Kisgyerek

Olyan vagyok, mint az anyám?

Bizonyára mindannyian emlékszünk anyukánk régi mondásaira: "Várj csak, majd meglátod!", "Azért, mert én azt mondtam!". Tízből nyolc brit anyuka használja saját gyermekeinél is azokat a fordulatokat, melyeket ő hallott szüleitől.
2011. Augusztus 01.

A brit BabyWebsite felmérése szerint a legnépszerűbb szófordulatok az „És ha valaki kútba ugrana, te is utána ugranál?”, és a „Szerinted én a rabszolgád vagyok?”.

-A legviccesebb ebben az egészben az, hogy sokan már gyerekkorukban elhatározzák, hogy nem lesznek olyanok, mint saját édesanyjuk – nyilatkozta Kathryn Crawford, a BabyWebsite munkatársa. – Az igazság azonban az, hogy akaratlanul is azokat az intelmeket és szidásokat használjunk saját gyerekeinknél, amelyeket szüleinktől hallottunk.

A 3000 megkérdezett anyuka 60 százaléka saját bevallása szerint azért használja édesanyja szavait, mert azok már egyszer beváltak, a maradék 40 százalék azonban annak ellenére használja a jól bejáratott szövegeket, hogy nem is tudja pontosan, mit is jelentenek.

A megkérdezett édesanyák szüleinek kétharmada rendkívül mulatságosnak találta, hogy mondásaik tovább élnek a gyerekeik szavaiban.

Babaszoba: Sokan elhatározzuk már gyerekkorunkban, vagy talán kamaszként, hogy mi ilyet aztán soha nem mondunk a gyerekünknek! Így soha nem bánunk vele! Ilyet soha nem teszünk! Ezek a fogadalmak néha könnyen betarthatók, de van, amikor bajt okoznak. Előfordul ugyanis, hogy képtelenek vagyunk megvalósítani, ezért aztán gyötör a bűntudat.

De van ellenkező eset is. Aki sokat hallotta a szüleitől kiskorában, hogy azért kell valamit megcsinálnia, mert „én azt akarom”, vagy egyszerűen „csak!”, annak nehéz ezek után megtalálni a középutat. Sokszor előfordul, hogy az „ilyet én nem teszek” úgy sikerül, hogy egyszerű, a gyerek fejlettségének megfelelő magyarázat helyett a szülő hosszú tájékoztatásba, fejtegetésbe, alkudozásba fog, amikor például pusztán arról lenne szó, hogy esőben szandál helyett gumicsizmát kell venni.

A gyerek ilyenkor érzi a szülő bizonytalanságát, ezért könnyen kezelhetetlen lesz, mivel keresi a kapaszkodót: most akkor mi van? Szabad vagy nem szabad? Nemritkán ez az oka annak, hogy a szülő úgy érzi, a gyerek kicsúszott a kezéből. Nevelési tanácsadóval tartott konzultáció során fény derülhet a helyzet hátterére, és könnyen sikerül ráakadni a megoldás kulcsára is.

Kapcsolódó cikkeink:

Következetesség – kulcsszó a gyereknevelésben

A szeretet hosszú távú hatása a gyereknevelésben

Forrás: Medipress- babaszoba.hu