Kisgyerek

Miért csak pépeset eszik?

Vajon az olyan ártalmatlannak tűnő jelek, mint hogy a nagyobbacska gyerek csak pépeset eszik, vagy a csecsemő sokat csuklik, utalhatnak komoly betegségre?
2012. Június 20.

Laura lányom húsz hónaposan még csak pépes ételt hajlandó enni. Egész pontosan a darabos ételek közül a kiflin és süteményféléken kívül semmit. Aggódjak emiatt? Ez valamilyen bélszűkület, illetve más betegség, vagy csak egy rossz szokás? Olvastam az interneten, hogy eozinofiles nyelőcsőgyulladásnál is lehet nyelészavar.

Kárász Gertrúd, e-mail

A bélrendszerben előfordulhatnak szűkülettel járó fejlődési rendellenességek, ezek meglehetősen ritkák, általában már csecsemőkorban jelentős panasszal, hányással, haspuffadással járnak, miközben a gyerek nem fejlődik a megfelelő ütemben. Az eozinofil sejtes gyulladás szintén nagyon ritka, általában akkor kell erre gondolni, ha fogy a baba.

Sajnos ezt a kórképet csak altatásban végzett gyomortükrözéssel (endoszkópia) lehet felismerni. Érdemes tudni, hogy tápcsatornában a nyelőcső alján is kialakulhat szűkület, ott, ahol beletorkollik a gyomorba. Például súlyos reflux (gyomortartalom nyelőcsőbe történő visszaáramlása) következtében kialakuló fekély miatt gyerekkorban is láthatunk nyelőcsőszűkületet.

Azonban az ön kislányánál erről nincs szó, hiszen akinek valamilyen komoly szűkülete van, az a kiflit és a süteményt sem hajlandó megenni. Tehát nagy valószínűséggel ebben az esetben egy rossz szokásról beszélhetünk, amelyet erőltetéssel, szép szóval csak nagyon lassan lehet leküzdeni ebben a „dackorszakban”. Ilyenkor segíthet, ha olyan közös étkezéseket, például „babazsúrt” szervez, ahol hasonló korúak gyűlnek össze. Itt a saját gyerekével ne törődjön, ne kínáljon neki darabos ételt.

Ellenben másokat dicsérjen, hogy milyen ügyesek, hogy elboldogulnak még a kolbászos szendviccsel is… Előbb-utóbb sikert ér el – egy a lényeg, hogy ne erőltesse, s így ne érezze Laura, milyen fontos önnek, hogy ne csak pépeset egyen. Higgye el, a gyerekek mindig picivel jobban bírják az ilyen „harcot”.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Bízd a babára!
  • A babaétel-készítés “tudománya”
  • Falatnyi tanácsok – a csecsemőtáplálás korszakai
  • Babatáplálási kisokos kezdőknek és haladóknak