Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Rendszertelen menstruáció

2007. október 23.

Forrás: Kismama magazin

A rendszertelen menstruáció okai különbözőek, következményei pedig akár súlyosak is lehetnek. Éppen ezért vegyük komolyan a figyelmeztető jeleket.

A szabálytalan menstruáció
>
Tünetei Lehetséges okai
Rendszertelen menstruáció stressz, utazás, alváshiány, betegség, koplalás, böjt
a menstruáció kimaradása terhesség, jelentős súlycsökkenés, anorexia, kis mennyiségben adagolt fogamzásgátló tabletta hosszú időn keresztül, extrém stressz (például. haláleset a családban)
túl gyakori menstruáció (gyakrabban, mint 25 naponként) gyulladások, elváltozások a méhszájon, mióma a méhben, hormonzavar
túl gyenge vagy túl rövid menstruáció (napi 1-2 tampon vagy betét egy-két napon át) hosszú időn át szedett fogamzásgátló
túl erős / túl hosszú menstruáció (több, mint napi nyolc tampon vagy betét több, mint hét napon át - vashiányos vérszegénységhez vezethet) spirál, szülés, mióma a méhben
soron kívüli menstruáció (köztes illetve pecsételő vérzés) peteérés, nem előírás szerint szedett tabletta,(hasmenés miatti csökkent hatás)a vérzés sex közben vagy utána jelentkezikpolip a méhszájon
túl fájdalmas menstruáció Endometriózis, pszichés feszültség

Hónapról hónapra ugyanaz a műsor:
Ha nem szedünk fogamzásgátlót, a havi vérzések között havonta megérik egy petesejt az egyik petefészekben. Ezzel egy időben megvastagszik a méhnyálkahártya. Körülbelül a ciklus közepén megreped a védőburok, és szabad útjára engedi a petét, mely a petevezetéken át a méhbe vándorol. Ha a petesejt megtermékenyül, akkor beágyazódhat a méhnyálkahártyába. Amennyiben megtermékenyülésre nem került sor, a petesejt elhal, a méhnyálkahártya leválik és megkezdődik a vérzés.

Három nap csúszás nem számít
Szerencsésnek mondhatja magát az, akinek menstruációja óramű pontossággal, 28 naponként ismétlődik, mindig egyformán hosszú ideig tart, és mindig egyforma erősségű. Az úgynevezett hold-ciklus azonban semmiképpen sem jelent mércét minden nő számára.
Ha valakinek a havi vérzése 25 vagy maximum 34 naponként jelentkezik, az még az elfogadható tartományba esik, feltéve, ha rendszeresen (maximum három nap csúszással vagy előbb) megjön. A vérzés tarthat mindössze két napig, de akár egy hétig is.

A stressz mindent összezavarhat
A peteérést serkentő hormonok külső hatásokra nagyon érzékenyen reagálnak. A stressz, az alváshiány, a fizikai megterhelés és az utazások oda vezethetnek, hogy a menstruáció túl hamar kezdôdik, vagy néha várat magára egy-két napot. Ha a rendszertelenség túl gyakran fordul elő, orvoshoz kell fordulni. A nőgyógyásznak el kell mondani, milyen erősek a vérzések ( támpont: hány betétre vagy tamponra van szükség naponta), milyen gyakran jön meg, és hány napig tart. Egyszerűbb, ha menzesznaptárt vezetünk, ahová minden fontosan bejegyzünk. Az orvos vizsgálatokkal, a vérképből vagy esetleg ultrahangvizsgálat segítségével tisztázhatja, hogy a rendszertelenséget valamilyen betegség vagy netán hormonzavar okozza-e.

Fontos!
- Ha terhesség esetén hirtelen vérzés jelentkezik, azonnal irány a nőgyógyász, hiszen fennállhat a vetélés lehetősége!
- A láz, a nagyon erős görcsök vagy szédülés a menstruáció ideje alatt gyulladásra vagy méhen kívüli terhességre utalhatnak. Ebben az esetben is azonnal keresse fel orvosát.

Gyakran a tüszőrepedés felelős a fájdalmakért
Előfordul, hogy a menstruáció kezdetekor vagy néhány nappal előtte görcsös, húzó fájdalom vagy nyomás jelentkezik a hasban, derék tájon, esetleg a combban vagy a medence környékén, és a kellemetlen érzés akár az egész menstruációt végigkísérheti. Ezek a panaszok szinte csak akkor lépnek fel, ha tüszőrepedés történt. Az orvosok feltételezik, hogy a nyálkahártya kilökődését elősegít méhösszehúzódások ilyenkor erősebbek. A régiek esküdtek rá, hogy a hasra helyezett melegítő palack enyhíti a fájdalmat. Ha ez nem segít, próbálkozhatunk hideg (hűvös) palackkal, mert ez összehúzza a méh véredényeit.

Segítség a strandra
Ha egy esti program vagy strandolás miatt kivételesen azt szeretnénk, hogy a szokásosnál gyengébb legyen a menstruáció, igyuk meg 1-2 citrom kifacsart levét, vagy kapjunk be egy levélnyi C-vitamint. Az erek így összehúzódnak, és a vérzés csökkenni fog. Igaz viszont, hogy a menstruáció így valamivel tovább tart.

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink

Legjobb cikkeink a témában

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék