Kisgyerek

Vár a munkahelyed! – Így készülj fel a visszatérésre!

Itt az ideje a pelenkákat és plüssmackókat számítógépre és magas sarkúra cserélni, jöhet a munka! A bölcsődekeresést, a ráhangolódást és a beiratkozást se hagyd az utolsó percre.
2014. Augusztus 19.

Tökéletes hely neki

1. Ki legyen vele?

Ha szerencséd van, többféle lehetőség közül is válogathatsz, ki vigyázzon a babádra, amíg te dolgozol. Elő a papírt és tollat, és írd össze az egyes opciók előnyeit és hátrányait! A bölcsődében új társakat szerezhet a pici, teljes ellátást kap, de sajnos nem igazán tudnak alkalmazkodni a túlóráidhoz. A bébiszitter a pici és a te időbeosztásodhoz is alkalmazkodik, de lehet, hogy borsos árat kér érte. A nagymamák és barátok pedig sajnos nem mindig érnek rá.

2. Személyes vizit

A bölcsőde mellett tetted le a voksodat? Most jön még csak a neheze: a konkrét intézmény kiválasztása. Az internetes fórumok többsége jó kiindulási alap az informálódáshoz, de a személyes “kutatás” a legmegbízhatóbb. Látogass el pár bölcsibe, és nézz szét alaposan: a vidám, mosolygó gyerekek és a derűs alkalmazottak jót jeleznek. Akár kérdezősködhetsz is az ott dolgozóknál vagy a szülőknél: miért szeretik a munkájukat, miért ezt a bölcsit választották? Ha nem tetszik, amit látsz vagy hallasz, nyugodtan állj tovább!

3. Az a bizonyos belső hang

Csupa jót meséltek neked a mini közvélemény-kutatásod során, de valami mégsem klappol? Bátran hagyatkozz a belső hangodra! Néha igenis megéri az eszed helyett a szívedre hallgatni: ha már a bölcsi küszöbének átlépésekor rossz érzés fog el, ne legyints rá! A női megérzés az esetek többségében működik, nem beszélve az anyai ösztönökről. Csak kérdezd meg magadtól: “El tudom itt képzelni a gyerekemet? Boldog lesz itt?”

Felkészülés indul!

4. Mese, mese, mátka

A tipegők sokkal többet értenek és érzékelnek a körülöttük zajló dolgokból, mint hinnéd. Éppen ezért nem árt a gyerkőcöt is időben beavatni a nagy esemény részleteibe. Pár héttel a bölcsikezdés előtt már mesélhetsz neki az új helyről, ahová járni fog. Magyarázd el neki, hogy reggelente elviszed majd a bölcsibe, de nemsokára újra találkoztok. Konkrét időpontok helyett használj számára is érthető verziókat, mint például “a reggeli vagy a délutáni alvás után”.

5. Csak pozitívan!

A pici előtt csakis jó dolgokat mondj a bölcsiről, még akkor is, ha látszólag nem figyel rád. Akkor se mutasd ki a munka miatti aggodalmaidat, ha éppen egy barátnőddel beszélgettek, miközben a gyerkőc körülöttetek játszik. Lehet, hogy nem érti pontosan minden szavadat, de a félelmedet, bizonytalanságodat azonnal megérzi, és jó eséllyel át is veszi. Mesélj neki a sok-sok játékról és az új barátokról, ezzel garantáltan felkelted az érdeklődését.

6. Lépésről lépésre

Ha eddig szinte minden perceteket együtt töltöttétek, nem árt előre “gyakorolni” az elválást. Kezdésként hívj át egy rokont vagy barátnőt, hogy vigyázzon a kicsire, amíg te elmész otthonról. Fokozatosan növeld a külön töltött időt, először egy órára “tűnj el”, majd minden alkalommal fél órával hosszabb időre. Így a gyerkőc is hozzászokhat ahhoz, hogy néha más gondjaira bízzák, és hamar megtanulja majd, hogy anya néha elmegy, de mindig visszajön.

7. Barátkozzatok előre!

A testvér nélkül cseperedő kicsiknek nagy váltást jelent, hogy kikerülnek a figyelem középpontjából. Bölcsikezdés előtt próbáld meg felvenni a kapcsolatot a jövendőbeli társak szüleivel, és szervezzetek ismerkedős délutánt a kicsiknek. A közösségi élet teljesen új kihívás számukra, és a másokhoz való alkalmazkodást is szokniuk kell. Az már csak hab a tortán, hogy míg ők játszanak, te is új barátokra lelhetsz a többi anyuka között.

Kialakul az új napirend

8. Nincs menekvés

Még akkor se szökj meg észrevétlenül, ha teljesen belefeledkezett a pici a játékba, mert ha észreveszi, hogy hirtelen eltűntél, úrrá lehet rajta a pánik. Mindig szólj neki, ha távozni készülsz, még akkor is, ha ezzel megríkatod. Azt is tedd hozzá, hogy mikor jössz vissza, például “uzsonna után”. És ha egyszer elhatároztad, hogy indulsz, akkor ne fordulj vissza – az oda-vissza járkálás csak még jobban elbizonytalanítja a gyerkőcöt.

9. Egy darabka otthon

Új emberek, új helyszín, új szabályok – nem csoda, hogy a kicsik megküzdenek a bölcsi első napjaival. Egy ismerős tárgy otthonról (például egy takaró vagy maci) növeli a biztonságérzetét, és kapaszkodót nyújt neki az ismeretlen terepen. Szintén jó ötlet, ha az egyik személyes tárgyadat, például kendődet hagyod ott neki “megőrzésre” – így még biztosabb lehet abban, hogy visszajössz érte.

10. Közös program

Ha különlegessé teszed az újbóli találkozást, a pici tudni fogja, hogy a külön töltött idő után remek móka vár rá. Találjatok ki egy közös kis “rituálét”, amit minden bölcsiben töltött nap után elvégeztek közösen. Ez lehet közös meseolvasás vagy éppen hintázás, a lényeg, hogy mindketten jól szórakozzatok közben, és feltöltődjetek vidámsággal.

+1 Hagyd dönteni!

Ha hagysz neki választási lehetőséget az apró dolgokban, nem fogja azt érezni, hogy rá akarsz erőltetni valamit, amihez semmi kedve. Hadd pakolja be ő este a hátizsákját és válassza ki a másnapi ruháját – alig várja majd, hogy elindulhasson a bölcsibe, hiszen az ő munkája is benne van a készülődésben. Ezzel a trükkel a reggeli sürgölődésből is lecsíphettek pár percet.

Forrás: Kismama magazin