Kisgyerek

Uszodai gondok: fülfájás és piros szem

Ha uszodalátogatás, strandolás után piros a gyerkőc szeme, nem kell azonnal kötőhártya-gyulladásra gondolnunk. A kicsik önkéntelenül nyitva hagyják a szemüket a víz alatt, a fertőtlenítőszer pedig kicsípi, ám a pirosság másnapra elmúlik.
2007. November 11.

Uszodai gondok: fülfájás és piros szem

Kötőhártya-gyulladásnál viszketés, szúró fájdalom, könnyezés is társul a pirossághoz, másnap reggelre váladékosak a pillák, összeragadnak. A tünetek inkább rosszabbodnak, ha valamilyen fertőzést szedett össze csemeténk. Az átmeneti pirosság nem ok az aggodalomra.

Megkísérelhetjük úszószemüveg használatához szoktatni, kötőhártya-gyulladással azonban semmiképpen nem mehet vízbe és közösségbe. A víz alá merülés másik következménye fülfájás lehet. Ha a kisgyereknek többször volt már középfülgyulladása, fül-orr-gégész szakorvosok nem javasolják az uszodalátogatást, ám próbálkozhatunk füldugó használatával. A fülbe kerülő baktériumokat tartalmazó víz nem mindig középfülgyulladást okoz, a fájdalmat külső hallójárat-gyulladás is kiválthatja.

Míg a középfülgyulladás esetén hasznos a melegítés, külső hallójárat-gyulladásnál nem. Fülfájás esetén tehát forduljunk orvoshoz.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Fáj a füle!
  • Ha fáj a füle
  • A fülgyulladás okai és kezelése
  • Szembajok
  • Forrás: Kismama magazin