Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Örökölhető-e a cukorbetegség?

Szerző: Dr. Csécsei Gyöngyi

2002. november 8. | Frissítve: 2016. március 16.

Forrás: Egészségtükör

Az öröklődés jelentősége vitathatatlan, azonban a cukorbetegség nem egységes betegség, több formája is létezik. Két fő típusának előfordulási gyakorisága, kialakulásának oka, öröklődési hajlama is különböző.

Az I. típusú cukorbetegség, vagy másképpen inzulinfüggő cukorbetegség általában gyermek vagy ifjúkorban kezdődik. A tünetek gyorsan, napok, hetek alatt fejlődhetnek ki. A legfontosabb tünetek: a megnövekedett vizeletürítés, szájszárazság, szomjúságérzés, fogyás, acetonszagú lehelet. A betegek általában soványak. A betegség lényege az inzulin hiánya, a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek pusztulása. A kezelés fő eleme az inzulinpótlás.

Annak ellenére, hogy az I. típusú cukorbetegség kialakulásában az öröklés szerepét már évtizedek óta számontartják, genetikai hátterének problémái a legutóbbi időkig a genetikusok "rémálmaként" szerepeltek. Csak az elmúlt évek során került megválaszolásra néhány probléma genetikai vizsgálatok, sorozatos család- és ikervizsgálatok révén.
Az I. típusú cukorbetegségre való hajlam fokozott a betegek elsőfokú rokonaiban. Egypetéjű ikerpár tagjaiban 30-50 százalék gyakorisággal fordul elő mindegyiknél a cukorbetegség, testvérek esetén 2-20 százalék az előfordulás valószínűsége. Amennyiben az anya cukorbeteg, a gyermek esélye a cukorbetegségre 1-2 százalék, míg az apa betegsége nagyobb kockázatot jelent, az öröklődés valószínűsége 4-6 százalék. A kockázat mértéke az érintett családokban további vizsgálatok elvégzésével pontosítható.
Többféle fogékonysági gént is felismertek már, a genetikai faktorok azonban önmagukban nem biztos, hogy diabéteszt eredményeznek, a cukorbetegség kialakulásában környezeti tényezők is jelentős szerepet játszanak. Genetikailag fogékony egyedekben egyes vírusfertőzések (pl. mumpsz), valamint bizonyos toxikus anyagok (pl. nitrátszármazékok) cukorbetegséget okozhatnak.

Örökölhető a cukorbetegség?


Az utóbbi időszakban derült ki, hogy a korai tehéntejtáplálásnak szintén szerepe lehet az I. típusú cukorbetegség kialakulásában. Hat hónapos kor alatti csecsemőnek adva a tehéntej az I. típusú cukorbetegség kockázatát kétszeresére növeli a hat hónapos korig anyatejen táplált csecsemőkhöz képest.
Felmerül a kérdés, meg lehet-e előzni az I. típusú cukorbetegség kialakulását. A genetikai hajlam érvényre jutásának kockázata csökkenthető. A tehéntejfehérje feltételezett szerepe alapján azt ajánlják, hogy legalább a fokozott kockázati csoportba tartozó csecsemők ne kapjanak tehéntejet hat hónapos korukig. Az anyatejes táplálás védő hatású.

A cikk folytatódik:

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék