Kisgyerek

Távol a forróságtól!

Az apróságokat érő balesetek felét valamilyen forró folyadék okozza. Már az 50 Celsius-fok feletti hő is roncsolja a szöveteket.
2007. November 11.

A baleset súlyossága a sérült felület nagyságától és mélységétől függ. A veszélyes helyzeteket körültekintéssel előzhetjük meg: kíváncsi csemeténk magára ránthatja a tűzhelyről a kiálló fülű lábost, a terítőt meghúzva az asztalról a levest, a kávét, teát, beleeshet az erkélyre hűlni kitett forró ételbe. Egyetlen másodpercre se hagyjuk egyedül a konyhában!

A tűzhelyre vásároljunk védőrácsot. A forró ételt a mosogatómedencébe állítsuk, és fölötte öntsük a teát, kávét a csészébe. Az abroszt egy ideig csipeszekkel szorítsuk le. Tegyünk széket vagy más akadályt a sütő elé, ha átforrósodott az ajtaja. Ne tartsunk a kezünkben forró folyadékot, miközben kisgyerekünk a lábunk alatt játszik.

Ha mégis megtörtént a baj, állítsuk azonnal a kádba, és engedjünk a zuhannyal hideg vizet a forrázott felületre, illetve kisebb sérülésnél (ujj) tartsuk a csap alá. Folyamatosan hűtsük 15-30 percig. A hűtést minél előbb, lehetőleg azonnal meg kell kezdeni. Az égéstől számított kb. 20 percen túl a hűtés már nem enyhíti az égés súlyosságát, de a fájdalmat csillapíthatja. Nagyon fontos, hogy a köztudatban szereplő kencék, tejföl, olaj, stb. égett területre történő kenését felejtsük el: ez tárolja a hőt és komoly fertőzési forrást jelent.

Feltétlenül forduljunk orvoshoz, ha a forrázás nagyobb bőrfelületet ért, illetve ha a bőrpíron túl felhólyagosodás, nyílt sebek keletkeztek. Ha a seb hólyagos, vagyis másodfokú, akkor indokolt lehet a hólyag megnyitása, de ez csak steril körülmények között lehetséges, szakember által. Hívjunk mentőt, ha a forrázás nagyobb testfelületet, például a fél karját vagy arcát érinti.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Leselkedő veszélyek
  • Előzzük meg az égési sérüléseket!
  • Tanulj, hogy megmenthesd!
  • Forrás: Kismama magazin