Kisgyerek

Tények és tévhitek a homeopátiáról

A nem hagyományos gyógymódok közé sorolható homeopátia körül sok a tévhit, ezért is érdemes tisztázni néhány alapvető tényt, tudnivalót vele kapcsolatban, hogy el tudd dönteni, alkalmazod-e, és ha igen, mire építhetsz a szerekkel kapcsolatban.
2016. December 02.

A homeopátia nem más, mint egy olyan holisztikus gyógyító rendszer, amely a hasonlósági szabály alapján választja ki páciense számára a speciális eljárással készített homeopátiás szert. Ez így elsőre elég bonyolultnak tűnik, ugye? Lépésről lépésre informálódva azonban a tudományág mögötti háttérről te is hamar képbe kerülhetsz anyukaként, és megértheted, miért érdemes önmagában vagy a hagyományos orvosi terápia kiegészítéseként mellette dönteni.

1. A homeopátiás szerek javallata alapjaiban különbözik a hagyományos gyógyszerektől.

A homeopátiás szerekkel történő gyógyítás a testi-lelki harmónia visszaállítására törekszik, és a betegségek megelőzésére szolgál. A közhiedelemmel ellentétben a homeopátia nem keleti, hanem európai, német eredetű gyógymód, egy empirikus szemléletű orvos-gyógyszerész felfedezése.

A homeopátiás szerek természetes (növényi, állati, ásványi) alapanyagokból speciális eljárással készülnek. A homeopata szakorvos a gyógyszert egyénre szabottan, az ún. hasonlósági szabály (simile elv) alapján, igen részletes kórelőzmény felvétele után választja ki. Figyelembe veszi a beteg fizikai és funkcionális tüneteit, illetve magatartásbeli jellegzetességeit, azaz a szer kiválasztásakor számtalan kérdésre kell felelni, hogy a szakember a megfelelő szert meglelje.

Fontos, hogy a homeopátiában nem létezik egységesen előírt adagolási mennyiség! Nem ellenjavallt a homeopátiás és allopátiás szerek egyidejű alkalmazása sem, de érdemes kikérni a gyermekorvos vagy a gyógyszerész véleményét!

2. A homeopátia biztonságos.

Ellenőrzött módon kerülnek forgalomba, hiszen a gyógyszerek termékkörébe tartoznak, ezért a forgalomba hozatal engedélyezési eljárása megfelel a gyógyszertörzskönyvezésről szóló hatályos jogszabályoknak.

Ha az orvos előírása alapján alkalmazod, mellékhatása nincs, biztonsággal adható kicsiknek nagyoknak, szoptatós édesanyáknak, de még állatoknak is. Heveny lefolyású betegségek esetén gyorsan fejtik ki jótékony hatásukat, krónikus betegségeknél a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe.

3. A homeopatikus szerek különleges módon készülnek.

A homeopátiás monokomponensű készítmények címkéje sok információt tartalmaz, ami a laikusok által is nyomon követhető: feltüntetik rajta a szer nevét, egy betűt és egy számot. A név azt az anyagot nevezi meg, amiből a homeopátiás szer készül, méghozzá ún. potenciálással. Ezen művelet során egymás utáni hígításokat készítenek mindig egyforma arányban, s eközben minden egyes hígítási lépést meghatározott számú erőteljes rázás (dinamizálás) követ. A címkén a betű az alkalmazott hígítási arányt adja meg, a számból pedig megtudhatjuk, hányszor történt a hígítás és rázás.

Az egykomponensű készítmények nem rendelkeznek javallattal, mert ezeket a homeopata a beteg tünetképének megfelelően választja (ugyanaz egy szer adható több tünetre is). A komplex szerek ellenben több potenciált szert tartalmaznak. Ezeket úgy válogatják össze, hogy az egy-egy diagnózisban a leggyakrabban, sikeresen használt monoszereket kötik csokorba.

A leggyakrabban használt hígítások: 5 CH-s a helyi tünetek kezelésére (pl. kiütés, enyhe napszúrás, gyomorégés), a 9 CH általános vagy funkcionális tünetek kezelésére (pl. görcs, rándulás, fejfájás, végtagfájdalom), míg a 15 vagy 30 CH magatartásbeli tünetek kezelésére, illetve krónikus betegségek esetén (pl. stresszel kapcsolatos tünetek) alkalmazható.

4. Bárki elsajátíthatja a házi alkalmazás csínját-bínját.

Így van. Akut betegségeknél a módszer az alap házipatika használatának szintjén elsajátítható, anyukaként bele tudod ásni magad a szerek világába, a szerekre és gyermeked tüneteire való maximális odafigyeléssel. Krónikus betegség kezelését azonban minden esetben bízd homeopátiás képzettséggel rendelkező gyermekorvosra.

5. Nincs szükséged receptre.

Bizonyos esetekben, heveny tüneteknél az öngyógyítás is lehetséges, de a szakemberek azt javasolják, hogy konzultáljunk homeopátiás orvossal, hogy minden esetben pontos és személyre szabott kezelést kapjunk. Ennek ellenére valóban nem vénykötelesek ezek a szerek, azaz könnyedén hozzáférhetők szükség esetén.