Kisgyerek

Nem eszi meg a zöldséget!

Mit tehet egy anyuka, ha a gyereke egy betegség miatt válogatni kezd, elutasítja például a zöldségeket? Jobb, ha kínálgatjuk, vagy éppen ellenkezőleg, egyáltalán ne foglalkozzunk a válogatóssággal?
2011. Szeptember 15.

Szia, Judit!

A téma a második kisfiammal kapcsolatban érint. A fejlődése rendben. Hat hónapig csak anyatejet kapott, kétéves koráig szopott. Egyéves koráig mindent megevett, amit már megehetett, szerette a zöldségeket, gyümölcsöket is. Házi készítésű ételeket kapott, bébiételt akkor még nem.

Az egyéves kora utáni őszön több nátha, megfázás, hörghurut követte egymást, mindegyiknél teljesen elment az étvágya, szinte csak szopott. Ez önmagában nem zavart, de a betegségek után válogatós maradt, lassan tért vissza az étvágya is. Gyümölcsöt, zöldséget csak trükközve tudok belejuttatni. Egy ideig ette a gyümölcsös bébiételeket, azokról én szoktattam le már idén, szeretném, ha átállna a friss gyümölcsre.

Gyümölcslében, müzliben, palacsintatöltelékben, lekvár formájában jut gyümölcshöz. Zöldséghez viszont csak trükközve, például fasírtba sütve. A család többi tagja eszik ilyesmit, ő gyakran látja. Főzeléket is sokszor főzök, mindenki szereti, ő nem…

Amúgy szereti a kenyérféléket, a müzlit, a húst, a halat, köretet vagy nem kér, vagy pár falat krumplit, rizst fogad el. Szereti a tésztákat, de a zöldségeset abból sem. Édességet nagyon mértékkel kap – nagyjából másfél éves koráig csak házi készítésűt ehetett, aztán rákapott a kekszre, majd Mikuláskor kissé elszaladt velünk a ló, ami nem volt helyes, de már észbe kaptam.

A joghurtot megeszi, de a gyümölcsdarabot kiköpi, más tejterméket nem kér, magát a tejet nagyon szereti. Sajtot, sonkát csak melegszendvicsben, ahol nem látja. Ha nem eszi meg az ebédet, nem ügy, megy aludni, majd uzsonnázik, ha éhes lesz. Van ötleted? Köszönöm!

Timi

Szia, Timi!

Úgy látom, a kisfiad – válogatóssága ellenére – viszonylag sokféle dolgot megeszik. Sok gyerek egyszerűen elutasítja a friss zöldséget, gyümölcsöt. Van, akit az élet igazol, és később kiderül valamilyen táplálékallergia. (Többször hallottam paradicsomutálóról, aki, ha belediktálták a paradicsomot, rosszul lett vagy kiütéseket kapott.) Többek között ezért sem erőltetném olyasminek a fogyasztását, amit a gyerkőc elutasít.

Ha nem eszi meg a zöldséget

A másik ok az, hogy ha az evés körül harc alakul ki, abból csak a gyerek kerülhet ki diadallal. Mert ha nem akar, nem fog enni, a szülő viszont egyre idegesebb lesz. Ami néha a gyereknek nagyon jól jön, hiszen akkor a szülő NAGYON figyel rá, körülötte forog a világ. És a gyereknek ez a lényeg: figyeljetek rám, én legyek a legfontosabb!

Már hallom is a zilált lelkű szülők kórusát: de hát ennél jobban képtelenség rá figyelni! Hát persze. Nem is mondom, hogy ugráljatok körülötte folyamatosan. De ő azért csak megpróbálja… És ha megtalálja, mivel hozza ki a szülőt a sodrából, hát azt jól meg is jegyzi.

Tehát: kajaügyben a legjobb nagyon unalmasnak lenni. Főleg egy jól fejlődő, egészséges gyereknél. Az a lényeg, hogy legyen számára elérhető az egészséges étel, és ne legyen még a lakásban sem olyasmi, amit nem akarsz neki adni. Ennél többre csak nagyon különleges esetekben van szükség, például ha cukorbeteg a gyerek, vagy ha valamilyen diétát kell követni, esetleg vallási előírásoknak szeretne megfelelni a család. Akkor természetesen elmagyarázzuk, miért vagyunk bizonyos dolgokban szigorúak, és ragaszkodunk az döntésünkhöz.

Persze lehet finoman trükközni. Nálunk is csak “zöldségkrémleves” álcával fogy a petrezselyemgyökér és a zeller. Persze nem azért főzöm, mert a felnőtt gyerekeimbe bele szeretném erőltetni, hanem pusztán azért, mert finom. Kelbimbófogyasztásra azonban semmilyen kunszttal sem tudom rávenni egyiket sem. Pedig én nagyon szeretem…

Gyümölcsből talán turmixot csinálnék, vagy nyáron fagyit – tejszínhabba kevert gyümölcspürét lehűtve. Jó dolog a zöldséges lasagna. Finom a reszelt sárgarépa pici mézzel, citromlével. Egyszer-egyszer meg lehet próbálni, de nem rágörcsölve. Ha a gyerek nem eszi meg, legalább neked is jut belőle. Hiszen mikor reszelsz magadnak sárgarépát?

Judit

Szia, Judit!

Köszönöm, ezek megvannak. Nem erőltetem, nem foglalkozom vele, nem ugrálunk körülötte. Ott van az egészséges étel, a zöldség, a gyümölcs, látja, hogy mi esszük. A trükközést csak olyan szinten értettem, hogy valamibe csempészek gyümölcsöt, zöldséget, amiben amúgy nem lenne. Nem is aggódom, hiszen jól fejlődik, csak hát szeretném, ha megenné ezeket a finom, egészséges dolgokat.

Allergiára is gondoltam, szerencsére tünete nincs, de hiszek abban, hogy tudja, mire van szüksége, és azt utasítja el, amire nincs… csakhogy ez épp a finom, egészséges zöldség, gyümölcs? És persze azért is rosszul esik, mert kertet művelünk, a nagy részét mi termeljük meg ezeknek. De nem erőltetem, nem tömöm, semmi ilyesmi. Nehéz kivárni, amíg esetleg rájön, hogy ezek jó dolgok… a fagyi, turmix nagyon jó ötlet, ez eddig nem volt meg, köszönöm!

Timi

Szia, Timi!

Nagyon is megértem, hogy az általad termelt zöldség visszautasítását nehéz elfogadni. Én is átéltem sokszor, és tudatosan kellett mondogatnom magamnak, hogy oké, ez a te csudálatos főztöd, amibe szíved-lelked beletetted, de a gyerek számára MÉGIS CSAK EGY RONDA FŐZELÉK. Ennyi.

Remélem, leküzdöd ezt a lelki nehézséget, és elfogadod, hogy a gyereked számára ott van az anya puszija, ölelése, szeretgetése, figyelme és bizalma, ami ugyanúgy “saját termék”.

Judit

Köszönöm, ez jó hozzáállás, magamévá teszem! 🙂

Timi!

Ezek is hasznosak lehetnek: