Kisgyerek

Mosolyt kérek!

"A tejfogak tejből vannak?" - kérdezik a gyerekek. "Hogyan mossuk alaposan az apró fogsort?" - kérdezik a szülők. A dm "mosolygó fogacskák" kezdeményezése az egész családnak segít!
2014. Október 01.

A dm drogéria idén ismét megszervezte “mosolygó fogacskák” elnevezésű edukációs programját, mellyel célként tűzte ki, hogy szakemberek segítségével, oktató jelleggel felhívja a nyilvánosság, főleg a szülők, és pedagógusok figyelmét arra, hogy a helyes fogápolás már az első tejfogak előbújásától kezdve kiemelten fontos. Az előző év sikerén felbuzdulva, a vállalat úgy döntött, hogy együttműködő partnereivel karöltve idén egy országos pályázattal bővíti a programot, melyet magyarországi általános iskolák részére hirdetett meg.

A tejfogak ápolása nagyobb jelentőséggel bír, mint gondolnánk.

A maradó fogak egészségének egyik legfontosabb biztosítéka a tejfogak épségének megőrzése. A tejfogak zománca kevesebb ásványi anyagot tartalmaz, mint a maradófogaké, ezért különösen veszélyezteti azokat a szuvasodás. A tejfogak mind a rágás, mind pedig a beszédtanulás elengedhetetlen eszközei. Szerepet játszanak a maradófogak megfelelő sorban és térközökkel történő elhelyezkedésében is. A fogváltás általában 12 éves korra fejeződik be, majd ezeknek a fogaknak 70 éven keresztül kellene szolgálniuk.

Mosolyt kérek!

A tejfogak elváltozásai előrevetítik a maradó fogak szuvasodásának esélyét, ezért különösen fontos figyelni a megelőzésre. Többek között az étkezési és szájápolási szokások is nagyban befolyásolják a fogszuvasodást.

Rendszeres fogászati szűréssel időben megállíthatjuk a káros folyamatokat. A fogorvostól való félelem leküzdése érdekében tanácsos a gyerekeket már kis korban megismertetni a fogászati rendelővel. A kampány fontos része a kétpetéjű ikerpár, Dávid és Dani meséje, akik az izgalmas történet során számos hasznos tanácsot kapnak a Tünditől, fogtündértől. Nagyon fontos, hogy a gyerekek megbízzanak a fogorvosban – ezért is van akkora szükség a figyelemelterelésre.

A gyermekfogorvosok munkájuk végzése közben rendszeresen mesével szórakoztatják a gyerekeket, akik Dávid és Dani történetének köszönhetően játékosan és szinte öntudatlanul ismerkednek meg a tejfogak megfelelő ápolásával. A gyerekek még nem képesek felmérni a fogmosás jelentőségét, ezért óriási a szülők felelőssége. A szájüreg igen fontos és különösen érzékeny szerv, mely a világ megismerésének egyik fontos eszköze a kicsik számára. Ápolásának fontosságára nem egyszerű, de korántsem lehetetlen feladat rávezetni őket.

Rajzpályázat kisiskolásoknak.

A rendszeres fogápolást tehát már az első tejfogak előbújásától kezdve be kell vezetni a gyerekek életébe. Sajnos hazánkban a gyerekek magas százalékának rosszak a fogai. A kicsik helyes fogápolással kapcsolatos ismereteinek bővítése céljából a dm rajzpályázatot hirdetett a magyarországi általános iskolák részére. A kampány során 10.000 fogápolási kezdőcsomagot osztottak szét a pályázaton pozitív elbírálás alá eső iskolák első osztályos tanulói között.

Fődíjként a nyertes iskola egy egész napos ingyenes fogászati szűrést nyert az első osztályos tanulók számára. A pályázat kiírásában, és elbírálásában a dm együttműködő partnere a Gyermekeink Egészséges Fogaiért Alapítvány. A pályázat részleteiről a www.mosolygofogacskak.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők, ahol a beküldött pályázatok is megtekinthetőek. Az oldalon Tündi, a fogtündér, és Marci, a fogmanó online játékok, és tanulságos mesék segítségével kalauzolják el a gyerekeket a helyes fogápolás világába. A szülők pedig hasznos fogápolási tanácsokat olvashatnak.

A dm vásárlók pontadományozással támogathatták a kezdeményezést

A dm üzletekben kihelyezett infópultokon keresztül 2014. augusztus 14 – szeptember 30. között 50 active beauty pont adományozásával a dm törzsvásárlói is támogathatták a gyerekek helyes fogápolását. A vállalat ezúton is köszöni hűséges vásárlóinak a lelkes támogatást.