Kisgyerek

Nevelőszülők az anyaságról

Anyák napján megható dokumentumfilmben szólalnak meg azok az anyák, akik más gyermekeit nevelik.
2015. Május 04.

Az SOS Gyermekfalvak anyák napja alkalmából új megvilágításba helyezte az anyaságot. Rövidfilmekben ismerkedhetünk meg nevelőszülők és nevelt gyermekeik közti életre szóló kötelékkel. A filmek kitágítják az anyaság fogalmát és bemutatják, egy nevelőszülő is nyújthat szeretetet és biztonságot más gyermekének, ha nem is helyettesítheti a vér szerinti családot.

Az SOS Gyermekfalu most indított kampányának célja, hogy vonzóvá tegye a nevelőszülőséget annak minden szépségével és nehézségével együtt. A különleges filmekben olyan anyákkal találkozhatunk, akik sajátjukként szeretik a súlyos traumákat átélt, családjukból kiemelt gyerekeket. Ezek a nevelőszülők nehezebb helyzetben vannak, mint a vér szerinti, vagy az örökbefogadó szülők, hiszen arra is fel kell készülniük, hogy akár el kell válniuk nevelt gyermekeiktől. A cél ugyanis a gyermekek visszagondozása a családjukba vagy örökbeadásuk. Jelenleg 70 nevelőszülő dolgozik az SOS Gyermekfalvakban, ők közel 400 gyermeket nevelnek. A kisfilmekben nyolcan mesélnek az életükről.

Rigó Máriához egy pár hónapos kisfiú került néhány éve. Kétéves korában a pici örökbefogadó szülőkhöz került. Mária tudja, hogy ez a legjobb a kisfiúnak, de a filmben arról is beszél, milyen nehéz volt elengedni őt.„Az egyik percben még az volt a feladat, hogy szeretni és kötődni megtanítani, a másik percben pedig az, hogy elengedni könnyedén.”

Faddiné Marika korábbi nevelt lányával, a 21 éves Szanival együtt mesél közös életükről. Szani 15 éves korában került be a gyermekfaluba fiatalabb testvéreivel együtt. Korábban, legidősebb testvérként ő látta el az édesanya szerepét a családban.„Szanit nagyon nehéz volt leszoktatni arról, hogy már nem az ő feladata a testvérei gondozása, mostmár lehet ő is csak gyerek.”

Varga Marikához egy éjszaka alatt hirtelen hat különböző korú gyermek „született”. Marika és férje együtt nevelik saját és nevelt gyermekeiket a kecskeméti SOS Gyermekfaluban.„Amikor egy olyan mondat elhangzik, hogy mindig is ilyen édesapára és édesanyára vágytam, számomra ennél nagyobb dicséret nem kell.”

Dinókné Rácz Éva és Dinókné Lala Ágnes sógornők, a gyerekfalun kívül, saját házaikban nevelik a gyerekeket, közel laknak egymáshoz és sokat segítenek egymásnak. A kisfilmben megdöbbentő történeteket mesélnek el, az egyik egy börtönben született kisbabáról szól, aki egy éves koráig ott nevelkedett édesanyjával. Három hónapja volt Évánál, amikor meglátogatták az anyát és meglepő dolog történt:

„Megpuszilta az arcomat, átmászott az asztalon az anyukájához és beleborult a nyakába.”

Jelenleg 5500 nevelőszülő dolgozik az országban, ebből 70-en az SOS Gyermekfalvak keretein belül. Ennél azonban jóval többre lenne szükség. 2014 január elseje óta ugyanis a jogszabályi változások alapján minden gyermekvédelmi gondoskodásba került, 12 évesnél fiatalabb gyermeket nevelőszülőnél kell elhelyezni. Az SOS Gyermekfalvak várják a leendő nevelőszülők jelentkezését.

A SOS Gyerekfalvak Youtube-csatornája itt található.

Forrás: X Kommunikációs Központ