Kisgyerek

Egészségesen az oviban is

Nem árt a gyerekek szervezetét megerősíteni a bölcsőde- és az óvodakezdés idején, hiszen számos betegséggel kell szembenézniük.
2013. Augusztus 25.

Egészségesen az oviban is

A tapasztalt szülők a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, hiszen tudják, hogy csak az erős immunrendszerű gyerekek tudják legyőzni a fertőzéseket. Az őszre való felkészülésben érdemes természetes gyógymódokban gondolkodni, hiszen a gyógyszerek mellékhatásai pluszterhelést jelentenek.

Minél kisebb egy gyerek, annál érzékenyebben reagál a szervezete a fertőző betegségekre, mivel az immunrendszer működése ilyenkor még nem alakult ki teljesen. Bár tudni kell azt is, hogy a kiállott betegségek által érik az immunrendszer, tehát néhány betegségen nem árt átesni.

Azonban a közösségbe kerülő kicsinél nem ritka, hogy az őszi-téli hónapokban gyakrabban beteg, mint egészséges, még szinte meg sem gyógyult, és már újra elkap valamilyen fertőzést. És legyen bármilyen körültekintő a szülő, a közösségi élet, az időjárás mind kedveznek a járványok, vírusok terjedésének. Az egészséges gyerek is átlagosan három-négy alkalommal betegszik meg évente.

A leggyakoribbak a vírusos eredetű felső és alsó légúti betegségek, a nátha, a torokgyulladás, a hörghurut, a középfülgyulladás.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a betegségeket?

Nagyon fontos az egészséges életmód, a vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag táplálkozás és a sok mozgás szabad levegőn. Az ásványi anyagok az anyagcsere szinte minden fázisában fontos szerepet töltenek be, így az agy és az idegpályák fejlődésében, a hosszan tartó hiányuk miatt fejlődési zavar alakulhat ki.

A legfontosabb ásványi anyagok közé tartozik a kalcium (tej, tejtermékek, olajos magvak), a nátrium, a kálium, a magnézium (zöldségfélék, hüvelyesek, gabonafélék) és a foszfor. A táplálkozáson túl fontos a napfény is, megfelelő védelemmel ellátva legyenek sokat a levegőn a gyerekek, hogy feltöltsék a D-vitamin-készletüket.

Kapcsolódó cikkeink:

Immunerősítés: a gyermekorvos tanácsai

10 ok, amiért érdemes sok szőlőt enni

Immunerősítés reggel, délben, este