Kisgyerek

Nándika megszületett!

Kovács Lázárt mindenki ismeri a tévés főzőműsorból. Lázár és Melinda harmadik kisfia, Nándika születésekor arra voltunk kíváncsiak, hogyan főz otthon a szakács azoknak, akiket a legjobban szeret.
2011. Április 21.

“Már a baba tervezése idején figyeltek a táplálkozásra?”Nándika megszületett!

“Egyes kutatások azt bizonyítják, hogy az étkezés is befolyásolja a születendő gyermek nemét, mivel az elfogyasztott ételek hatással vannak a férfiak X és Y kromoszómákat hordozó spermiumainak arányára, míg a nők táplálkozási szokásai a méhen belüli környezetre hatnak. Gondolhatják, hogy több sem kellett nekünk. A feleségemmel a fiúk után nagyon szerettünk volna egy kislányt is, így tényleg minden házi gasztropraktikát bevetettünk az ügy érdekében, de megint fiunk született, így ezeknek a kutatásoknak mi már kevésbé hiszünk, de egy próbát azért megért. Tehát amennyiben fiút szeretnénk, érdemes több tojást, füstölt húst, paradicsomot és gombát fogyasztani, a lányokhoz rengeteg zöldségen, tejterméken és halon keresztül vezet az út. Ám, mint a fotó is mutatja, nem mindenkinél jön be.”

Meglepetés a szülészetre

“A kismamának a kórházi koszt mellé vagy akár helyette érdemes könnyen elkészíthető ételeket vinni, melyeket otthon a főzni nem nagyon tudó kispapák, sőt akár a nagypapák is aránylag gyorsan, egyszerűen elkészíthetnek. Melinda egyik kedvence a burgonyakrémleves szerecsendióval és mascarponével, amely igazán ízletes és gyorsan elkészíthető leves, így az elsők között szerepelt azon levesek listáján, melyeket Nándika születése után be szerettem volna vinni neki a szülészetre. (A receptet a Kismama májusi számában olvashatod, aztán egy hónap múlva itt is!)”Vannak olyan napok, amikor a leveseknél valamivel telítőbb, laktatóbb ételt is enne, erre az alkalomra ajánljuk például a húsos tésztát. A milánói marharagu korianderes tésztával kinézetével, ízeivel és viszonylag alacsony kalóriaértékével minden kismamának, közvetve a kisbabának, de még a készítő kispapának is kellemes perceket okoz majd.”

Nándika megszületett!

Lázár és Melinda babakonyhája

“A kismamáknak még mindig sokan tanácsolják a háromóránkénti szoptatást és a minél korábbi hozzátáplálást. Bár remek séfnek tartom magam, az anyatejnél jobb és megfelelőbb táplálékot el sem tudok képzelni a baba számára. Ugyanakkor tudjuk, hogy eljön az idő, amikor másféle ételt is adnunk kell. Akár hiszik, akár nem, már ekkor komolyan formálhatjuk gyermekünk gasztronómiai ízlését, azaz befolyásolhatjuk, hogy a rántott hús vagy a tökfőzelék váljon a kedvencévé, vagy ez is, az is, amaz is, s nem lesz válogatós a csemeténk a családi asztalnál. Ráadásul könnyedén távol tarthatjuk gyerekünket a későbbiekben is a gyorséttermektől és az egészségtelen ételektől, ha tőlünk azt látja, hogy nem ilyen helyeken eszünk, hanem ízletes és egészséges ételeket készítünk számára, hiszen így a nagyüzemi hamburger kevésbé ízlik majd, nem fog rákapni. A gasztronómiára is igaz, hogy nem tiltani kell a gyermeket, hanem alternatívát kínálni, jelen esetben tálalni számára.””Boltban vásárolt bébiételt mi nem adtunk a gyerekeknek, Lazinkónál a bevásárlást és az ételkészítést is magamra vállaltam, Bencénél viszont már Melinda főzött a receptjeim alapján. Lazinkónak és Bencének például, ahogy nagyobbak lettek, rendszeresen adtunk megtisztított sárgarépa-, uborka- és paradicsomszeleteket, így ma már az egyes fogások magától értetődő elemének tekintik, nem utasítják el, nem kotorják félre őket. Mivel a változatos étkezés hívei vagyunk, nincsenek nagy kedvenceink, rengeteg gyümölcsöt, nyers zöldséget, ugyanakkor kevesebb húst fogyasztunk, és odafigyelünk a napi folyadékbevitelre is. Szeretjük a szószos tésztákat, a rizst, melyet szezonális zöldségekkel készítünk. A konyha vitathatatlanul veszélyes üzem, nem játszótér, mi mégis már két-három éves koruktól bevontuk a gyereket, természetesen szigorú felügyelet mellett a közös ételkészítésbe, amely remek családi programmá vált, s így nem kötelező házimunkának tekintik a főzést.

Forrás: Kismama magazin