Kisgyerek

Felkészülni, vigyázz… nyár!

Éljen, nyár van, tartós náthaszünet! Isten veled, orrszívó! Ha szerencséd van, nem találkoztok orvossal egész a locspocsos tél elejéig. Jobban mondva: ez nem szerencse kérdése. Meg is előzhetsz sokféle bajt.
2009. Június 24.

A nyár a szabadság ideje. Ott a kert, az erdő, a tenger, a strand. Rémes lenne, ha a napszúrás, a darázscsípés, a tengeri sünbe lépés vagy a hallójárat-gyulladás réme lebegne folyton a szemed előtt. Elmondjuk, hogyan kerülheted el, vagy hogyan kezelheted mindezt, bár reméljük, tanácsainkra csak az útiholmi bepakolásakor lesz szükséged!

Jó reggelt, napfény!

Tehát nem délben, nem kora délután fekszünk ki pirulni, gyerekkel az oldalunkon! Na jó, még esetleg négy után. A bőr nem felejt, elraktároz minden kis bőrpírt, a leégésről nem is beszélve. Ezért fontos, hogy magunkat és a csemetéinket is alaposan kenjük be, még akkor is, ha nem strandra megyünk, hanem csak kicsit kertészkedni. Nem rossz megoldás az sem, ha beöltöztök. A sivatagban élő beduinok hosszú, természetes anyagból készült ruhát hordanak, ami megvédi őket az égető napsugaraktól, és segíti a test önhűtő mechanizmusát. Érdemes mindig a megelőzésre gondolni!

Bármennyire is túlzásnak tűnik, válassz legalább 40 faktoros védelmet! Ha mégis leég egy családtag, mert a vízparti szélben észre sem veszitek, hogy tűz a nap, jól jönnek a dexpanthenol-tartalmú krémek, amelyek nyugtatják a bőrt, és mellette gyulladáscsökkentő, hidratáló hatásúak. Hólyagos, sebes bőr, láz esetén forduljatok orvoshoz, aki gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszert, speciális krémet ír fel.

Napszúrás

Én is utálok sapkát, kendőt hordani, amikor legszívesebben egy szál semmiben járnék-kelnék, de jó példával kell elöl járni, hogy másfél éves kislányom legalább pár másodpercig ne tépje le a kendőt a fejéről. Nagyon jó megoldás, ha a napsütésben, szabadban nagy napernyő védelmében tevékenykedünk, rendszeresen bevizezzük a fejünket.

A nagy melegben rengeteg folyadékot veszítünk, erre figyelj. Ha igény szerint szoptatsz, nincs is gond, hiszen a babád megkapja az anyatejjel a szükséges mennyiségű folyadékot. De magadról se feledkezz el! A túlmelegedés és folyadékhiány eredménye lehet a napszúrás! Ha bármelyik családtag hányingerre, szédülésre panaszkodik, aluszékonnyá válik és láza van, nagy eséllyel ez a kór terítette le. Fontos, hogy a beteg rengeteg folyadékot kapjon, és megfelelően hűs, félhomályos helyiségben feküdhessen. Egy kiadós alvás legtöbbször megoldja a problémát, ám ha egy éjszaka alatt nem enyhülnek a tünetek, forduljatok orvoshoz! Ha csecsemőnél tapasztalsz lázat és aluszékonyságot, mindenképpen lássa orvos!

Sün!

Nincs nagyobb élvezet, mint mezítláb száguldozni a finom tengerparti fövenyen, vagy belegázolni a langyos vízbe. Épp addig, amíg egy éles kavics, törött kagylóhéj vagy a sekély vízben tanyázó tengeri sün (itt olvashatsz az adriai tengeri sünökről) fel nem sérti a tappancsot. Bármennyire is utáljátok mindketten az úszószandált, ez az egyetlen módja a megelőzésnek. Elkeserítő látvány egy süntüskékkel teli, vörösre duzzadt talpacska. Éget, fáj, és hetekig minden lépést kétszer meggondol a kis sebesült.

A kezeléshez több ember kell. Egy, aki eltereli a lábacska tulajdonosának figyelmét, és/vagy lefogja a lábat, a másik, aki egy órásmester türelmével szedegeti csipesszel a bőrbe került tüskéket. Ha valamelyik beletörik, és nem sikerül kipiszkálnunk, érdemes a parti elsősegélynyújtó helyre mennünk. Szükség esetén fájdalomcsillapító szirupot is adhatsz a kis szenvedőnek.

Ha a parton önfeledten játszó gyerek egyszer csak véres talppal, jajveszékelve közelít, valószínűleg kagylóhéj, éles kavicsszél okozta sérüléssel kell felvenned a harcot. Ha a rögtönzött vizsgálat eredménye szerint a seb nem túl mély, mosd át fertőtlenítővel, és tegyél rá vízálló sebtapaszt. Ha komolyabb a gond – mély vágás vagy törmelékkel szennyezett seb van a lábon -, mindenképpen bízzátok orvosra az ellátást.

Vérszívók és egyéb fenevadak

Én szeretem az állatokat. Egy bizonyos határig. Ha te is így vagy vele, próbáljátok ki az ultrahanggal működő szúnyogriasztókat, amelyek nem tartalmaznak káros vegyületeket, nem okoznak allergiát, asztmát, mégis megvédenek a kellemetlen betolakodóktól. A szúnyogcsípés, azonkívül, hogy viszket, nem veszélyes. Az antihisztamin-tartalmú gél jó szolgálatot tesz, hűsít, és segítségével hamarabb felszívódnak a csípések.

Csemetéd legutóbbi felfedezése egy méhecske, netán darázs volt? Ne ess pánikba, még akkor sem, ha a csípés helye feldagad! Sokan félreértelmezik a méh és darázscsípés okozta természetes tüneteket és összekeverik az allergiás reakciókkal: ha a csípés környéke megduzzad, égető, viszkető érzés alakul ki, semmi baj, elég, ha cink tartalmú rázókeverékkel bekenjük. Ha biztosra akarunk menni, adhatunk egy kalciumos pezsgőtablettát is, ami az allergiás reakciók tüneteit enyhíti.

Ha a kicsi allergiás a méh- darázscsípésre, a csípés helyén kialakuló bőrpír, duzzanat mellett a szem is bedagad, a gyerek sápadt, verejtékezik, szapora a légzése és a pulzusa. Legsúlyosabb esetben ez a duzzanat átterjedhet a gégére is. Ha ezeket a tüneteket észleled, ne késlekedj, azonnal hívj orvost és adj kalcium pezsgőtablettát vagy ampullás kalciumot! A méh- és darázscsípésről itt is olvashatsz!

Füles bajok

Víz alatt úszni jó. Aztán a gyerek egyszer csak kijön a vízből és piszkálgatni kezdi a fülét, mert zavarja a bent maradt víz. Vagy anya akar gyorssegélyt nyújtani, és belekotor a fültisztító pálcikával. Ha kinagyítva látná, mit művel, abbahagyná azonnal, ugyanis a hallójárat felázott hámrétege könnyen megsérül, utat engedve a felszínen lakó kórokozóknak.

Érzékenyebb gyerekeknél már a fülbe jutott tusfürdő vagy sampon is megbontja a bőr védekezőrétegét, ettől kiszárad, majd allergiás jellegű gyulladás, ekcéma alakulhat ki. Ez még nem okoz komoly panaszt, csak akkor lesz baj, ha a strandon a klóros vagy szennyezett víz jut a fülbe, és felülfertőzi az egyébként is gyulladt bőrt. Ha azt vesszük észre, hogy csemeténk tövig a fülében matat, fájlalja, égő viszketésre panaszkodik, valószínű, hogy hallójárat-gyulladással állunk szemben. Ne kísérletezgessünk otthoni kezeléssel, szakorvosi tisztítást, kezelést igényel!

Ha hajlamos a fertőzésre, vegyük rá gyerekünket, hogy búvárkodjon úszószemüvegben, adjunk rá úszósapkát, és ha tudjuk, hogy érzékeny a füle, használjunk füldugót is, amikor a víz alatti világ felfedezésére készül.

Szakértő: Dr. Dékány György gyermekgyógyász

Forrás: Kismama magazin