Kisgyerek

Receptek szója-, tojás-, tej- és lisztallergiásoknak

Az ételallergia a szervezet túl heves reakciója az élelmiszerek - általában - fehérje eredetű alkotórészeire. Kóros állapot, amely lehet akár egész életen át tartó, de lehet átmeneti is.
2003. Május 07.

Az újszülötteknél is jelentkezhet allergiás reakció az anyatejjel kiválasztott idegen fehérjékre. Megnyilvánulási formája többnyire hasmenés, kiütés vagy ekcéma. A kiváltó ok az esetek túlnyomó többségében a tojás-, illetve a tejallergia. Ha a szoptató anya ezeket az ételeket mellőzi, a tünetek elmúlnak, de diétahiba esetén kiújulnak.

Csecsemőkorban az allergiás tünetek leggyakrabban akkor jelennek meg, amikor a szoptatásról tehéntejalapú tápszerre tér át az anya. A tojás-, illetve a lisztallergia (itt nem a lisztérzékenységről van szó) általában hat hónapos-egyéves kor körül jelenik meg. Szójaallergia kisdedkorban bármikor jelentkezhet.

Ételallergia életünk során bármikor előfordulhat. A kóros reakciót kiváltó étel pedig változhat. A gyermek- és felnőttkorra egyaránt érvényes, hogy gyógyulás csak kizárólag szigorú diéta alkalmazásával lehetséges. A gyógyulás – még a következetesen betartott diéta mellett is – hosszú ideig tart. Az immunrendszer nehezen felejt, ha újra és újra emlékeztetjük, még lassabban szokik le túlzott reakciójáról. Minél többször terheljük a “bűnös” étellel a szervezetet, annál inkább késleltetjük a gyógyulást.

A diagnosztizált élelmiszerallergiás betegnek fel kell venni a kapcsolatot az étkezési tanácsadóval, s ami ennél is lényegesebb: az előírásokat rendszeresen be kell tartani.

A tanácsadás kiterjed a család és az egyén táplálkozási szokásaira, melynek figyelembe vételével egy diétás receptúrát lehet készíteni. A táplálékallergiás beteg ne táplálkozzon egyoldalúan! Kerülni kell plusz hiánybetegségek kialakulását. Ezért a szakember pontosan meghatározza a vitaminok és a nyomelemek mennyiségét is.

A bölcsődék, az óvodák és az iskolák pedagógusainak tudniuk kell, hogy gyermekünknek milyen táplálkozási gondja van.

Receptek szója-, tojás-, tej- és lisztallergiásoknak

Kapormártás

Hozzávalók: 10 dkg Liga margarin, 5 dkg kukorica- vagy rizsliszt, 3 dl csontlé, 1 csomó kapor, 5 dkg porcukor, 1 db citrom, só

Elkészítés: rizslisztet felhevítjük és hozzáadjuk a Liga margarint. Ha a margarin megolvadt, felengedjük a csontlével. Legyen mártás sűrűségű. Hozzákeverjük a finomra vágott kaprot, a sót, és amikor lehűlt, a citrom kifacsart levét.

Rántott zöldségek

Felhasználhatunk burgonyát, sárgarépát, kelkáposztát, padlizsánt, patisszont, brokkolit, karfiolt

Hozzávalók: 50 dkg zöldség, 15 dkg gluténmentes morzsa, 20 dkg kukoricaliszt vagy rizsliszt, só, zsiradék a sütéshez

Elkészítés: zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, és ízlés szerint daraboljuk. Enyhén sós vízben vagy csontlében megfőzzük. A főtt zöldséget kukoricalisztbe forgatjuk. Belemártjuk a 2 dl vízből és kukoricalisztből készült masszába, majd a gluténmentes morzsába forgatjuk. Bő forró zsiradékban pirosra sütjük.

Vagdalt

Hozzávalók: 35 dkg sertés- vagy csirkehús, 1 db közepes burgonya, 10 dkg gluténmentes száraz kenyér, 10 dkg gluténmentes kenyérmorzsa, zsiradék, só, hagyma, paprika, fokhagyma, bors, petrezselyemzöld

Elkészítés: darált húst összedolgozzuk a megáztatott, kinyomkodott kenyérrel, a diétában fogyasztható fűszerekkel, az apróra vágott vöröshagymával és fokhagymával. Tojás helyett a megmosott, megtisztított, lereszelt nyers burgonyát keverjük a vagdalthoz. Pogácsákat formálunk a masszából, kenyérmorzsába forgatjuk, bő zsiradékba sütjük.

Zöldséges vagdalt

Hozzávalók: 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 5 rózsa karfiol, 1 kis zellergumó, zsiradék, só, fűszerek, kukoricakása

Elkészítés: megtisztított zöldségeket a reszelő durva fokán gyufaszál vékonyságúra reszeljük. Kevés zsiradékon megpirítjuk, majd az elkészített kukoricakásával keverjük. Kis golyókat formálunk a masszából, forró zsiradékban kisütjük.

Vaníliás karika

Hozzávalók: 20 dkg coelipan süteménypor, 10 dkg liga margarin, 10-15 dkg porcukor, 10 dkg főtt burgonya, 3 dkg élesztő, 2 teáskanál szódabikarbóna, 2 dl langyos víz, só (4 dkg vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja)

Elkészítés: Az élesztőt a langyos, cukros vízben felfuttatjuk. A coelipan port a szódabikarbónával, majd a zsiradékkal, s a főtt, áttört burgonyával, a felfutatott élesztővel és a diétában megengedett ízesítőkkel alaposan összedolgozzuk. Habzsákba töltjük, a zsiradékkal kikent sütőlapra tetszés szerinti formákat készítünk. 10 percig pihentetjük, mérsékelt tűznél világos rózsaszínűre sütjük. Melegen (vaníliás) porcukorba forgatjuk.

Burgonyás keksz

Hozzávalók: 10 dkg rizsliszt, 15 dkg burgonya, 1 evőkanál zsiradék, 1 teáskanál szódabikarbóna, só

Elkészítés: megmosott burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, megtisztítjuk, forrón áttörjük. Összekeverjük a liszttel a szódabikarbónával, a sóval, a zsiradékkal és annyi vízzel, hogy könnyen gyúrható massza legyen. Félujjnyi vastagra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Zsiradékkal kikent sütőformába tesszük, és forró sütőben megsütjük.

Kapcsolódó cikkeink:

Mit kell tudni a tojásallergiáról?

Nálunk a tej és a tojás, a norvégoknál a koktélrák vezet

Pöttyök a baba arcán: tejkiütés vagy tejallergia

VIII.évf./4.sz.

Forrás: Anyák Lapja