Kisgyerek

Ranschburg Jenő legfontosabb tanácsai

Sok éve, hogy elhunyt a népszerű pszichológus, aki a tudományos ismeretterjesztést mindig szívügyének tekintette. Következzenek a legfontosabb tanácsai!
2016. November 30.

Ranscburg Jenő tanácsa: ne hagyd sírni a babát!

Fő kutatási területe a fejlődéslélektan, a szocializáció és a klinikai gyermeklélektan volt. Pályája során lehetőleg mindig a közérthető megfogalmazásra törekedett, a gyermekekkel, a családdal kapcsolatos véleményét, megállapításait mindig úgy közvetítette, hogy azt az átlagember is megértse. Népszerű volt a televízióban futó Családi kör szakértőjeként, majd a Mesterkurzus előadójaként is.

A családi és iskolai gyereknevelés témakörében számos cikket jelentetett meg, tartott előadásokat. Több könyve is megjelent, amelyek közül a legismertebbek a Félelem, harag, agresszió, a Pszichológiai rendellenességek gyermekkorban, a Rögök az úton: egyén és család vagy a Szülők könyve.

Már pályájának korai éveiben is olyan gyermeknevelési szemléletet vezetett be a közgondolkodásba, ami akkoriban újszerű volt: fontosnak tartotta a gyermek tiszteletét, a tekintélyelvűség mellőzését, az erőszak minden formáját elutasította.

Íme, néhány Ranschburg Jenő legfontosabb tanácsaiból:

1, Ne hagyd sírni a babát, hanem vedd fel!

Káros, ha azt gondoljuk, a baba valamiféle manipulációt hajt végre, amikor sír. Csupán jelzi, hogy valami nem jó számára. Soha ne tegyük azt, hogy sírni hagyjuk, majd amikor megunjuk a bömbölést, gyorsan felkapjuk. “Egy baba nagyon gyorsan meg tudja tanulni azt, hogy érdemes-e megszólítani a világot, vagy tök fölösleges – és ezt egy életre tudomásul veszi.” Amikor sír, akkor a világot szólítja meg. Rajtunk áll, hogy hogyan fog fordulni a világhoz: kíváncsian, vagy szorongva.

2, Kelj fel éjszaka is a síró babához!

A pszichológus azt tanácsolta, hogy soha, tehát éjszaka sem hagyjuk a babát magára, amikor sír. Nem lehet ezzel elrontani, zsarnokká egy csecsemőt. Keljünk fel, vegyük fel és ringassuk, nyugtassuk meg. Ennek a későbbiekben óriása haszna lesz, mégpedig a bizalom megteremtése a szülő felé.

3, Ölelgesd, amikor csak akarja!

A baba első néhány éve a szoros testi kontaktus igényében telik. Nem lehet túlszeretni egy gyereket azzal, ha ölbe vesszük, ölelgetjük, babusgatjuk. Szeretetre van szüksége, mi szülők, pedig azért vagyunk, hogy szeressük őt.

4, Légy türelmes akkor is, amikor önállósodik!

Nagyjából 6-7 éves korban kezdődik meg a leválás nagy szakasza, amikor a gyermek arra vágyik, hogy elengedjék. Nehéz időszak ez, határfeszegetésekkel, szabályok szegésével. A szülőnek az a feladata, hogy ott álljon a gyereke mögött akkor is, amikor önállóan teszi meg az első lépéseit. Legyünk türelmesek, újra és újra magyarázzuk el a szabályokat, ha kell.

5, Engedd, hogy önmaga legyen!

Szabályokra ugyan szükség van, de arra is, hogy a gyermek megkérdőjelezze azokat. A túlságosan is szabálykövető gyerekek nem elég bátrak ahhoz, hogy kreatívak legyenek. vegyük észre, hogy gyermekünk saját személyiséggel rendelkezik, engedjük kibontakozni, megtalálni önmagát.

6, Soha ne üsd meg szándékosan!

A fizikai bántalmazásra nincs mentség. A szülő a felnőtt, képesnek kell lennie arra, hogy más eszköztárból merítsen. Általában az a szülő veri a gyerekét, aki bizonytalan önmagában, tehetetlennek érzi magát, akinek problémái vannak a hatalmi helyzettel. Ranscburg Jenő azt tanácsolta a szülőknek, hogy próbálják meg mindig megbeszélni a gyerekkel, hogy mit várnak tőle.

7, Az apa nagyon fontos a gyermek számára

A pszichológus úgy fogalmazott, hogy az apa jelenti a kapcsolatot a család és a világ között. Nagyon fontos a szerepe, egyáltalán nem másodrangú. Az apa hiánya mindig megmutatkozik felnőttkorban.

8, A tehetség soha nem egyenlő a jó teljesítménnyel!

Ranschurg Jenő sokat foglalkozott a tehetség fogalmával, tehetséges gyerekekkel. A tehetséges gyerek mindig kilóg a többiek közül, érzékeny, gyakran gyorsabban fejlődik a kortársainál. Az iskola pedig nem segíti őket abban, hogy megtalálják a helyüket. Nem a normák, hanem önmaga számít. Hagyjuk a gyerekeket szárnyalni! “Én azt fogadnám el a gyerekektől, amit nyújtani tudnak, nem egy normához, hanem magukhoz mérném őket, és szabadon engedném a kíváncsiságukat, hadd szárnyaljanak.”

9, Neveljük bizalomra őket!

Azok a gyerekek, akiket csecsemőkorukban kiszolgáltak, kíváncsiak, nyitottak, érdeklődőek és olyanok, akik keresik a megoldásokat. A bizalomra nevelt ember tud szelektálni, tisztában van saját egyediségével. Bele tudnak kapaszkodni a környezetükbe.

10, Legyél együtt a gyerekeddel!

Akármennyire is rohanunk, stresszes a napi rutinunk, ne felejtsük el, hogy a gyermekünkkel töltött idő a legfontosabb a kapcsolatunk szempontjából. Soha vissza nem térő pillanatok ezek. “Használj ki minden percet, amit gyermekeddel tölthetsz, és ha bosszús, vagy fáradt vagy, arra gondolj, a vele töltött idő a legértékesebb. Ezekből a pillanatokból táplálkozik a kapcsolatotok és később az emlékeitek is”- fogalmazott Ranschburg Jenő.

Ez is érdekelhet: