Kisgyerek

Ünnepi öltözékben

A kisgyerek ünnepnapon is ugyanúgy játszik, csúszik-mászik, maszatol, mint más közönséges napokon. A felnőttruházat anyagából készülő és annak szabását követő miniestélyi és miniöltöny valóságos kényszerzubbony ilyenkor a számára.
2008. Január 27.

A megfelelő színű, vékony sztreccsbársony, flanel, pamut ünnepi öltözékhez is kiváló alapanyag. A sötétkék, fekete, barna szín még akkor is hagyományos ünnepi megjelenést kölcsönöz a kisfiúknak, ha kényelmes, bő szabású kertésznadrág, lábfej nélküli rugi készül belőle. Alulra adjunk fehér galléros patentos alsóneműt, és varrjunk rá aranyszínű gombokat. Kislányoknak kényelmes és egyben ünnepi hangulatú megoldás a piros, kék, bordó, rugalmas szövésű kelméből varrt ujjatlan, rövid kötényruha fehér bodyval és harisnyanadrággal. Csipke és fodor is jöhet, ha keskeny és nem szúrós.

Praktikus öltözék havas játékokhoz

A kisgyerekek télen is szeretnek játszótérre menni, és ugyanazokat szeretnék játszani a hóban és hidegben is, mint eddig. A mászókázáshoz adjunk tapadós tenyerű síkesztyűt lurkónkra, mert a hideg fémet csak így tudja megmarkolni, a textilkesztyű pedig lecsúszik róla. Felvenni ugyan nehezebb, tevékenykedni azonban könnyebb az ötujjas kesztyűben. Húzzunk vízlepergetős anyagból készült bakancsvédőt oda, ahol a csizma és a nadrág összeér. Ez a gumírozott szélű kis hurka megakadályozza, hogy a hó behatoljon az öltözék réseibe (turisztikai szaküzletekben kapható vagy otthon készíthető). Így felszerelkezve már nyugodtan beugorhat a hóbuckákba. Vigyük ki a homokozójátékait is, hóból ugyanúgy készíthet formákat, mint homokból. Nagy műanyag vödörből kivetett tömbökből iglut is építhetünk. Vízfestékkel fessünk a letaposott hóra, vagy fessük ki a hófigurákat. Ha fagy, készítsünk színes jégkoszorút: öntsünk vizet egy kuglófforma aljába, szórjuk tele bokrokról csipegetett apró színes bogyóval. Borítsuk ki a karikát a formából, miután megfagyott, és kössük fel szalaggal az ablak elé.

Mibe öltöztessük a kisóvodást?

Kisfiúknak

– Ing helyett póló, pulóver. Mutassuk meg, hogyan kell leteríteni a pólót, pulóvert az elején lévő mintával lefelé, és alulról belemászni.

– Szoros szövet helyett rugalmas hurkolt anyag. A helyüket nehezen találó kapálózó karok, lábak könnyebben becsúsznak a ruhaujjba, nadrágszárba, ha az puha, tágulékony, rugalmas anyagból készült.

– Cipzáros, gombos nadrág helyett gumis derekú. Ezt gyorsan le lehet tolni az utolsó pillanatban is!

Kislányoknak

– Harisnyanadrág – brrr! Persze, hogy egyszerűbb beleugrani egy tréningalsóba, de melyik kislány mond le a harisnya, szoknya eleganciájáról? (A serdülő!)

– Gumis derekú szoknya

A szoknya kevésbé praktikus mászókázáshoz, ám ha muszáj, legalább legyen rövid, bő. A gumis derekú szoknyát könnyedén magára kaphatja, illetve lecserélheti egy tréningalsóra az udvari játszáshoz.

– Ruha

A rugalmas anyagból készült, bebújós, alján rövid, fodros szoknyarésszel varrottat ugyanolyan egyszerű fel-levenni, mint a pulóvert. A kapcsokat, cipzárokat, gombokat mellőzzük.

A kantár igazán felesleges nyűg. A lelógó zsinórok veszélyesek játék közben. A cipőfűzőt a tépőzár helyettesíti, a sálat egy magas nyakú pulóver. Homokozáshoz, sarazáshoz jó szolgálatot tesz egy vékony vízlepergető anyagból varrt kezeslábas, amit a szobai öltözék fölé kap magára a gyerek. Otthon, ráérősebb időnkben gyakorolhatjuk az öltözködést, gombolást, megkötést, cipőfűzést. Ha a gyereknek nincs kedve ilyesmihez, ne erőltessük, de talán a maciját, kedvenc babáját meglephetjük egy ünnepi öltözékkel, amit aztán maga gombolhat, kötözhet, csatolhat rá.

