Kisgyerek

Üdítő pancsolás

Nagy teraszra állítsunk fel egy felfújható medencét, ha kicsi a hely, egy műanyag lavór is megteszi. Ügyeljünk rá, hogy a vizes burkolat ne csússzon, terítsünk alá és mellé csúszásgátló gumiszőnyeget vagy takarót.
2008. Január 26.

Dobjunk vízbe néhány parafa dugót és műanyag meglepetéstojást. Biztassuk a kicsit, hogy szitával vagy kis nyeles műanyag szűrővel halássza ki a “halacskákat”. Két dugót gumizzunk össze, szúrjunk a középre fogpiszkálót, erre egy kis fehér zacskóból kivágott háromszöget – máris kész a vitorlás. Kavarjunk hullámot, hogy mulatságosan dülöngéljenek a kis hajók. Tegyünk a vízben üldögélő kisgyerek mellé műanyag kanalakat és fém kiskanalakat. Csodálkozni fog, hogy az egyik elmerül, a másik nem. Állítsunk a pancsoló mellé kis széket különböző méretű edénykékkel. Hagyjuk, hogy kedvére öntözgesse a vizet egyikből a másikba. Adjunk a locsolókannán kívül néhány műanyag flakont is. Szúrjunk sok apró lyukat az aljukra, oldalukra, vicces, ahogy szerteszét folyik belőle a víz, ha megtöltve felemeli a kisgyerek. Medencés játék közben mindig maradjunk mellette, akármilyen alacsony a víz.

Csak felnőtt felügyeletében

A felfújható karúszó szabad mozgást enged a kisgyereknek a vízben. Felnőtt mellett élvezheti a lebegést, önkéntelenül is valódi úszómozdulatokat tehet. Műanyag karikás változata még praktikusabb: nem lyukad ki, és egy-egy karikát levéve, illetve felrakva szabályozhatjuk fenntartóerejét a kezdők és a némi vízbiztonsággal már rendelkezők számára. Az úszógumit a bizonytalanabbak szeretik: testüknek nagyobb része emelkedik ki a vízből, van mibe kapaszkodni. Kellően kisméretű, esetleg üléses karikát vásároljunk, amelyből nem csúszhat ki a gyerek, és csak ott használjuk, ahol leér a lába. A matrac remek alkalmatosság hancúrozásra, vízicsatákra sekély vízben. Ne toljuk be rajta a kisgyereket oda, ahol már nem ér le a lába, mert kiszolgáltatottnak érezheti magát. A különböző felfújható állatfigurákkal nemigen lehet mit kezdeni, elsodorja őket a víz, elfújja a szél, kilyukadnak. A strandlabdának is ez a sorsa, kisebb-nagyobb méretű gumilabdával viszont füvön, vízben egyaránt remekül lehet dobálózni. Becsapósak a felfújható kenuk, csónakok is: evezni és a vízen haladni kevéssé, felborulni annál könnyebben lehet velük.

Kismama tipp

Számos felfújható vízijáték egészségre ártalmas anyagokat is tartalmazó műanyagból készült. Ezek a bőrön keresztül felszívódhatnak a szervezetbe. Kerüljük az olcsó, nagyon erős szagú termékeket – ezek gyanús minőségűek, és biztosan hamar kilyukadnak a hegesztett széleken, így inkább csalódást okoznak. Válasszunk márkás termékeket – drágábbak, de tartósabbak.

Játék vízsugárban

Vigyázzunk, a tömlőben álló víz a napon forróra melegedhet! Engedjük ki az első adagot műanyag edénybe vagy kismedencébe. Ha már langyos, vagy hideg víz jön, jöhet a játék.

– Szúrjunk vastag faágat a földbe, tekerjük rá kígyószerűen a locsolócsövet. Kicsit nyissuk meg a csapot, hogy vékony sugárban csordogáljon a víz. Állítsunk alá kisebb medencét. A kisgyerek megtöltögetheti kannáját, edényeit a folydogáló vízsugárnál.

– Tekerjük fel a tömlőt egy alacsonyan elhelyezkedő faágra, majd nyissuk meg a csapot. Valóságos kerti zuhany, különösen, ha esőztető végződést csavarunk rá.

– Pázsitlocsolás közben tartsuk a tömlőt úgy, hogy a víz magas ívben zuhogjon. Énekeljük a Bújj, bújj, zöld ágat, és biztassuk a kisgyereket, hogy fusson át a vízsugár alatt. Ha élvezi, közben le is locsolhatjuk egy picit.

Porlasszuk a szórófejjel egészen finom permetté a vizet, és forduljunk a napsütésben úgy, hogy szivárvány keletkezzék. Nagyon tetszik majd csemeténknek, és élvezettel belegázol a színekbe.

Pancsolás a kismedencében

Töltsünk meg néhány kicsi lufit kevés vízzel, és kössük be úgy, hogy egy kis levegő is beleszoruljon. Dobáljuk be őket a vízbe, vicces, ahogy félig elmerülve lebegnek. Nyomkodjuk le a víz alá, hogy újra felemelkedjenek. Szabad megszorongatni is, kidudorodik, végül kidurran és szembespricceli csemeténket. Meg is dobálhatjuk egymást a vízibombákkal! Ha nem feszülnek nagyon, nem minden találatnál robbannak, annál nagyobb a meglepetés és a nevetés, ha lelocsol valakit.

Adjunk a kisgyereknek különböző méretű és színű műanyag edényeket, tálat, poharat, kanalat, szűrőkanalat, tölcsért, flakont. Élvezettel töltögeti a vizet egyikből a másikba anélkül, hogy észrevenné különböző űrtartalmukat. Mondogassuk neki: melléfolyik, túlcsordul, kevés még, nincs tele, de ne akarjunk megtanítani neki semmit, hadd szerezzen tapasztalatot.

Forrás: Kismama magazin