Kisgyerek

Gyakran pisil, de keveset

A nátha, köhögés, hasmenés után a húgyúti fertőzés a negyedik leggyakoribb fertőzés gyerekeknél.
2011. November 03.

Kérdés

A kislányom gyakran szalad a bilire, de csak pár csepp van benne. Lehet, hogy felfázott?

Válasz

A gyakori, erős, sokszor akár fájdalmas, pisiléshez kapcsolódó inger valóban egyike lehet a hólyaghurut tüneteinek. Kisgyerekkorban hőemelkedés, nyűgösség, bágyadtság, étvágytalanság jelezheti még a betegséget. A vizelet általában erős, kellemetlen szagú, a normálistól eltérő színű, akár véres is lehet.

A hólyaghurutot az esetek mintegy 80 százalékában az egészséges bélrendszerben is előforduló Escherichia coli baktérium okozza, ha a húgyutakba kerül és ott elszaporodik. A légúti és emésztőrendszeri fertőzések után a harmadik leggyakrabban előforduló az alsó húgyúti fertőzés.

Lányoknál kedvezőbb a terep a kórokozók számára: a húgycső nyílása közelebb van a végbélhez, innen kerülnek be a baktériumok például a széklettel, a rövidebb húgycsövön keresztül pedig könnyebben a hólyagba jutnak. Kiújuló, ismétlődő hólyaghurutra hajlamosít, ha pisiléskor a hólyag nem ürül ki teljesen, mert ilyenkor a húgyutakban megrekedt kisebb számú baktérium újra szaporodásnak indulhat a pangó vizeletben.

Az sem jó, ha nem eleget és nem egyenletesen elosztva isznak a gyerekek napközben, mert így a kevés folyadékfogyasztás miatt ritkábban ürülő hólyagban könnyebben elszaporodhatnak a kórokozók.

Végül pedig az alsótest lehűlése révén (felfázás) csökken a szervezet ellenállóereje, és kialakulhat a gyulladás. Laborvizsgálattal egyértelműen kiderül a vizeletből, hogy hólyaghurutról van-e szó.

Az antibiotikumos kezelés elpusztítja a baktériumokat, az altest meleg bebugyolálása, jó meleg ülőfürdő enyhíti a fájdalmat, serkenti a vérkeringést és ezáltal a gyógyulást. Nagyon fontos a bőséges folyadékfogyasztás, hogy a kórokozók minél gyorsabban távozzanak a pisivel együtt – tájékoztat dr. Sándor György gyermeknefrológus, a Vizelési Tréning Program egyik vezetője.

+ 1 kérdés: Vizeletvizsgálatra vihetek biliből átöntött mintát?

Kimosott és fertőtlenített biliből igen. Fontos, hogy erre alkalmas steril csőbe öntsük át a pisit (a laborból vagy a rendelőben kapunk ilyet), vigyázva, hogy ne érjünk a cső belsejéhez vagy szájához. Nagyon fontos, hogy a lemosás, lemosdás és vizelettenyésztés előtt fertőtlenítővel töröljük le a szeméremrést vagy a húgycsőnyílás környezetét, a fütyi végét!

Az a legjobb, ha nagyon gyorsan a laborba kerül a minta, főleg melegben, mert akkor gyorsan elszaporodhatnak benne a bacik, és becsapós eredményt kapunk! Ha ilyen helyzetben nem tudjuk azonnal a laborba vinni a mintát, akkor a lezárt csövet tegyük a hűtőszekrénybe! – figyelmeztet dr. Sándor György gyermeknefrológus.

Forrás: Kismama magazin