Kellemetlen sérülések

Az összeérő, egymáshoz dörzsölődő felületeken könnyen megsérülhet a bőr, az izzadság pedig kellemetlenül csípi a sebet. Leggyakrabban a duci gyerekek combköze dörzsölődik ki. Kifejezetten nyári gond, ilyenkor ugyanis nem védi nadrág ezt a területet. Ez egyben a megoldás kulcsa is. Ha a többi évszakban megfigyeltük, hogy a gyerek nadrágja a combok között hamar kilyukad, ne hagyjuk fedetlenül nyáron se. Laza szövésű, szellős rövidnadrággal megelőzhetjük a kisebesedést. Utólag Neogranormon kenőccsel segíthetjük a hámosodást. Hintőporral szárazon tarthatjuk az izzadós részeket. Vékonyka gyerekeknél sokszor a durva anyagú, laza szabású, általában új farmernadrág okoz hasonló sebeket, mert futás, járás közben folyton a combokhoz dörzsölődik. Csökkenthetjük a kellemetlenségeket, ha kivasaljuk a kemény farmert. Ha ez sem segít, térjünk át a puhább textilből, kevésbé vaskos varrásokkal készített nadrágokra.

Hasonló sérülést okozhat a cipőbe, szandálba kerülő homok is. Homokozás után ezért cseréljük le a zoknit, öblítsük le a bőrt, az apró szemcsék ugyanis éles késként sértik a bőrt.

Zsinór nélkül biztonságos a kapucni

Az Egyesült Államokban betiltották az olyan gyerekruhák árusítását, amelyek kapucnija, illetve nyaka zsinórral záródik. A rendelkezést több baleset előzte meg. Magyarországon is okozott halálos balesetet ilyen ruhanemű. A szabadon lógó vagy bekötött zsinórok, különösen azok, amelyeknek golyó van a végén, megakadhatnak a csúszdák, mászókák, kerítések réseiben. A gyerek testsúlya szorosra húzza a zsinórt a nyaka körül. Függőleges testhelyzetben esélye sincs a szabadulásra. Mostanában különösen divatosak a gombos, zsinóros nadrágok, de abba már sajnos túl későn gondolunk bele, milyen súlyos sérülést okozhatnak a zsinórok, ha futás közben beleakadnak valamibe.

A játszótéri hancúrozásnál nem nyújt védelmet, inkább veszélyforrás lehet a biciklis bukósisak. Ahol a gyerek teste átfér, átférne a feje is, a sisak azonban fennakad. Minden túl bő ruhadarab, lelógó sál hasonló gondot okoz. A túl szoros zokni elszoríthatja a vérkeringést a bokán vagy a térdhajlatban. Öltözködésnél bánjunk türelmesen a húzózárral, mert becsípheti a kicsi bőrét. Minden új ruhadarabot vizsgáljunk át, nincs-e benne szúrós kapocs, gomb. A kapucnikból pedig vegyük ki a zsinórt!

Végre egyedül öltözik!

A leendő óvodások szülei némi aggodalommal szemlélik csemetéjük önálló próbálkozásait az öltözködés terén. Nem baj, ha nem sikerül minden ruhadarabot gyorsan a megfelelő testrészre húzni, az oviban segítenek a gyerekeknek. Nem kell megtanítanunk öltözködni, csak várjuk ki, hogy maga is próbálkozzon, és mutassunk meg neki néhány fogást, amivel könnyen boldogul. Előbb-utóbb minden gyereknél eljön az idő, amikor örömmel próbálkozik egyedül, nem tántorítják el a kudarcok. Esetleg nem is lesz szüksége segítségre, türelmetlenségünkkel sikerélménytől fosztanánk meg. A kényelmes gyereket kicsit várakoztassuk meg, ha öltöztettetni akarja magát, ügyetlenkedjünk, hogy neki is közre kelljen működnie. Készítsük ki a ruhadarabokat olyan sorrendben, ahogy fel kell venni: az alsónemű legyen legfelül, alul pedig a felsőruházat. Úgy fektessük a földre a pólót, pulóvert, bugyit, nadrágot, hogy az eleje és a háta jó helyre kerüljön, ha a gyerek belebújik. A cipőre rajzoljunk valami ismertetőjelet, aminek alapján megismeri a jobbos és balos darabot. Cipzárral, gombbal egyelőre nem érdemes vesződnie, egyszerű, rugalmas szövésű, lezser ruhákat válasszunk.

Mibe öltöztessük télen?

Otthon is ügyeljünk a kisgyerek lábbelijére: ha hűvös a padló, adjunk rá vastag, csúszásgátlós zoknit vagy szandált. Gondoskodjunk arról, hogy szőnyegre, pokrócra vagy kispárnára üljön. Ha kimegyünk a szabadba, több szempontot kell figyelembe vennünk. A kisgyerek utálja a szűk, mozgást korlátozó öltözéket, ugyanakkor fontos, hogy meleg, vízhatlan nadrág és cipő legyen rajta. Ha sétáláskor javarészt babakocsiban üldögél, béleljük ki a kocsit gyapjútakaróval, irhával. A lábzsák csak akkor praktikus, ha valóban nem száll ki a baba – piszkos cipővel ugyanis már nem tehetjük vissza.

A sapka, sál anyaga kellemes, puha legyen, a szúrós gyapjút nemcsak utálják a gyerekek, hanem viszketést, allergiát is okozhat.

Téli cipőből legalább egy számmal nagyobbat vegyünk. A szűk cipőben, akármilyen meleg is a bélése, kihűl a láb, mert nem tud mozogni. A szintetikus alapanyagúakba beleizzad a láb, aztán lehűl. A hideg, nyirkos láb kellemetlen, és biztosan megfázáshoz vezet.

Mielőtt öltözködni kezdünk, készítsünk elő mindent: a szobatisztaságot gyakorló gyereket vigyük ki a vécére, illetve adjunk tiszta pelenkát a kicsire. Közvetlen bőrfelületére pamuttrikót, pólót vagy bodyt adjunk. Hintőporozzuk be a lábujjak közét és a talpat, majd húzzunk rá vastag frottírzoknit. A nadrágot akár harisnyanadrág is helyettesítheti. Ha több pulóvert, kardigánt akarunk ráadni, húzzuk őket egymásba, és egyszerre húzzuk a kicsire, hogy ne kelljen sokszor rángatnunk őt. A kesztyűt a kabát előtt adjuk rá, tűrjük a pulóverbe, így nem csúszik le majd olyan könnyen. Végül a dzsekinadrág és -kabát után vegyük ölünkbe, így húzzuk a lábára a cipőt, szemből tolni ugyanis sokkal nehezebb.

Ha már pelus nélkül indulunk útnak, előfordulhat, hogy útközben pisilni kell, kétrészes overallt válasszunk, hogy ne kelljen teljesen levetkőztetni egy fa tövében. A túl szűk dzseki alá nem tudunk még egy pulóvert ráadni, ám a túl nagy méret kabátujja, nadrágszára lelóg, piszkos, vizes lesz.

Testre szabott feladatok

A kisóvodások még nem öltözködnek önállóan, de egészen eredményesen gyakorolhatják ezt. Készítsük ki a ruhadarabokat, terítsük le a felvevés sorrendjében, alulra a nadrág, pulóver, tetejére az alsóruházat kerüljön. Hasznos, ha az előszobában a kisgyerek magasságában felszerelünk néhány akasztót és az óvodás zsákjához hasonló zsákos fogast. Várjuk meg, amíg felakasztja rá kabátját, beleteszi a zsákjába a sapkát, sálat – addig ne kezdjünk játékba. Mosakodásnál, törülközésnél buzdítsuk az önállóságra, közben sorra nevezzük meg a testrészeket. A jobb és bal oldal megkülönböztetésére irányuló feladatok beépülnek a napi tevékenységekbe. Hadd vegye fel önállóan lábbelijét, kérjük meg, hogy terítse meg az asztalt, magyarázzuk el, hova kerül a kanál, a kés, a villa. Figyeljük meg, hogyan fogja takarításnál a seprűt, kertészkedésnél a kapát. Csak akkor élvezi a “munkát”, ha igazi tevékenységre alkalmas eszközei vannak: fából, fémből és nem műanyagból való kapa, gereblye, seprű. A rendrakás ijesztően nagy feladatnak tűnik a szemében (a miénkben is), ezzel ne hagyjuk magára, hívjuk inkább közös munkára, versenyszerű pakolásra: ki tud többet elrakni? Az összeütközéseket csökkenthetjük, ha következetesen és egyúttal játékosan bízzuk rá a feladatokat. Akadályozzuk fejlődését, ha mindig megcsináljuk helyette, amit már maga is el tud végezni.

A jó öreg mackónadrág…

A kis óvodások egyre önállóbbak lesznek az öltözködés terén is, de nehezen boldogulnak a sok gombbal, csattal, cipzárral. Hagyjuk ezeket a ruhadarabokat a hétvégére, amikor elegendő időnk van arra, hogy gyakoroljon. Az oviban akkor éri sikerélmény, ha egy-két mozdulattal belebújik a pólóba, pulóverbe, nadrágba. Praktikus tehát a rugalmas anyagból varrt, gumis derekú dzsoggingalsó. A játékba belefeledkező lurkó úgyis csak az utolsó pillanatban rohan ki a mellékhelyiségbe, és onnan ugyanolyan viharos gyorsasággal futna vissza. Ilyenkor szokott előfordulni, hogy a cipzár felhúzása közben becsípődik a pénisz. A szorult helyzetből nem tud egyedül megszabadulni, de még az óvónő sem mindig tud rajta segíteni. A becsípődés nagy fájdalommal jár, minden további mozgatás csak fokozza ezt. Ha az első próbálkozás nem járt sikerrel, helyesebb rögtön orvoshoz fordulni, aki helyi érzéstelenítő segítségével oldja meg a problémát. Addig is hideg vizes borogatással hűsítsük a területet, megelőzésképpen pedig gumis derekú, könnyen le- és felhúzható nadrágot adjunk kisfiunkra.

Esőben is szárazon

Megfelelő öltözékben esőben is kint tocsoghat a kisgyerek. Immunrendszerét edzi, ha hozzászokik az időjárás viszontagságaihoz. Az esőkabát mellett remek ötlet az esőnadrág. Készen is kapható, illetve régi esőkabátból elkészíthető. Csak rá kell húzni a mackónadrágra. A legfontosabb, hogy a láb száraz legyen. Hintőporozzuk be a lábujjak közét és a talpat, húzzunk rá pamutzoknit, erre vastagabb gyapjúzoknit, végül a gumicsizmát. Akár a téli vízhatlan csizmát is elővehetjük, persze abba elegendő egy vékony zokni. A gumicsizmába egy idő után befülled a láb, a nedvesség, a hideg, nyirkos láb meghűléshez vezethet. Időnként ellenőrizzük lábfejét, és fejezzük be a sétát, ha hidegnek érezzük. Fokozatosan emelkedő hőfokú lábfürdővel melegítsük fel. Üljünk mellé, és meséljünk neki pár percig, amíg melegedik a lába, közben engedjünk a vízhez mindig kicsit melegebbet. Utána töröljük szárazra, hintőporozzuk be, és adjunk rá vastag zoknit.

Szúrós pulcsi, vacak gomb

A gyerekek nem véletlenül utálják egyes ruhadarabjaikat. Bőrük jóval vékonyabb és érzékenyebb, mint a felnőtteké, amit mi elfogadhatónak érzünk, az őket esetleg szúrja, csiklandozza. Higgyük el a “kifogásokat”, és ne adjuk rá többé az utált darabot! Leginkább a bevarrt címkék, vastag varrások, cipzárok, fémpatentok vagy az erős gumizás okoz gondot. A címkéket könnyű eltávolítani. A vastag, durva szövésű anyagokat inkább meg se vásároljuk. A bőrrel közvetlenül érintkező fémrészek kiütéseket, nikkelallergiát válthatnak ki. Talán javul a helyzet, ha a fémgomb bőrrel érintkező részét két réteg színtelen körömlakkal kenjük be. Az izzadság hatására a textíliából kioldódó festék- és egyéb vegyi anyagok szintén allergiás reakciót okozhatnak. Első használat előtt mindig mossuk ki az újonnan vásárolt ruhákat is. Óvakodjunk az erős szagú holmiktól, ezekből nem távoztak teljes mértékben a gyártás során használt vegyszerek. Alsóruházatként, a bőrrel érintkező területekre csak természetes alapanyagú textíliát (pamut, selyem, finom szálú len) használjunk. Gyapjút általában csak felsőruházatként lehet a kicsikre adni, mert sokszor szúrósnak bizonyul a legfinomabb pulóver is.

