Kisgyerek

Sütemények a kicsik étkezésében

Amikor az ételek, sütemények készítésekor csak a tojássárgájára van szükség, felvetődik a kérdés: mi legyen a fehérjével? Semmi esetre se dobjuk ki! Megsüthető feltétnek, betétként belecsorgatható a levesbe, és készülhet belőle sütemény.
2004. November 09.

Hasmenés után még napokig nem ajánlható a tej fogyasztása. Az ételundorral küzdő gyerek nem kívánja a húst, így gondot okozhat a fehérje bevitele. A kekszek, a sütemények mindig szívesen fogadott rágcsálnivalók, és ezek között olyan is van, amely tojásfehérjével készül.

Piskótatészta

Hozzávalók: 5 tojás, 5 evőkanál cukor, 5 evőkanál liszt, 1 evőkanál citromlé.

Elkészítése: A tojások fehérjét nagyon kemény habbá verjük (az elektromos habverő legmagasabb fokozatát használva), hozzáadunk 1 csipetnyi sót, majd tovább verve beleszórjuk a cukrot, belecsorgatjuk a citromlevet és egyenként a tojások sárgáját. Végül fakanállal vagy villával óvatosan beleforgatjuk a frissen átszitált lisztet. Kikent, liszttel beszórt tortaformába öntjük, a tetejét szépen elsimítjuk és előmelegített sütőben 180 fokon 30 percig – tűpróbáig – sütjük (a tésztába szúrt villára nem ragad rá a tészta). Ha elkészült, még 5 percig a formában hagyjuk, majd sütőrácsra borítjuk, és papírkendővel letakarva (hogy ne száradjon ki) hűlni hagyjuk.

A piskótatészta biztosan felnő sütőpor hozzáadása nélkül is, ha a tojások habját keményre vertük, és sülés közben a sütő ajtaját 30 percig nem nyitottuk ki.

Mákos piskóta citrommázzal

A tésztába vaníliás cukorport és 2 evőkanál darált mákot is teszünk. A kihűlt tortát kettévágjuk, és az alsó lapot baracklekvárral megkenjük, a felsőt citrommázzal bevonjuk. A mázhoz 1 citrom levét 1-1 kiskanál vízzel és puha vajjal elvegyítjük, és 1,5 deci porcukorral addig kavarjuk, amíg szép fényes nem lesz.

Diós piskóta csokimázzal

A tésztába vaníliás cukrot és 2 evőkanál darált diót is teszünk. A kihűlt süteményt belül savanykás lekvárral kenjük meg (pl. ribizlivel). A csokimázhoz 5 dkg puhított csokoládét simára keverünk 5 dkg vaníliás porcukorral és 2 evőkanálnyi tejszínnel. Langyosan – mert csak így kenhető – csorgatjuk a torta tetejére.

Sárgarépás piskóta sajtkrémmel

A tésztához szükséges 2 deci kicsavart répareszelék, 1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék, 2 kanál aranymazsola és a citrom reszelt héja. A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral, a répával, a fűszeres liszttel, a mazsolával, és ehhez adagoljuk óvatosan a vaníliával és citromlével felvert tojások habját. A sajtkrémhez 20 dkg natúr krémsajtot habosra keverünk 5 dkg vaníliás porcukorral.

Mézes piskótatekercs

A tésztába 1-2 kiskanál mézeskalács fűszerkeveréket és citromhéjat is teszünk. Tölteléknek mézes vajkrémet készítünk. Ehhez 10 dkg teavajat habosra keverünk, belecsorgatunk 2-3 kanál akácmézet és 1 kanál citromlevet. A megkent tésztát feltekerjük, tetejét pedig citromos mézzel fényezzük. Ehhez 1 evőkanál citromlében kavargatva feloldunk 1 evőkanál mézet.

Darakrémes piskóta

A piskótatekercset tölthetjük darakrémmel is. Ez úgy készül, hogy 2 deci tejből 2 evőkanál grízzel kemény darakását főzünk, édesítjük 1 kanálnyi mézzel, és hűlni hagyjuk. Közben 10 dkg vajat 10 dkg vaníliás porcukorral habosra keverünk, és hozzáadjuk a kihűlt darát is. A tetejét citromos mézzel megkenjük, és cukros kakaóval vagy kókuszreszelékkel beszórjuk.

Sütemények a kicsik étkezésében

Ropogós sajtos rudacskák

Hozzávalók: 20 dkg trappista vagy óvári, és 10 dkg Karaván frissen reszelt sajt, 3 tojásfehérje és kb. 15 dkg liszt.

Elkészítése: a kétféle reszelt sajtot összekeverjük, beledolgozzuk a tojások fehérjét, majd egy deszkán a szükséges lisztmennyiség segítségével egynemű és nyújtható keménységű tésztává gyúrjuk. Két centi vastagságúra nyújtjuk, és derelyemetszővel fodros szélű csíkokra szeleteljük vagy egyszerűen csak rudakat sodrunk belőle. Felvert tojással megkenjük és beszórhatjuk darált köménnyel, szárított kaporral vagy szezámsóval. Alufóliával bélelt sütőlemezre rakjuk, és előmelegített, forró (250 fokos) sütőben 10 perc alatt aranysárgára sütjük.

Habcsók

Sütemények a kicsik étkezésében

Egy tojásfehérjéhez 10 dkg cukor és 1 kiskanál citromlé vagy ecet szükséges. A tojásfehérjéből habot verünk, apránként beleszórjuk a cukrot, majd a citromlével keményítjük. Alufóliás sütőlemezre kis halmokat rakunk, szórhatunk rá cukrot, színes cukorgolyót, és 100 fokon, 2-3 órán keresztül sütjük-szárítjuk. A cukros tojáshabba szórhatunk kókuszreszeléket, durvára darált mandulát vagy diót és csokireszeléket is.

Gyors leveles tészta

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 tojásfehérje (akár el is maradhat), 1 késhegynyi só, 25 dkg margarin, 6 evőkanál víz, 2 evőkanál ecet.

Elkészítése: a liszttel elmorzsoljuk a margarint, majd a hozzávalókkal gyorsan összegyúrjuk. Vékonyra kinyújtjuk és feltekerjük. A tésztarudat 4 darabra vágjuk, egyenként kinyújtjuk, a részeket egymásra fektetjük, és a hűtőben 20 percig pihentetjük. Ezután a rétegzett tésztát vékonyra nyújtjuk, és a felhasználás szerint szeleteljük. Kiváló sós keksznek, sós rúdnak, sós masninak, virslibundának, töpörtyűs, húsos pogácsának vagy édes töltött párnácskának, mákos, diós tekercsnek, túrós, lekváros kiflinek vagy fantáziánk szerint sok minden egyébnek.

A kiszúrt süteményeket felvert tojással (vagy csak a fehérjével) megkenjük, a sósat sóval, sajttal, magokkal szórjuk meg, az édes töltelékkel készülteket majd sütés után, még melegen vaníliás cukorba forgatjuk. A leveles vajas tésztából készült sütemény csak akkor sikerül, ha a sütő elég forró ahhoz (220 fokos), hogy a tésztát azonnal felhúzza, különben lapos és szalonnás marad.

További érdekes cikkek:

  • Egészséges nasi gyerekeknek
  • Tejbegríz de luxe kókusztejjel, almával, mézekalácsízben
  • Mákpuding recept
  • IX.évf./11.sz.

    Forrás: Anyák Lapja