Kisgyerek

Nemzetközi projekt a Down-szindrómás gyerekekért

2014 szeptemberéig egy nemzetközi projekthez csatlakozik a Down Egyesület, amely egy új oktató eszközzel szolgál a Down-szindrómás gyerekek fejlesztésének és nevelésének elősegítésében.
2013. Szeptember 16.

A Down-szindróma az egyik legismertebb genetikai rendellenesség, melyhez számos téves sztereotípia társul, ezzel is óriási kihívást jelentve az érintett családok, és a velük foglalkozó szakemberek számára. Ezt felismerve hívta életre Görögországban a KMOP (Család- és Gyermekgondozó Központ) a Leonardo da Vinci “PoD – Professional Training for Parents of Children with Down Syndrome (Down-szindrómás gyermeket nevelő szülők és szakemberek szakmai képzése)” többoldalú innovatív projektet, mely egy új oktató eszközzel szolgál a Down-szindrómás gyerekek fejlesztésének és nevelésének elősegítésében. A projekt által az európai társadalmak többet megtudhatnak a Down-szindróma valódi természetéről, megkönnyítve ezzel e csoport társadalmi integrációját.

Világszerte minden hatszázadik gyermek Down-szindrómával látja meg a napvilágot, Magyaroszágon jelenleg tízezer érintett ember él. Nemzetközi kutatások szerint Kelet-Európa országaiban nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük az érintetteknek, ezért a KMOP célul tűzte ki a Leonardo da Vinci RePod program Magyarország és Bulgária igényeire épülő adaptálását. A projektet Magyaroszág, Bulgária és Görögország hármas konzorciuma valósítja meg. Magyarországon a Down Egyesület csatlakozott a projekthez a Csodavár Korai Fejlesztő Centrummal (Nyíregyháza), mely kiemelkedő technikai feltételekkel rendelkezik a program eszközeinek adaptálásához.

“Magyarországon, és így Kelet-Európában is, a legtöbb probléma a hiányos információáramlás okán lép fel a Down-szindrómás fiatalokat nevelő családok életében. A szülők a legtöbb esetben nem tudják, kihez forduljanak tanácsért, segítségért, további útmutatásért” – mondta Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke.

“A projekt óriási előnyének érzem, hogy az elkészülő oktató anyaggal a fenti problémát kiküszöbölhetjük, azzal egy átfogó, minden életszakaszt érintő tudásbázist adhatunk a szülők és a Down-szindrómás gyerekekkel, fiatalokkal és felnőttekkel foglalkozó szakemberek kezébe. További előrelépést abban érzek, hogy végre optimista gondolatokkal teli anyag kerülhet az érintettek asztalára, ezzel is egyfajta pozitív jövőképet mutatva nekünk” – fűzte hozzá Kisari Károly.