Kisgyerek

Tojásos receptek a babának

Amikor már ehet a baba tojást, hogyan készítsük el? Íme néhány recept.
2017. Április 18.

Tojásos receptek a babának

A hozzátáplálási ajánlások szerint mivel a tojás gyakori táplálékallergén, ezért nem ajánlott az első ételek sorába bevenni. Ettől függetlenül akár már 6 hónapos kortól adhatunk a babának tojást. Tojássárgájával kezdjünk, fehérjét picit később adjunk a babának. Kis adagban, fokozatosan vezessük be. Ha nem jelentkezik semmilyen allergiás reakció, nyers tojást akkor se adjunk a babának. Mindig jól főzzük meg, süssük át a tojásokat! 

Fontos a mennyiségi korlátozás kor szerint! Hathónapos korban heti 1-2 tojást kaphat a baba, 7-9 hósan heti 2-4-et, 10-11 hónaposan napi 1-et, majd 1 éves kortól naponta akár 1-2 tojást is adhatunk a gyereknek.

Jelentős beltartalmi értéke van a tojásnak: gazdag A-vitaminban, jódban, omega-3 zsírsavban, folsavban, cinkben is.

Lássunk néhány tojásos receptet.

Nézz utána, mit mikor kell bevezetni!

Ismerd meg az egyes ételek ajánlott bevezetési idejét hozzátáplálási táblázatunkból!

Tojáskrém

Hozzávalók: 2 tojás, tejföl, mustár, kevés só, kicsi olaj

Két db tojást nagyjából 15 percig keményre főzzük. Megpucoljuk, majd a sárgáját kivesszük, és összetörjük egy kis tálkában. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és összekeverjük. Kenyérkatonákra kenhető.

Bundáskenyér csak tojássárgájából

Hozzávalók: (egy kis babaadaghoz) 1 vastag szelet kenyér 1 cm-es kockákra vágva, 2-3 tojássárgája, 1 tk bio fűszerpaprika (ez akár el is hagyható)

A kenyér héját levágjuk, belét 1-1 cm-es kockákra daraboljuk. A tojássárgáját villával felverjük, mint amikor rántottát készítünk. Itt lehet hozzákeverni pirospaprikát, hogy szebb színe legyen, és egy kis plusz ízt adjon. Csipet sót adhatunk hozzá, de nem szükséges. Egy serpenyőben vajat vagy olajat hevítünk, közben megforgatjuk a kenyérkockákat a felvert tojássárgájában. Jó, ha egy picit be is szívja. Forró olajon, kisütjük. Papírtörlőre szedjük és megvárjuk, amíg kihűl. Magában is finom, de mártogathatjuk joghurtba, kefírbe is.

Zabpelyhes tojásfasírt párolt zöldséggel

Hozzávalók: 2 dl zabpehely, 7 db tojás, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma , 1,5 dl tej (lehet növényi tej is!), só, őrölt fekete bors , kisebb csokor petrezselyemzöld, zsemlemorzsa, 2-3 dkg vaj, 1/2 ek olaj

A zabpelyhet összekeverjük a tejjel, és legalább egy fél órát hagyjuk állni, hogy magába szívja. 6 db tojást keményre főzünk, majd teljesen kihűtjük, és egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük őket. A vöröshagymát olajon üvegesre pároljuk, és hagyjuk kihűlni.

A zabpehelyhez hozzáadjuk a lereszelt főtt tojást, a kihűtött vöröshagymát, az összepréselt fokhagymát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk.

Alaposan összekeverjük, hozzáadjuk az egész tojást, és újra alaposan összekeverjük. Az elkészült masszából ezután vizes kézzel golyókat formázunk, majd beleforgatjuk a zsemlemorzsába, és vajjal alaposan kikent muffin formába tesszük. Ezután minden fasírt tetejére teszünk egy csipetnyi vajat mielőtt betennénk a sütőbe.

Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt szép világos színűre sütjük. A idény zöldségeket megpároljuk vagy enyhén sós vízben roppanósra főzzük, majd leszűrjük. Fűszerezzük ízlésünk szerint.

Kapcsolódó cikkeink: