Kisgyerek

6 csodafegyver tetvek ellen

Mentsd el a linket, egyszer még jól fog jönni, mert a tetű sajnos nem válogatja meg áldozatait. Ti is sorra kerülhettek! Szabadulni pedig sokkal nehezebb ezektől a ragaszkodó kis lényektől, mint összeszedni őket.
2011. Szeptember 10.

Kell a jó szerszám!

Akár van épp tetű a családban, akár nincs, egy jó kis tetűfésűnek mindenképp hasznát veszed. Egyrészt segít a családtagok fejének átnézésében és rendszeres ellenőrzésében (jól teszed, ha minden hajmosásnál vetsz a gyerekekre egy pillantást), másrészt pedig a serkék, tetvek felkutatásához, kifésüléséhez elengedhetetlenül fontos sűrű fogazata miatt. Ez például egy időtálló darab, de bizonyos irtószerekhez mellékel is egyet a gyártó.

Vonultasd fel a technikát!

Ez az ügyes kis készülék akkor fog jól jönni neked, ha az ősi módszerek helyett a modern technika vívmányaira esküszöl. Próbáld ki az elektromos tetűirtót!

Ha panaszkodni szeretnél

Akkor sorstársakat kell találnod. Megbeszélhetitek, honnan jött a tetű, milyen nehéz szabadulni tőle, milyen szereket próbáltatok már és mekkora sikerrel. Az internetes fórumokon minderre remek lehetőség nyílik. Próbáld csak ki, nálunk is van ilyen topik, csak fel kell élesztened!

Ha másképp nem megy, nyiss topikot te magad!

Jó kis gyűjtőoldal, ahonnan kiindulhatsz.

Tájékozódás

A tetű nem csak a magyarokat szereti, az egész világon prosperál. Ezért, ha tudsz angolul, érdemes külföldi oldalakat böngészni, nagyon hasznos gyakorlati infókkal gazdagodhatsz.

És az én fejemről ki szedi le?

Joggal kérdezi ezt az egyedülálló szülő, aki csemetéjétől szedte össze a tetveket, vagy akár anya, aki ugyan lelkiismeretesen végigfésüli, serkézi népes családját, de az ő fejét ki fogja szálanként, türelmesen végignézni, és a serkéket lehúzogatni? Az is lehet, hogy végképp beletört a bicskád a küzdelembe, mert néhány serke itt-ott mégis mindig túléli az irtó hadjárataidat, ezért már hosszú ideje nem tudsz szabadulni tőlük.

Ilyenkor jelent komoly mentsvárat a diszkrét szolgáltató, aki ugyan borsos árért (bár ki tudja, mi számít annak… eddig mennyit költöttél tetűirtó szerekre?). Ők garanciát is vállalva végzi el helyetted a munkát. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi szerve, az Országos Epidemiológiai Központ szakemberei a közelmúltban megvizsgálták, és megfelelőnek találták a kezelés hatékonyságát.

Milyen szert válasszak?

Elég széles a spektrum. A tetűirtók jó része rovarirtószert tartalmaz, és így voltaképpen megmérgezi az állatot. A probléma csupán az, hogy egyre gyakrabban szedünk össze olyan tetveket, amelyeknek meg sem kottyan a piretrin, a permetrin (ez a leggyakoribb és leghatékonyabbnak vélt irtószer), ugyanis már rég ellenállóvá váltak vele szemben.

A génmutációk kicselezésére létezik vegyszermentes tetűirtószer is, színtelen, szagtalan, fizikai úton pusztítja el az apró élősködőket.

A tetvek kiszárítására, megfojtására épít az a spray is, amely kókusz- és ánizsolajat tartalmaz.

Próbálkozhatsz a gyógynövények erejével, állítólag utálják a levendulát.