Kisgyerek

Piszkosabbak az autós gyerekülések, mint a vécék

Egy friss kutatásból az derült ki, hogy az autós gyereküléseken kétszer annyi kórokozó található, mint egy átlagos vécén.
2014. Augusztus 28.

A Birminghami Egyetem kutatói mintákat vettek autós biztonsági gyerekülésekről, és kimutatták, hogy minden egyes négyzetcentiméteren átlagosan száz potenciálisan veszélyes baktérium és gomba található. Összehasonlításképpen, egy átlagos vécén ennek a mennyiségnek a fele, körülbelül 50 kórokozó található egy négyzetcentiméteren. A gyereküléseken olyan baktériumokat, például E. coli és Salmonella baktériumokat is találtak, amelyek súlyos megbetegedéseket is okozhatnak.

A kétezer autós részvételével végzett felmérés mellett a kutatók 20 autóból és házból vettek mintát az összehasonlításhoz. Az elemzésből az derült ki, hogy az autó több potenciálisan veszélyes baktérium- és gombafajt tartalmaz, mint az otthonunk bármely része.

A kutatás ezenfelül arra is rávilágított, hogy a brit autósok közel fele rendszeresen vezet szeméttel teli autót, és az autósok 10 százalékának volt már autóbalesete, illetve kis híján autóbalesetet szenvedett az autójában lévő rendetlenség miatt.

Mark Griffiths, a felmérésre megbízást adó Continental Tyres biztonsági szakértője így összegezte az eredményeket: “Sokan olyan autót vezetnek, amely egy szemeteskukára hasonlít, és még csak nem is sejtik, ez milyen veszélyekkel járhat. A vezetésbiztonság garantálására és az egészségügyi kockázatok elkerülése érdekében minden autóvezetőnek rendszeresen takarítania kell az autóját kívül és belül egyaránt.”