Vízhatlan és levegős

A legtöbb kisgyerek utál öltözködni, mégsem célszerű egyetlen vastag ruhadarabot ráadni. A textíliák közé szorult levegőréteg veszi át a szervezet termelte hőt, ezért fontos a réteges és nem túl szoros ruházat. A szobai ruházat fölé adjunk lazán kötött vagy termoanyagból készült pulcsit, majd vízhatlan overallt. Az egyrészes kezeslábast könnyebb ráadni, ám a kétrészes tisztán tartása egyszerűbb: a nadrágot gyakrabban moshatjuk, akár két darab is elkel belőle. A gyakori mosás következtében bélése összefilcesedik, elvékonyodik, és így már kevésbé tartja a hőt, ezért nem mindig megfelelő az öröklött darab. Praktikus kiegészítő a nadrág aljára húzható lábszárvédő. Sportüzletben nézzük meg, majd otthon készítsük el vízhatlan anyagból ezt az alul-felül gumis kis hurkát, ilyen kis méretben ugyanis nem kapható. Megakadályozza, hogy a hó behatoljon a nadrág és csizma szára közé, nem nedvesedik át az overall alja. A kisgyerek fejére kerüljön vékony pamutsapka, csak erre jöjjön a kapucni vagy vastag sapka, így nem fog viszketni a feje a szúrós szöszöktől.

Szellős pamutban

A kinyúlt, elvékonyodott pamuttrikók sokszor kellemesebb tapintásúak, jobban szellőznek, mint az új ruhadarabok. Keressünk minél lazább szövésű, vékony pamut vagy len alapanyagú, bő szabású pólókat, ingeket a kisgyerekre, hogy levegőzhessen a bőr. A tapadós, testre simuló alsóneműk tartják a test hőjét, ezek inkább hűvösebb időben jók. Tegyük félre a műszálasakat is, mert ezek szintén tartják a testhőt, alattuk a külső hőmérsékletnél is melegebb van. Játéknál hasznos a térd alá érő vékony, bő nadrág: nem tapadnak a homokszemcsék az izzadt bőrre, nem ragad a comb a csúszda, hinta felületéhez. Ahol lehet, engedjük mezítláb játszani a kisgyereket, ám a lábbeli alá húzzunk pamutzoknit. Az izzadt bőrt gyorsan kidörzsöli a szandál, a lábujjak közé tapadt homokszemcsék pedig kellemetlenül szúrnak. Nemcsak a fejet védjük a fehér, széles karimájú sapkával a napsütéstől, hanem a szemét is árnyékoljuk. Ügyeljünk arra, hogy ez is szellős legyen, mert a vastag, fejre tapadó, sötét színű sapka alatt túlhevül a fej. Praktikus az úgynevezett légióssapka: elöl ellenző árnyékolja a szemet, a hátul lelógó kendőrész pedig a tarkót, nyakat, vállat, fület védi a leégéstől.

Csak csupaszon?

A nyár a legalkalmasabb időszak, hogy megszabaduljunk a pelenkától, ám ez nem jelenti azt, hogy egészen csupaszon hagyjuk a kisgyerek popsiját. A bélféreg petéje nem csak szájon keresztül jut be. Ha kertünkben, a homokozóban pucéran ül le a kisgyerek, a földből peték kerülhetnek a végbelén keresztül szervezetébe, és megtelepedhetnek a belekben. Helyes tehát, ha a pelenkát levesszük róla nagy melegben, de adjunk rá szorosan záródó kisnadrágot. Cseréljük ki szárazra, ha bepisilt, mert a nedves ruhadarab lehűti az altestét, és ez kedvez a baktériumok elszaporodásának. Kérdéses, hogy hagyhatjuk-e mezítláb. Az egyenlőtlen talaj edzi a lábboltozat izmait, de csak olyan helyen hagyhatjuk mezítláb járkálni, ahol nincs sérülés- és fertőzésveszély, játszótéren tehát nem, csak saját vagy ismerős gyerekbarát kertben. Tornateremben, uszodában szintén szükséges a lábbeli.

Forrás: Kismama magazin