Kisgyerek

Nyári menük, kicsiknek, nagyoknak

Mit főzzek ma a kicsinek, ami laktató és egészséges? Bizonyára sokak fejében megfordul ez a kérdés. Íme néhány recept a nyári napokra!
2003. Február 12.

A nyári melegben könnyű, változatos, az idénynek megfelelő ételeket kíván az ember. Ajánlatunk természetesen sok gyümölcsöt, zöldséget és a könnyen emészthető csirkehúst részesíti előnyben. A nem sok időt igénylő ételsorok elkészítése tetszés szerint variálható, s a nyaralás alkalmával egy-egy menü – szigorúan tizennyolc év felettieknek – egy kis szesszel is megbolondítható.

Fűszeres kefirleves

Egy apróra vágott vöröshagymát és egy felkarikázott sárgarépát 1 ek. étolajon ledinsztelünk, majd merülő mixerrel összetörjük. Ha kihűlt, állandó keverés mellett hozzáadunk 1 liter kefirt, sót, borsót és 1 ek. apróra vágott kaprot. Felkarikázunk 1 vékonyabb kígyóuborkát, 5-6 piros retket és a kefires krémlevesbe forgatjuk. Hidegen tálaljuk.

Zöldfűszeres töltött csirke

A csirkét szárazra törölve kívül-belül besózzuk, borsozzuk. 5 dkg hámozott, szeletelt mandulát zsiradék nélkül megpirítunk. 5 dkg felkockázott szalonnát kiolvasztunk, és a zsírban kissé megpirítunk 2 szeletnyi kockákra darabolt kenyérbelet. Felverünk 2 tojást csipetnyi sóval, 5 ek. különféle vágott zöldfűszerrel (petrezselyem, zeller, kapor, snidling, majoránna vagy bazsalikom), beleforgatjuk a mandulát és a pirított kenyeret. A csirkét megtöltjük, pecsenyesütőbe tesszük, aláöntünk 1 deci vizet, vajdarabkákat szórunk rá, és a sütőben gyakran locsolgatva pirosra sütjük. Ha elkészült, a pecsenyelevet 2 deci vörösborral, 2 deci tejföllel, 1 citrom levével és 1 mk. Vegetával beforraljuk. Végül 2-3 db hámozott, felkockázott őszibarackot dobunk bele és kavargatva 5 percig pároljuk. A feldarabolt csirkét tálra rendezzük, köré öntjük a gyümölcsös mártást, és sült krumplival kínáljuk.

Gyümölcspogácsa

Egy adag mirelit vajas tésztából pogácsákat szúrunk. Felolvasztunk 10 dkg margarint, beleszórunk 10 dkg cukrot és kavargatva világosbarnára karamellizáljuk. A kisült pogácsákra karamellt csorgatunk, és gazdagon megrakjuk eperrel, málnával vagy más idénygyümölccsel.

Nyári menük, kicsiknek, nagyoknak

Paradicsomos zöldbableves

1 fej felaprított vöröshagymát 1 ek. étolajon üvegesre dinsztelünk. Rászórunk 1 késhegynyi pirospaprikát és 1 ek. vágott zellerzöldet. Felöntjük 1 liter vízzel, megszórjuk Vegetával, és beleszórunk fél kiló friss zöldbabot. Amíg fő, 1 ek. étolajon 1 ek. lisztből világos rántást készítünk, felöntjük fél liter friss paradicsomból készült lével, hozzáadjuk a babhoz, és együtt készre főzzük. Tejföllel tálaljuk. A zöldhüvelyű bab szálkamentes, és a paradicsomos lében, tejföllel díszítve igencsak étvágygerjesztő látvány.

Csirkeszárny fűszeres bundában

A csirkeszárnyakat sóval, borssal beszórjuk. A bundához felverünk 1 tojást csipetnyi sóval, 1 mk. gyömbérporral, 1 kk. vágott petrezselyemmel, 2 zúzott fokhagymagerezddel, fél deci fehérborral, 2-3 ek. liszttel és 2 közepes nagyságú nyersen lereszelt krumplival. A szárnyakat lisztbe, majd krumplis masszába mártva forró étolajban kisütjük. Egy kisebb friss káposztát legyalulunk, 1-1 ek. sóval és cukorral összekeverjük, majd 3 ek. borecettel meglocsolva félórányit állni hagyjuk. Lereszelünk egy répát, és a kicsavart káposztával összekeverjük. Ízlés szerint őrölt köménymaggal, vágott zöldkaporral és tejszínnel ízesítjük.

Gyümölcsleves

Egy liter vizet csipetnyi sóval, 1 darabka citromhéjjal, fahéjjal és 5-10 ek. cukorral tíz percig főzünk. Beleszórjuk a kívánt gyümölcsöt (alma, meggy, cseresznye, egres stb.) és tovább főzzük a gyümölcs puhulásáig (ne főzzük szét!). 1 ek. lisztet 1 tojássárgájával és féldeci vízzel simára kavarunk, a levest óvatosan behabarjuk. (Fűszerként használhatunk forralt borhoz ajánlott keveréket, habaráshoz pedig vaníliás pudingport.) Tejszínhabcsókokkal díszítjük.

Gyümölcsös csirkecomb

A csirkecombokat sóval, borssal meghintve forró étolajban mindkét oldalukon pirosra sütjük. Tűzálló tálba rakjuk úgy, hogy körbe és közéjük is mézes citromba mártott alma- és körteszeleteket rakunk. Előmelegített sütőben 200 C fokon 10 perc alatt – a gyümölcsök pirulásáig – a pecsenyét készre sütjük.

Tejberizs málna- vagy eperöntettel

Nyári menük, kicsiknek, nagyoknak

A szokásos módon tejberizst készítünk.

Az öntethez: fél kiló epret (málnát vagy ribizlit), 5-10 dkg cukorral éppen csak felfőzünk, majd áttörjük.

Feloldunk benne 1 evőkanálnyi vaníliás, főzést nem igénylő pudingport. (Felnőttek pálinkával, likőrrel ízesíthetik.) Tálaláskor gyümölcsszemekkel díszítjük.

További nyári tippek:

  • Gírosz tarka dzadzíkivel
  • Egyenesen a grillről
  • Mit rendelj a strandbüfében?
  • Ügyeljünk a tárolásra
  • Forrás: Anyák Lapja