Kisgyerek

Magas gyerek, nagyobb elvárások?

Az átlagos kétéves 92-98 centiméter magas. Annak a gyereknek, aki ennél magasabbra nőtt, nagyobb elvárásokkal kell szembenéznie. És ez nem mindig könnyű.
2013. Február 12.

Ha magasabb, többet várunk tőle?

Gergő nem játszik szépen a játszótéren. Nem akar osztozni a homokozójátékain, és nem várja ki a sorát a csúszdánál. A szülők rosszallóan néznek rá, és azt gondolják, elég nagy ahhoz, hogy tudjon viselkedni.

Sejtelmük sincsen arról, hogy az ötévesnek kinéző magas fiúcska csak most ünnepelte a második születésnapját. És az ő korában mindez teljesen természetes viselkedés.

Gergő magas családból származik, a szülei mindketten 180 centi fölött vannak, és a vitamindús étkezésnek köszönhetően Gergő valószínűleg még náluk is magasabb lesz, ha felnő. Már most is óriási. Egy fejjel nagyobb, mint a kortársai. És bár a szülei örülnek annak, hogy nagyra nőtt a fiuk – nem titkolják azt sem, hogy ez bizony okoz néhány problémát.

Gergő ugyanis már nem fér be a babakocsiba. Kinőtte az alvópozícióba dönthető autósülést, szűk neki az etetőszék az étteremben, és könnyedén kimászik a rácsos ágyból.

De nem ezek a kellemetlenségek okozzák a család számára a legnagyobb problémát, inkább az, hogy bárhová is menjenek, az emberek azt gondolják, hogy Gergő ötéves, és azt várják el tőle, hogy úgy is viselkedjen. A tévedés érthető – egy kisgyermek életkorát ránézésre nagyon nehéz megbecsülni, és a magasság ebből a szempontból a legfontosabb segítség. Aki magas, az bizonyára idősebb, mint a többiek. És ehhez járul egy csomó tulajdonság, amit a Gergőhöz hasonló nagyra nőtt totyogósoktól elvárnak: köszönjön szépen, ne hisztizzen, képes legyen várni, ossza meg a játékait másokkal.

Mindaz, amit egy kétévesnek megbocsátunk – egy ötéves vagy annak kinéző gyereknél már elfogadhatatlan. Ha valaki kimagaslik a tömegből, annak később is vannak bizonyos hátrányai. A magas gyerekek kétszer olyan gyakran szenvednek balesetet, mint alacsonyabb társaik, mert ahogy a testük növekszik, a súlyközpontjuk folyamatosan változik, és az agyuk nem tud lépést tartani ezzel a változással. Így csak csetlenek-botlanak, akár a hirtelen megnyúlt kamaszok, és gyakran összeakad a hosszú kezük és lábuk.

A fiúknak emellett szembe kell nézniük azzal is, hogy minél magasabbak, annál gyakrabban kerülnek verekedésbe, nem feltétlenül azért, mert agresszívabbak, hanem mert a többiek olyan vezéregyéniségnek tekintik őket, akivel meg kell küzdeni az elsőségért.

Mielőtt azonban kétségbeesnénk, amiért a csemeténk nő, mint a dudva, szögezzük le, hogy hosszú távon nem rossz magasnak lenni. Sőt, épp az ellenkezője az igaz, különösen fiúk esetében. Náluk ugyanis a statisztikák szerint a magasság egyenes arányban áll a házassági és gazdasági sikerrel.

Hogyan fejlődik?

Hogyan számolhatjuk ki, milyen magas lesz? A szülők magasságát össze kell adni és elosztani kettővel. Fiú esetében ehhez az értékhez hosszá kell adni 6,5 centit, lányoknál pedig ki kell vonni ugyanennyit. A kapott eredmény plusz-mínusz 10 centiméter lesz a gyermek várható felnőttkori magassága.Gyermeked magasságát, fejlődését ellenőrizheted Fejlődési görbe szolgáltatásunk segítségével.

Átlagos magasság: egyévesen 70-80, kétévesen 92-98, háromévesen 98-104 centiméter. Utána évente körülbelül 6 centit nőnek.

Ha a gyerek ennél lényegesen nagyobb, érdemes megmutatni a gyermekorvosnak, mert a hirtelen növekedés hátterében akár hormonzavar, genetikai rendellenesség vagy koraipubertás-szindróma is állhat!

Kapcsolódó cikkeink elvárások témában: