Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tojásos receptek a babának

2017. április 18.

Forrás: babaszoba.hu

Amikor már ehet a baba tojást, hogyan készítsük el? Íme néhány recept.

Tojásos receptek a babának

A hozzátáplálási ajánlások szerint tojássárgáját 10 hónapos, fehérjét pedig egy éves kor után adhatunk a babának. Kis adagban, fokozatosan vezessük be. Ha nem jelentkezik semmilyen allergiás reakció, nyers tojást akkor se adjunk a babának. Mindig jól főzzük meg, süssük át a tojásokat.
Jelentős beltartalmi értéke van a tojásnak: gazdag A-vitaminban, jódban, omega-3 zsírsavban, folsavban, cinkben is.
Lássunk néhány tojásos receptet.

Tojáskrém

Hozzávalók: 2 tojás, tejföl, mustár, kevés só, kicsi olaj
Két db tojást nagyjából 15 percig keményre főzzük. Megpucoljuk, majd a sárgáját kivesszük, és összetörjük egy kis tálkában. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és összekeverjük. Kenyérkatonákra kenhető.

Bundáskenyér csak tojássárgájából

Hozzávalók: (egy kis babaadaghoz) 1 vastag szelet kenyér 1 cm-es kockákra vágva, 2-3 tojássárgája, 1 tk bio fűszerpaprika (ez akár el is hagyható)
A kenyér héját levágjuk, belét 1-1 cm-es kockákra daraboljuk. A tojássárgáját villával felverjük, mint amikor rántottát készítünk. Itt lehet hozzákeverni pirospaprikát, hogy szebb színe legyen, és egy kis plusz ízt adjon. Csipet sót adhatunk hozzá, de nem szükséges. Egy serpenyőben vajat vagy olajat hevítünk, közben megforgatjuk a kenyérkockákat a felvert tojássárgájában. Jó, ha egy picit be is szívja. Forró olajon, kisütjük. Papírtörlőre szedjük és megvárjuk, amíg kihűl. Magában is finom, de mártogathatjuk joghurtba, kefírbe is.

Zabpelyhes tojásfasírt párolt zöldséggel

Hozzávalók: 2 dl zabpehely, 7 db tojás, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma , 1,5 dl tej (lehet növényi tej is!), só, őrölt fekete bors , kisebb csokor petrezselyemzöld, zsemlemorzsa, 2-3 dkg vaj, 1/2 ek olaj
A zabpelyhet összekeverjük a tejjel, és legalább egy fél órát hagyjuk állni, hogy magába szívja. 6 db tojást keményre főzünk, majd teljesen kihűtjük, és egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük őket. A vöröshagymát olajon üvegesre pároljuk, és hagyjuk kihűlni.
A zabpehelyhez hozzáadjuk a lereszelt főtt tojást, a kihűtött vöröshagymát, az összepréselt fokhagymát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk.
Alaposan összekeverjük, hozzáadjuk az egész tojást, és újra alaposan összekeverjük. Az elkészült masszából ezután vizes kézzel golyókat formázunk, majd beleforgatjuk a zsemlemorzsába, és vajjal alaposan kikent muffin formába tesszük. Ezután minden fasírt tetejére teszünk egy csipetnyi vajat mielőtt betennénk a sütőbe.
Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt szép világos színűre sütjük. A idény zöldségeket megpároljuk vagy enyhén sós vízben roppanósra főzzük, majd leszűrjük. Fűszerezzük ízlésünk szerint.

Címkék:

tojásrecept

Hozzászólások

A család kedvenc robotja (X)

Gyerekkoromban imádtam a Mikrobi című rajzfilmet. Mindig arról ábrándoztam, hogy milyen szuper lenne, ha Terka nénikénk helyett ránk is egy ilyen robot-dadus és tanár vigyázna.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék