Kisgyerek

Mozog a baba

Játékosan, mondókákkal fűszerezve öröm a mozgás babának, mamának egyaránt. Később aztán jöhetnek a bonyolultabb mutatványok.
2008. Január 26.

Mozog a baba

Ki jön az én váramba?

A még botladozó, gyakran letottyanó babával játszhatjuk. Leguggolunk vele szemben, és kitárt karunkba várjuk, megölelgetjük, ha sikerült elérkeznie odáig. Még nagyobb élvezettel igyekszik, ha két vagy több családtag között ingázhat.

Sétálunk, sétálunk…

A felnőttnek oly unalmas mondóka a járni tanuló kisgyereknek jó játék. Sokféle változata van, a nagyobbacskákat trappolóssal, hirtelen visszafordulóssal nevettethetjük meg.

Röptetős

A baba mindkét kezét fogjuk meg, kissé mögötte lépkedjünk. Aztán nyúljunk a hóna alá, és röptessük körbe. Vigyázat, ne a kézfejénél, karjánál fogva rángassuk, röptessük! (5-6 éves korig könnyen kimozdulhatnak az ízületek.)

Gólya viszi a fiát…

Sok mondóka van, amire hátunkon körbecipelhetjük a kis sószsákot, mindegyiknek azt a részét élvezik a kicsik, amikor ledobjuk őket.

Kukázás

Feküdjünk hátunkra, térdben hajlítsuk be a lábunkat, pipáló lábfejünkre ültessük rá a kicsit úgy, hogy mellkasa lábszárunkon feküdjék. Így éppen térdünk fölött kukucskál velünk szembe. Emeljük függőlegesig a lábunkat, közben a gyerek fejre áll. Kezünkkel megtámasztjuk a hátát, majd visszaeresztjük és ismételjük. Olyan, mintha a szemeteskocsi ürítené a kukákat. Nagyon élvezik a kicsik, jó hasizomgyakorlat az anyának.

Egyebek

A kisgyerek ugyan játékszer nélkül is mozog eleget, de azért meglephetjük egy-két játékkal, amelyek megfelelnek életkori sajátságaiknak. A pedál nélküli műanyag kismotor például hosszú időre jó lesz. Egy jókora textilalagút, amin át lehet mászni, szintén remek móka. Szerezzünk különböző méretű, strapabíró kartondobozokat, ezekbe ugyanis bele lehet ülni, házat lehet építeni belőlük, felfordítva rájuk lehet mászni stb. Párnákból, kissámliból, dobozokból egész akadálypályát rögtönözhetünk a kisgyereknek. Egy olcsóbb felfújható gumimatrac remek trambulinnak bizonyul. Csúszdát, hintát csak akkor érdemes a lakásba venni, ha erre bőven van hely, és nincs a közelben játszótér.

Torna a szabadban

Nem várhatjuk, hogy kisgyerekünk kézen fogva sétáljon mellettünk, inkább olyan terepet válasszunk, ahol veszélytelenül szaladgálhat, hempereghet, ugrálhat. Életkori sajátosság, hogy nagyon szeret mozogni. Ha bőven nyílik lehetősége erre, szervezete egészséges fejlődéssel “hálálja meg” a tornát. Kavicsos, földes, füves terepet válasszunk, mert a betonfelület balesetveszélyes!

Távolugrás

Keressünk a parkban kidőlt fatörzset vagy alacsony padot. Erre felmászhat és leugorhat – jelöljük meg, milyen messze ugrott. Vajon a következő ugrás nagyobbra sikerül?

Kapaszkodós

Kapaszkodjék fel alacsonyra lógó faágra. Számoljunk, meddig bírja tartani magát. Talán másodszorra, harmadszorra hosszabb ideig bír függeszkedni?

Bukfenc és cigánykerék

Mutassuk meg, hogyan kell bukfencezni, cigánykerekezni, kézen állni. Ezek a mutatványok ebben az életkorban még nem sikerülnek, de szívesen rúgkapálnak a kicsik az ég felé, egyensúlyérzéküket fejleszti ez a mozgásforma. Próbáljuk ki a talicskázást is, nagy nevetés lesz belőle!

Kerekeken gurulva

A rollerezés fejleszti az egyensúlyérzéket, és a kevésbé ügyesek és bátrak is hamar belejönnek. A mozgás összehangolása mellett a fel-le lépés ritmusát is el kell találni. A műanyag motorok után jöhet a vastag gumikerekű roller – a háromkerekű bicikli talán el is maradhat. A rolleren egyensúlyozva a kisgyerek elsajátítja azokat a mozgáselemeket, amelyek a kétkerekűzéshez szükségesek majd.

