Kisgyerek

Kis lakás – nagy lakás

Akár kicsi, akár nagy a rendelkezésre álló tér, mindenkinek meg kell találni benne a maga helyét.
2008. Január 22.

Kis lakás

Ebben a háromszobás, hatvannyolc négyzetméteres lakásban él szüleivel a kétéves Máté és a nyolcéves Eszter. A gyerekszoba a lakás legnyugodtabb pontjára került, a fürdőszoba és a szülői hálószoba szomszédságába. Mivel Eszter már iskolás, szüksége van egy elkülönített zugra, ahol tanulhat. Így került a közös szobába, Eszter oldalára galériaágy, ami alatt elfér a tanulósarok és egy játékkuckó. Ha kell, a nagylány egy függönnyel még jobban leválaszthatja saját területét, így Mátét nem zavarja az asztali lámpa fénye a délutáni szundításban.

A két gyerek birodalma közti határt a színes szőnyegek jelzik. Ennek egyelőre csak elméleti jelentősége van, de néhány év múlva már szerepet kaphat a “kinek meddig kell kiporszívóznia” kérdésben, ami kiskamaszkorban létfontosságú.

A szobában sok tárolóhelyre van szükség, a falak mentén fiókos, polcos szekrények és egy nagy könyvespolc húzódik, ráadásképpen tartós, de könnyen kezelhető műanyag ládák is segítenek a rend fönntartásában. Máté játékai így is kiszorultak a nappaliba, nagy kosarakba és a kerekes cicaládába. A család sportszereit az előszobába állított ládapadba rejtették a szülők, ezen üldögélve húzza a cipőjét kicsi és nagy.

Nagy lakás

Egy belvárosi, négy szoba hallos, százötven négyzetméteres lakásban él szüleivel a kétéves Dávid és az ötéves Gida (Gedeon). A gyerekek még igénylik egymás közelségét, de a későbbiekben, ha Gida iskolás lesz, Dávid megkapja a dolgozószobát.

A tágas gyerekszoba a fürdő és a nappali szomszédságában található. A két ágy és a tárolóhelyek mellett fontos szerepet kap a kényelmes fotel, amelyet Dávid és mamája időnkét még igénybe vesz egy kis szoptatás erejéig, máskor Gida szokott “olvasgatni” benne. A szülők kezdettől ragaszkodnak a natúr színekhez, ami szerencsés választás, hiszen a bútorokat és kiegészítőket nem kell lecserélni “felnőttesebbre”, amint a gyerekek kinőttek a babakorból.

Gedeon két év múlva iskolába készül, ekkor a kiságy helyére bekerül egy íróasztal. Az elrendezés ideális: az asztal az ablaktól jobbra helyezkedik el, a jobbkezes fiúcska tehát természetes fénynél tanulhat, amíg le nem megy a nap.

Lakberendező: Sződy Zsuzsa

Ezek is érdekelhetnek:

  • 10 feng shui gyerekszobatipp a boldog gyermekért
  • Rendezd be a gyerekszobát kevés pénzből, hosszútávra
  • Így teremts bababiztos otthont
  • Forrás: Kismama magazin