Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Vezetnéd pórázon a gyerekedet?

Szerző: Kari Szilvia

2014. június 19. | Frissítve: 2015. május 9.

Forrás: babaszoba.hu

Az amerikai édesanyák között egyre nagyobb népszerűségnek örvend a gyerekekre kis hátizsákként felcsatolható, hosszú zsinórra ellátott gyermekpóráz. Vannak, akik esküsznek rá, míg mások erősen bírálják. Te ráadnád a gyermekedre?

A New York-i négygyermekes édesanya és családterapeuta, Kristen Howerton a különleges biztonságérzetet nyújtó gyermekpórázra áldásként tekint. "Amikor először láttam az eszközt, azt gondoltam, ez egy vicc. Aztán gyorsan megváltozott a véleményem, amikor a sógornőmmel Seattle-ben vakációztunk. Egész idő alatt a gyerekekkel zsonglőrködtem, és azon aggódtam, hogy mikor tűnik el valamelyikük a szemem elől. A legkisebb lányom többször is elbóklászott" - meséli a 37 éves édesanya. "A sógornőm beszélt rá, hogy próbáljam ki a pórázt. Megtettem, és néhány perc alatt megértettem, hogy az mitől olyan nagyszerű." Kristen megtapasztalta az emberek lesújtó pillantásait is. Többen megjegyzéseket tettek, hogy miért vezeti pórázon a lányát, akár egy kiskutyát.

Biztonságot ad

A gyermekhám használata mellett szóló érvek Kristen számára erősebbek voltak, mint a rosszindulatú megjegyzések. "A lányom önállóan és szabadon sétálgatott az utcán, én viszont tudtam, hogy merre jár és azt is, hogy biztonság van, ami fantasztikus érzés volt" - meséli a fiatalasszony.

A gyermekpszichológus, Tina Bryson egyáltalán nem ítéli el azokat a szülőket, akik ráteszik a pórázt a gyermekükre. Tapasztalatai szerint ezek a szülők jóval nyugodtabbak, kevésbé aggódnak attól, hogy a gyereket baj érheti, hiszen folyamatosan szemmel tudják tartani a kicsiket.

Vezetnéd pórázon a gyerekedet?

Kristen férjét gyermekkorában elütötte egy autó, a négy gyermekes anyuka emiatt is kifejezetten hasznos segédeszközként tekint a gyermekpórázra. "Az emberek többsége, amikor először meglátja a gyereken a hámot, a tiltást, a kicsi mozgásának korlátozását látja csupán az eszközben. Pedig azt parkokban, játszótéren sosem használjuk, akkor csatolom föl a lányomra, amikor el kell jutnunk egyik helyről a másikra. És igenis sokkal biztonságosabb ezzel együtt közlekedni. Egy forgalmas utca kellős közepén vagy a reptereken képtelenség folyamatosan a gyerekre figyelni, már pedig a kíváncsiság hajtja őket, és a tömegben nagyon könnyen eltűnhetnek" - mondja Kristen.

A gyerekek nagyon különbözőek

A két kislányt nevelő kaliforniai Lauren Jimeson szerint viszont a gyerekek mozgásának korlátozására nem lehet megfelelő indokot találni. "Emlékszem, mennyire zavarba jöttem, amikor először találkoztam az utcán pórázon kísért kisgyermekkel. Akkor megfogadtam, hogy a sajátomat semmilyen eszközzel nem fogom korlátozni" - mondja a 28 éves édesanya. "Azok a szülők, akik ráadják a gyerekükre a pórázt, úgy gondolják, hogy azzal mindent megoldottak, hiszen a gyerekekkel megvan az állandó kapocs, pedig ez csupán hamis biztonságot ad nekik. A megoldás inkább az lehetne, ha jobban odafigyeljenek a gyerekükre" - mondja Lauren.

Tina Brysonnak eltérő a véleménye. "A gyerekek nagyon különbözőek. Ha egy szülőnek nincsenek tapasztalatai, hogy milyenek az igazán mozgékony gyerekek, akkor nem tudja elfogadni vagy megérteni, hogy miért lehet hasznos a póráz használata" - mondja a pszichológus.

Az előítélet még erősebb

Kristen reméli, hogy a szülők előbb-utóbb felhagynak az előítéletekkel, és elfogadják, ha másoknak eltérőek a nevelési módszereik, mert igenis vannak családok, akiknél a gyermekhám rendkívül praktikus megoldást jelent - olvasható az ABC News honlapján.

A hazai bababoltokban is megjelent az eszköz bébi kengyel néven. Használata még nem különösebben terjedt el. A vélemények ugyanakkor nálunk is megoszlanak a gyermekpórázról: vannak, akik szerint butaság használni, hiszen nem szabad a gyereket a mozgásában korlátozni, és vannak néhányan, akik jó ötletnek tartják. Ahogyan az amerikai pszichológus is hozzáfűzte, a gyerekek nagyon különböző habitusúak. A mozgékonyabb, akaratosabb kicsik esetében jó szolgálatot tehet a póráz használata. Könnyen előfordulhat, hogy az előítéletek ellenére hamarosan nálunk is egyre többen használják az eszközt gyermekük biztonsága érdekében.

Hozzászólások

LEGO Duplo Nyereményjáték

Játssz velünk, válaszolj helyesen néhány kérdésre és nyerd meg a Lego Duplo nyereménycsomagok egyikét.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék