van rá. Ugyanez vonatkozik a nyomelemekre is, így a gyerekek mindennap kapnak ilyen készítményt.

Sokan azonban csak akkor veszik elő a vitaminokat, ha a gyerek megbetegszik – pedig ez nagy hiba! Ilyenkor ugyanis éppen a gyorsan szaporodó vírusokat tápláljuk. Érdemes inkább a betegség legyőzése után, a lábadozás ideje alatt elővenni a multivitamint.

Ez alól a szabály alól egyetlen kivétel van: a C-vitamin. Ha a betegség kezdetekor egy nagyobb – akár 500 milligrammos – adagot adunk belőle a gyereknek, lényegesen meggyorsíthatjuk a betegség lefolyását.

2 gyakori tévhit

1. Ne járjon közösségbe a gyerek, csak ha megérik rá az immunrendszere!

Olyan ez, mintha egy testépítőnek azt tanácsolnánk, ne emeljen súlyt, csak ha már ki tudja nyomni a 200 kilót. Az immunrendszer sem érik meg magától, csak a fertőzések és oltások révén. Tény, hogy ha egy gyerek nem jár óvodába, ritkábban lesz beteg. De annál gyakrabban fog otthon maradni, ha majd iskolába kerül.

2. Ha zölddé, sűrűvé válik az orrváladék, az a felülfertőződés jele, ilyenkor már antibiotikum kell.

Éppen ellenkezőleg! Ez azt jelzi, hogy lassan vége a betegségnek. Egyszerűen ilyen a nátha természetes lefolyása.

További cikkek immunrendszer témában:

  • Mivel segítsem a kicsi immunrendszerét?
  • A gyermek immunrendszerének fejlődése
  • Immunerősítés: a gyermekorvos tanácsai
  • Forrás: Kismama magazin