Kisgyerek

Orrvérzés a gyereknél: mi a teendő?

Orrvérzésről beszélünk minden olyan esetben, amikor az orrjáratokból ürülő vérzést észlelünk. Mértéke változó lehet, az időnkénti enyhe vérzésektől a nagyon súlyosig terjedhet. Mit lehet ilyenkor tenni?
2017. Május 31.

Orrvérzéssel járhatnak a lázas betegségek, gyulladások, a keringési és érrendszeri betegségek, a vese- és a különböző vérképzőszervi betegségek. Gyulladások esetében a konkrét kiváltó ok a gyulladt nyálkahártyán kialakuló értágulat és vérbőség, aminek következtében a felszínesen futó kis erek könnyen megpattanhatnak. A lázas betegségek, vérképzőszervi betegségek következtében véralvadási zavarok is felléphetnek, melyek miatt kialakuló orrvérzés intenzívebb lehet. Gyermekeknél a helyi okok dominálnak.

Az orrüregekben, orrmelléküregben lévő daganatok ugyancsak okozhatnak orrvérzést. Kisebb orrvérzések nagyon gyakran erednek az orrsövény elülső részén lévő locus Kisselbachi nevű területről, melynek érellátása nagyon gazdag. Ezeket az ereket károsíthatja, ha a gyermek az orrába nyúl, vagy valamit behelyez az orrüregébe. Balesetek, orrcsonttörések miatt ugyancsak sérülhetnek az erek.

Mi történik az orrvérzés során?

Vér ürül az orrból, illetve a garatba. Legtöbbször ártalmatlan, ámde bosszantó jelenség. A nyálkával kevert folyadék nem minden esetben távozik kifelé, iránya mindig attól függ, hogy maga a vérzés honnan ered. Kisgyermekeknél gyakori, hogy idegen test kerül az orrba, ezt jelezheti, ha az egyik orrszárnyból állandóan vérrel festett váladék ürül. Előfordul, hogy a lenyelt vért a gyermek kihányja, kiköhögi.

Az orrvérzés kezelése

Az orrvérzés pontos helye, illetve a kiváltó ok gyakran csak hosszan tartó kivizsgálás után derül ki. Az orrvérzés az esetek nagy részében spontán megszűnik, külön kezelésre nincs szükség. A banális orrvérzés elállításának helyes gyakorlata az, ha a gyermek előrehajol, a vérző orrnyílás oldalán pedig a szülő vagy maga az érintett az orrszárnyat megpróbálja rányomni az orrsövényre, akár egy hideg vizes zsebkendővel. Ha az orrvérzés ezzel a módszerrel meg is szüntethető, de a vérzés gyakran ismétlődik, akkor érdemes szakorvost felkeresni.

Ha a vérzés nem szűnik a fenti művelettel, mindenképp orvosi beavatkozásra van szükség, illetve akkor is, ha eláll ugyan, de a vérzés kiváltó oka esés volt. Az orvosi beavatkozás mindig a vérzés erősségétől és helyétől függ: enyhe esetekben elég a helyi kezelés (kémiai szerekkel ecsetelik, elektrokauterrel égetik), de ha a vérzés nagyon erős, akkor az orr tamponálására is szükség lehet. A gyógyulási esélyek minden esetben a kiváltó októl, annak kezelhetőségétől függnek.

Így előzhető meg az orrvérzés a gyereknél

A megelőzés módja az orrvérzést okozó alapbetegségek kezelése, megelőzése. Ha az orrvérzést a nyálkahártya kiszáradása okozza, akkor szükség lehet annak nedvesítésére, az otthoni párásításra, a különböző orrkenőcsök használatára, esetleg érfalerősítő gyógyszerekre.

Amit nem szabad, ha vérzik a gyerek orra

Sose hajtsd hátra ilyenkor az orrvérző gyermek a fejét, mert így a vér hátrafelé, a légutak, illetve a tápcsatorna irányába is távozhat. Előbbi fulladást, utóbbi hányingert is okozhat, ami a helyzetet tovább súlyosbíthatja. Orrvérzés esetén fő, hogy a szülő nyugodt maradjon!

Szaklektor: dr. Viszoki Mónika fül-orr-gégész

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Mit kell tudni az orrvérzésről?

Elsősegély tippek orrvérzés esetére

Vérzékenység: tünetek, tudnivalók

Hogy történik az orrüreg vizsgálata?

A cikk a Kismama magazin Gyermekbetegségek különszámában jelent meg.