Kisgyerek

Pszichofitnesz

Már attól is oldódik testi-lelki feszültségünk, ha rendszeresen alkalmazunk néhány jól elsajátítható, egyszerű lazítási technikát - állítja Dr. Bagdy Emőke klinikai pszichológus, pszichoterapeuta, a pszichofitnesz módszertanának megalkotója.
2007. Október 23.

Amikor befelé figyelünk, nem éber tudatunk, hanem az “álmodó”, jobb agyféltekénk aktívabb. Ilyenkor belső képi nyelv segítségével “üzenhetünk” immunrendszerünknek, szerveinknek. Megkérhetjük, hogy működjenek jobban, hatékonyabban – mondja Dr. Bagdy Emőke. – E tudományosan is megalapozott tényre épül a pszichofitnesz relaxációs, azaz lazító és önszabályozó-önsegítő programja.

A lelki egészséget szolgáló gyakorlatokra elegendő naponta negyedannyi időt szánni, mint a testi higiénére. Persze biztosan akad, aki úgy véli, nem ér rá ennyit foglalkozni saját magával. A pszichológus azonban arra figyelmeztet, hogy önmagunk elhanyagolása végül erőtartalékaink teljes feléléséhez vezet. Ha nem szeretjük saját magunkat, nem tudunk jól szeretni másokat sem. A világhoz vezető út rajtunk át, azaz benső világunkon keresztül vezet. Fontos, hogy ezzel ugyanolyan bensőséges viszonyba kerüljünk, mint amilyenre a külvilággal való kapcsolatunkban vágyunk.

Edzett lélekkel a stressz ellen

A mai fölgyorsult, válságokkal teli történelmi időszakban, amikor minduntalan látható és láthatatlan fenyegetések vesznek körül, amikor időhiány, pénzkeresési és teljesítménykényszer közepette élünk, mindannyian elveszíthetjük létünk egyik alapját: a biztonságot.

Ezért aztán stresszterhelésünk túlmegy minden józan és egészséges határon. Idegrendszerünk befogadóképessége ráadásul a pleisztocén kori emberéhez mérhető – nem csoda, ha nem vagyunk képesek egyik napról a másikra alkalmazkodni a bennünket érő ingertömeghez. Bizonyos tűréshatár fölött egyszerűen válaszképtelenné válunk. Tehetetlenségbe szorulunk, szorongani kezdünk. Ezért kellenek olyan hasznos stratégiák, melyek révén védeni tudjuk magunkat az ártalmas ingerektől, javíthatjuk küzdőképességünket. Vagyis lelki értelemben is rendelkeznünk kell egyfajta “izomzattal”. Ezen áll vagy bukik, milyen életminőséget tudunk kialakítani.

Jólét és életminőség

Mit jelent a jólét? A közvélekedés szerint sok pénzt. Ám ha emlékeinkben boldog pillanatok után kutatunk, hamar rájöhetünk, hogy ezek a legritkább esetben kapcsolódnak anyagi javakhoz. Ekkor egy perc alatt lehull a lepel: amit világunkban központi értéknek kiáltottak ki, az nem az! Annál inkább érték az egészség, a jó közérzet, a jó életminőség. A sors persze senkit sem kímél meg a gondoktól, bajoktól, de rajtunk is múlik, miként tudunk megküzdeni ezekkel, és milyen tartalékokat halmoztunk fel. A túlélés fejleszthető lelki képesség! Nem mindegy, úgy jutunk-e túl egy nagy konfliktuson, hogy közben kilyukad a gyomrunk, vagy derűvel és elnéző türelemmel tekintünk vissza. A kihívásokra adott válaszunk pedig jelentős mértékben azon múlik, milyen viszonyban vagyunk önmagunkkal, illetve szervezetünkkel.

Hatalom testi működéseink fölött

A relaxációs gyakorlatok során teljesen önmagunkra irányítjuk figyelmünket. Szinte “beszélgetni” tudunk a zsigereinkkel, a gyomrunkkal, a stresszre érzékenyen reagáló szívünkkel és érrendszerünkkel, légzőszerveinkkel. Ehhez persze meg kell tanulnunk azt a sajátos képi nyelvet, amelyet a szerveink “értenek”. Így végső soron visszanyerjük a hatalmat testünk érzéki működése fölött, ami egykor talán az ösztönember sajátja lehetett – miközben manapság éppen tudatosságunkra, észelvűségünkre vagyunk olyan nagyon büszkék.

A napi néhány percen át, rendszeresen végzett pszichofitnesz-tréninggel tulajdonképpen “hangoljuk” magunkat, akár egy jó hangszert. Képessé válunk feszültségeink kezelésére, az energia újratöltésére, összpontosító képességünk javítására. Esténként nyugodt elalvást, kellemes és mély álmot biztosíthatunk általa. Bármi problémánk akadt is odakint, a külvilágban, a megoldás kulcsa idebent található.

Pszichofitnesz-tréningek

A pszichofitneszt bárki elsajátíthatja intenzív, harmincórás, tizenöt-húsz fős tanfolyamon (pedagógusok számára akkreditált mentálhigiénés képzés). Várandós kismamáknak is ajánlott, hiszen ma már tudjuk: a lelki egészség kialakulásában a magzattal fenntartott kapcsolat meghatározó szerepet játszhat. A legegyszerűbb alapgyakorlatok otthon, könyv és kazetta segítségével is elsajátíthatók.

Érdeklődni Gál Évánál lehet: 06-20-357-3737

Kapcsolódó cikkeink:

  • Lazíts!
  • Próbálj meg lazítani!
  • Ez most a te időd! – Így oldd a stresszt!
  • Forrás: Kismama magazin