Kisgyerek

A lisztérzékeny gyermekek diétája

A lisztérzékeny gyermek diétájának lényege, hogy a nem fogyasztható gabonaféleségeket más növényi alapanyagokkal helyettesítsük.
2003. Szeptember 26.

A lisztérzékeny gyermekeknél a diéta rendkívül fontos és elengedhetetlen. Célja: a klinikai tünetek megszűnése, a bélcsatorna felszívó funkciójának javítása és a vékonybél-nyálkahártya bolyhai regenerációjának elősegítése.

A helyesen összeállított étrend nem okozza egyetlen tápanyag hiányát sem. Az étrend lényege, hogy helyettesíteni kell a nem fogyasztható gabonaféleségeket más növényi alapanyagokkal (kukorica, rizs, sárgaborsó, szójaliszt, illetve kukorica- és burgonyakeményítő).

A diéta betartásával a betegség nem gyógyul meg, a cöliákiás embernek élete végéig diétáznia kell, de a tünetek teljesen elmúlnak, és a bélcsatorna nyálkahártyafelszíne teljesen helyreáll. A diétához a nyersanyagok kiválogatása a glutén-tartalom alapján történik.

Gabonamagvak, őrlemények és kenyerek

A búza, árpa, rozs, az ezekből készült pehely, a liszt ill. a zabpehely fogyasztása tilos. Helyettük javasolt a kukorica, a rizs, a sárgaborsó és a szójaliszt, valamint a kukorica- és burgonyakeményítő.

Ma már készen is kaphatók gluténmentes kenyerek (Gliadinmentes kenyér, Gliadinmentes kukoricás kenyér, Barbara gluténmentes kenyér), de lehetőség nyílik az otthoni kenyér és süteménykészítésre a gluténmentes kenyér (pl. Emese kukoricás kenyérpor, Barbara gluténmentes kenyérpor) és süteményporok (pl. Barbara gluténmentes süteménypor) segítségével. A választék bővítését szolgálják az exdurált kenyérfélék (pl. Gluténmentes abonett exdurált kenyér) és gabonapelyhek, (pl. Gluténmentes natúr kukoricapehely), amelyeknek a pontos neve a 2000-es OÉTI listán található.

Tészták, sütemények, kekszek

Csak a gluténmentes listán szereplő készítmények ill. a házilag előállított (gluténmentes alapanyagokból) termékek fogyaszthatók. A száraztészták közül a Gabonatermesztési Kutató Közhasznú Társaság (Pl. Fe-Mini fehérjeszegény száraztészta), a “Diéta” Diétás Süteményeket Készítő Gmk. (pl. Barbara gluténmentes száraztészták), Tóth Antal diétás alapanyag-készítő kisiparos (Tóthék tésztája-cérnametélt, orsó) és az Egyetértés Mg. Szövetkezet (Tárkányi gluténmentes aprótészta-eperlevél, spagetti stb.) listán szereplő készítményei fogyaszthatók.

A sütemények és kekszek közül a Nyugat-Pest megyei Sütőipari Váll. (Kukoricalisztes édes teasütemény), a Mátészalkai Sütőipari Váll. (Gluténmentes keksz) és a “Diéta” Diétás Süteményeket Készítő Gmk. (pl. Barbara gluténmentes perec) listán szereplő készítményei fogyaszthatók.

Húsok, húsipari termékek

Hal, baromfi, sovány sertés, marha, nyúl, vad (párolva, főzve, sütve, fóliában, sütőzacskóban, római tálban, grillezve, mikrohullámúban) fogyasztható.

A húsipari készítmények (hurka, kenőmájas, párizsi, stb.) és húskonzervek (vagdalt hús, májkrém, húskrém) az állományjavítók miatt lehetnek glutén-tartalmúak, ezért csak a listán szereplő termékek fogyaszthatók. A Pick Szeged Rt. összes terméke és a Délhús Rt. Baja listán szereplő készítményei fogyaszthatók.

Tej és tejtermékek

Az ízesítés nélküli tej, túró, juhtúró fogyasztható. A natúr kefir, joghurt, tejföl, tejdesszert, joghurt hab, túrókrém, ízesített joghurt csak akkor fogyasztható, ha jelölten gluténmentes ill., ha a gyártó cég garantálja, hogy az ő általa gyártott termék gluténmentes. A sajtok a holland sajtok kivételével szabadon fogyaszthatók.