Bonyolultabb a görkorizás, de megfelelő védőfelszereléssel megelőzhetjük a komolyabb baleseteket. Ha a kerekek kiszaladnak a kisgyerek alól, az esetek nyolcvan százalékában hátrafelé dőlnek könyökükre és tarkójukra. A könyökvédő és a bukósisak tompítja a koppanást. Műanyag, négykerekű, állítható méretű görkorival nem lehet igazán korizni, de biztonságosan csúszkálhat vele a kisgyerek.

Először a szobában a szőnyegen próbálkozzon, így biztonságosan gyakorolhatja a mozdulatokat. Egysoros görkorival már nagyobb sebességet lehet elérni, ezért az a legfontosabb, hogy a megállást, irányváltást megtanulja. Ráérez a jó testtartásra, ha maga előtt tologathat egy gurulós ülőkét.

Állati jó torna

Próbáljuk ki a kicsivel együtt a következő gyakorlatokat!

Utánozzuk a cicát: négykézlábra állunk, púpozzuk a hátunkat, majd tenyerünkkel előre mászunk, hátunk lelapul, a mellkas a földet érinti, a popsi fent marad. A kutyus bezzeg egyenes háttal közlekedik: járkáljunk négykézláb minél gyorsabban, csóváljuk a farkunkat, mozgassuk a csípőnket jobbra-balra. Tegyünk párnát a hátunkra, és így négykézlábazzunk. Ezt már lassabban kell, hogy el ne veszítse a csiga a házát.

A vadászgörény pedig mindenhova befér: sorakoztassunk egymás után alacsony székeket, és bújjunk át alattuk a folyosón. A rozmár végighempereg a szőnyegen, karunk nyújtva a fülünk mellett, lábunk szintén egyenesen. Nyújtózzunk magasra, mintha zsiráf méretűre akarnánk megnőni. Próbáljuk kitalálni, ki milyen állatot utánoz a mozgásával!

Mozgás a szobában

Akkor is elégítsük ki a kisgyerek mozgásigényét, ha huzamosabb ideig a szobába szorulunk. Megelőzhetjük a nyűgösködést, ha szokott sétaidőnkben, hosszasabb nyugalmas játszás után élénk játékot készítünk elő. Különösen alkalmas erre a hosszú előszoba vagy a tágas nappali. Rakjunk a földre egymástól bő lépéstávolságra öt-hat párnát, és biztassuk a kicsit, hogy ugorja át őket.

Tornyozzunk egymásra kettőt-hármat, hadd próbálja meg így is! Terítsünk le ugróiskolát ábrázoló szőnyeget. Hosszúkás maradék padlószőnyegdarabból magunk is készíthetünk ilyet. Ebben a korban még nem várhatjuk el a szabályok betartását, a kisgyerek a mozgás öröméért ugrál. Bal és jobb lábbal, majd páros lábbal is próbálkozhat.

Tegyünk az ugróiskola végére egy plüssállatkát, ugráljon el érte, és ugrálva hozza vissza. Akár egész állatseregletet átköltöztethet így egyenként egyik állatkertből a másikba. Terítsünk középre széles kék sálat vagy krepp-papírcsíkot, ez a folyó, ezen is át kell ugrani. Olyan szélesre alakítsuk, hogy még éppen sikerülhessen “száraz” lábbal átérni rajta. Persze akkor örül igazán a kis lurkó, ha együtt ugrálunk vele, és ő lehet az ügyesebb! Egy kis testmozgás a mamának sem árt!

Ugrabugra és ügyesség

Néhány egyszerű kellékkel remek szabadtéri mókát szervezhetünk a kicsiknek, ha csalogatóan süt a tavaszi nap. – Akkor a legizgalmasabb, ha vendéggyerekeket is meghívunk.

Tojás a kanálban – vajon ki tud végigszaladni vele a kijelölt távon anélkül, hogy elejtené? Keményre főtt tojásokkal próbálkozzunk..

– Elbújtak az állatok – rejtsünk el a kertben tucatnyi plüssállatot úgy, hogy egy fülkecske és farkinca mindig kikandikáljon. Kezdődhet a keresés! Segítségül megállhatunk a bokor tövében, s elárulhatjuk, hogy nyávogást hallottunk a közelben.

– Begyűjtős futóverseny – szórjunk el a kertben egymástól három-négy méter távolságban színes ruhacsipeszeket. Úgy kell elfutni a céltól a rajtig, hogy a legtöbb csipeszt gyűjtsük össze közben. A másik változat szerint mindig ugrani kell egy nagyot a csipeszek felett.

Kapcsolódó cikkeink:

Igazi öröm a mozgás

Mindennap mozgás!

Sportol a család

Lételeme a mozgás

Forrás: Kismama magazin