Kisgyerek

Költözés saját szobába

Vajon mikor jön el az ideje, hogy a gyereknek külön szobája legyen? És amikor szerinted itt az idő, hogy érheted el, hogy ő is örüljön a változásnak, és ne azt érezze, hogy kihajították a fészekből?
2013. Február 27.

Mivel szoptatási tanácsadóként gyakran nekem szegezik ezt a kérdést, először is magyarázattal tartozom, hogy mi köze ennek a szoptatáshoz. Hát csak annyi, hogy tapasztalataim szerint számos szoptatási probléma gyökere az, hogy nem tartjuk tiszteletben vagy nem tudatosítjuk eléggé az egyik legalapvetőbb tényt: az anya és a csecsemő biológiai egységet alkot. Ez a nap 24 órájában testi közelséget, együttlétet jelent, vagyis az éjszaka sem kivétel.

Lehet egy ágyban aludni, fektetheted az ágyatok mellé állított ágyba a babát, jól jöhet az oldalkocsis megoldás, később az ágyatok mellé tett matrac, vagy az, ha mindannyian összetolt matracokon alusztok. Ez a közelség megkönnyíti az életet: a szoptatást, a baba jelzéseinek észlelését, a beteg gyerek ápolását – és nem utolsósorban biztosítja azt az emberi közelséget és babusgatást, amire az egészséges érzelmi fejlődés érdekében minden gyereknek szüksége van.

Na jó, ebben lehet némi igazság, ismerik el még a „kezdettől külön szoba”-párti szülők is, de meddig legyen ez így? Mi van, ha sosem akar kiköltözni?

Költözés saját szobába

A költöztetés ideális időpontja

Azt persze elöljáróban nem árt leszögezni, hogy az ember nem olyan, mint a borz vagy a fehérhasú afrikai sün, amelyik jobban elvan egyedül, még a szüleivel, testvéreivel vagy a párjával sem él együtt tartósan, egyedül szöszmötöli végig az életét. Az ember viszont társas lény. Alváshoz ősidők óta többen jövünk össze egy kupacba, mert így biztonságos, így melegítjük egymást, így tudunk segíteni egymásnak, ha kell, és lehet, hogy így érezzük jól magunkat.

Ehhez képest egészen új elvárás egy kicsi gyerekkel szemben, hogy ő egyedül akarjon lenni, és mondjuk egy légzésfigyelő vigyázzon rá. Ezért és még azért is, mert az élet második fél éve és másfél éves kor között nagyon gyakori az éjszakai ébredés, sírás, nyugtalanság, másfél éves kor előtt nem igazán aktuális a külön szoba kérdése. Másfél éves kor után is csak akkor, ha nagyobb testvérrel együtt költözik másik szobába.

Az egyedülléttel való megbirkózás ugyanis ennek a korosztálynak még nagyon nehezen megy, és könnyen az lehet a vége, hogy a szülők egyike ott fekszik matracon a gyerekszobában, vagy minden este kész cirkusz a lefektetés. Mindez megelőzhető, ha jó az időzítés:

  • Ne a kistestvér születése legyen az alkalom és az ürügy a nagytesó eltávolítására. Így nem ajándékként és új lehetőségként, hanem száműzetésként éli meg.
  • Egyszerre csak egy újdonság legyen a gyerek életében. Ne akkor kapjon új szobát, amikor abbahagyjátok a szoptatást, amikor elkezd bölcsibe vagy oviba járni.
  • Gondold végig az ő szemszögéből: miért örülhetne ő jelen állapotában és fejlődési szintjén ennek az új lehetőségnek? Milyen pozitívumai vannak az új élettérnek számára? Hogyan tudod ezeket hangsúlyozni, kifejezésre juttatni?
  • Eljutott már arra a fejlődési szintre, hogy tud szólni, ha valami baja van, ki tudja nyitni az ajtót, feléri a kapcsolókat, ki tud menni egyedül vécére?
  • Elméleti alapozás

    A saját szoba témáját érdemes gondosan bevezetni. Például azzal, hogy Sün Balázs sorsáról mesélsz neki, és meg is beszélitek, mi történik a mesében és miért.

    Elmehettek együtt lakberendezési áruházakba, és megnézhetitek, kipróbálhatjátok a helyszínen, mi tetszik meg neki, és miért pont az. Válogassatok, tervezzetek együtt, ez már egy háromévessel sem lehetetlen! Nézegethettek a neten vagy ebben a szép képeskönyvben állatlakásokat, és beszélgethettek arról, melyik állatnak milyen az otthona, és miért pont olyan.

    Te milyennek látod a gyerekedet? Mit szeret? Hogyan tudnád a kedvenceivel vonzóvá tenni számára az új lehetőséget?

    Az biztos, hogy akkor nem nagyon számíthatsz sikerre, ha csupa drága dologgal zsúfolod tele a szobáját, amire vigyáznia kell. Lényeges szempont, hogy az ő méreteihez és igényeihez legyen szabva, és mindaz, ami neki fontos, az karnyújtásnyira legyen. Az egyik leglényegesebb rendezőelv a rugalmasság és a könnyű változtathatóság legyen. Így a változó igények és a változó érdekélődési kör sem fog zavarba hozni.

    Mert lehet, hogy remekül néz ki például egy pókemberes dizájnnal felszerelt fiúszoba, de mi van, ha jövőre már más kedvencei lesznek? Ugyanezt a lányok pónis, hercegnős kedvenceivel kapcsolatban is érdemes megfontolni. Itt több ötletet is találsz tematikus gyerekszobára.

    Ötletes megoldások: funkció és kuckójelleg egyszerre

    Ha nincs sem pénzed, sem energiád arra, hogy az egész gyerekszoba csupa érdekes és különleges holmiból álljon, akkor még a legegyszerűbb, használt bútorokat is feldobhatod egy-egy különlegesebb darabbal. A Gyerekszoba blogon például rengeteg remek ötletet találsz. Például egy focipályaasztallal sok kisfiú lenne roppant elégedett, és talán apát is sikerülne egy időre odaláncolni.

    Ez az ölet azért tetszett nekem, mert a legrugalmasabb az összes közül, amit valaha is láttam. Érdemes végigkattintgatni, milyen sokféle elrendezés, hangulat, funkció rejlik az egyforma elemekben! Valami hasonlót akár csináltatni vagy otthon varrni is lehet.

    Ez pedig remek példa arra, hogy egy-egy olcsó, ámde praktikus szériabútorból hogyan hozhatod ki a legtöbbet. Itt hat egyszerű, de jól működő ötletet találsz arra, hogyan vihetsz fényt, színt, csillogást a gyerekszobába.

    Kapcsolódó cikkeink:

  • Hol aludjon a baba?
  • Vissza az ágyamba
  • Ketten ugyanarról: hol aludjon a gyerek?
  • Félreértések sorozata az együttalvás körül