Kisgyerek

Tönkreteszi a családi életet az e-mailezés

A kutatás szerint az elvárás, hogy válaszolnunk kell a munkával kapcsolatos e-mailekre, felborítja a kényes egyensúlyt.
2016. Augusztus 18.

A kutatók azt állítják, hogy az elvárás, hogy az alkalmazottak állandóan készenlétben álljanak, vagyis a munkával kapcsolatos e-mailek figyelése és megválaszolása, fokozza a munkavállalók kimerültségét, és felborítják a kényes munka-család egyensúlyt. Még ha nem is kell konkrétan e-maileket olvasniuk, a szabadidőben megkövetelt állandó készenlét is stresszt okoz.

Liuba Belkin, a pennsylvaniai Lehigh Egyetem munkatársa az Academy of Management anaheimi éves kongresszusán közzétett vizsgálata azt mutatja, hogy a leeresztés a munka után különösen az olyan embereknek nehéz, akik szeretik különválasztani a munkát a családi életüktől.

Mindenkinek szüksége van kikapcsolódásra, amikor leválasztja magát az elektronikus levelesládájáról, hogy fizikailag és mentálisan feltöltődhessen – mondják a szakemberek. Belkin és a tanulmány társszerzői, William Becker, a Virginia Tech munkatársa, valamint Samantha Conroy, a Coloradói Állami Egyetem kutatója azt is hozzátették, hogy kutatásuk elsőként azonosította az e-mailek folyamatos várását munkával összefüggő stressz tényezőként.

Az állandó elektronikus kapcsolat a kutatók szerint előnyösen és hátrányosan is megváltoztatta a munkahelyeket. Egyrészt rugalmasabbá tette a munkavégzést, másrészt viszont veszélyezteti a munkavállalók egészségét és közérzetét, mert képtelenek szabadidejükben leválasztani magukat a munkájukról. A munka és a magánélet határainak összemosódása pedig felborítja az amúgy is kényes munka-család egyensúlyt.

“Természetesen nem tilthatjuk meg az összes e-mailt” – mondta Belkin, „de valamiféle egészséges egyensúlyra törekednünk kell.”

Forrás: Medipress