Tojás

A tojás gluténmentes, ezért tetszés szerint (főzve, sütve) fogyasztható.

Gyümölcsök, zöldségek

Gluténmentesek, frissen fogyasztva és gyorsfagyasztott állapotban egyaránt felhasználhatók. A gyorsfagyasztott burgonya glutén-tartalmú lehet, ezért ez nem fogyasztható. A gyümölcsök közül a zöld alma glutén-tartalmú bevonatot tartalmaz, ezért fogyasztása tilos.

Édesipari termékek (sütemények, kekszek, csokoládé, cukorka, rágógumi)

Keményítőt, gabonát tartalmaznak, ezért csak a listán szereplő készítmények fogyaszthatók. Gluténmentes készítmények, pl. a Stollwerck termékek közül a Tibi tej és étcsokoládé, a Vadász szelet, a zselés szaloncukor, a Karamella Classic stb.)

Nassolásra javasolható:

  • rizs és kukoricapehely (csak, ami jelölten gluténmentes)
  • otthon elkészített müzli
  • gyümölcs
  • olajos magvak
  • Zsiradékok

    A zsiradékok gluténmentesek, kivéve egyes szalonnaféléket, melyek közül csak a listán szereplők fogyaszthatók.

    Fűszerek, ízesítő anyagok

    A zöld és száraz fűszernövények gluténmentesek. A levesporok, leveskockák, mártások, ételízesítők, fűszerkeverékek, fűszerkrémek, ketchup, mustár, majonéz többsége gluténtartalmú, ezért csak a gluténmentes termékek listáján szereplők közül lehet választani.

    Italok, élvezeti szerek

    A lisztérzékeny gyermekek diétája

    A víz, ásványvíz, rostos és szénsavas üdítők, és teák gluténmentesek, de a malátából készült pótkávé, valamint az instant kakaó (és kávé) fogyasztása tilos.

    Gyermekeknél az alkoholfogyasztás legfeljebb süteményben nyomokban előforduló alkohol formájában lehetséges, de esetleg érdemes tudni, hogy az aromából és tiszta szeszből készült alkoholos italok, valamint a bor és a kukoricából készült sör gluténmentes, de a gabonából erjesztett italok (vodka, whisky, gabona pálinka és sör) glutén-tartalmúak, ezért fogyasztásuk tilos.

    Fogyókúrás porok, rostkoncentrátumok

    Ezekre a termékekre a gyerekeknek normál esetben nincs szükségük. Búza vagy zabkorpát tartalmazhatnak, ezért fogyasztásuk tilos. Az étrendkiegészítő tabletták hordozó anyaga lehet glutén-tartalmú, ezért csak a garantáltan gluténmentes készítmények fogyaszthatók.

    Felhívnánk a szülők figyelmét, hogy a vásárlás során mindig figyelmesen olvassák el a gyermeküknek vásárolt készételek, illetve a felhasznált alapanyagok összetételét. A gluténmentesség jelölése a következőképpen jelenhet meg az élelmiszerek címkéin:

  • gluténmentes
  • gliadinmentes
  • lisztérzékenyek és coeliakiások is fogyaszthatják
  • áthúzott búzakalász
  • Az ételek elkészítése, konyhatechnológia

    A konyhatechnológiai eljárások során is biztosítani kell a gluténmentességet. A hőbehatáson alapuló eljárások közül alkalmazható a főzés, sütés, párolás. A sűrítés történhet rántással, hintéssel és habarással, de nem mindegy, hogy mivel. Az ételek sűrítésére alkalmazható:

  • rizs-, kukorica- és sárgaborsóliszt
  • burgonya- és kukoricakeményítő
  • A lazítás történhet: rizzsel, kukoricadarával, kukoricapehellyel, szójapehellyel, gluténmentes kenyérrel, tojássárgájával (kilenc hónapos kor után), tojásfehérjével (1 éves kor után), élesztővel, szódabikarbónával, Danone tejföllel. A sütőpor gluténtartalmú lehet, ezért alkalmazása tilos.

    Kapcsolódó cikkeink:

  • Lisztérzékenység
  • Erre figyelj, hogy ne legyen lisztérzékeny a baba!
  • Bűnös a kenyér?
  • Kekszet a babának?
  • Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu