Kisgyerek

Mit vigyél a kórházba gyermeked orrmandula-műtétjére?

Amikor a lányomat műtötték, néhány dolgot rutinszerűen összekészítettem, ám így sem sikerült a legjobb pakkot összeállítanom. Most összegyűjtöttem, mire lehet szükség egy rövid kórházi tartózkodásnál.
2010. Február 02.

Kórházba menni még akkor is ijesztő a gyermeknek, ha az édesanya (vagy édesapa, esetleg nagyi) “befekhet” vele erre az időre. Érdemes tehát gondoskodni az otthon biztonságát idéző és szórakoztató dolgokról, ha azt akarjuk, hogy minél kevésbé nyűgösen teljenek az órák, napok. És persze a saját kényelmünkről se feledkezzünk meg.

Váltópizsama

Mi történik az orrmandula-műtét napján a kórházban?Akár az orrmanduláját, akár a garatmanduláját veszik ki a gyermeknek, számíthatunk arra, hogy esetleg vérzik majd a seb a műtét után. Legyen legalább egy, de inkább két tartalék pizsama nálunk, ráadásul olyan, amit nem sajnálunk. Az én kislányom biztosan megsiratta volna, ha a kedvenc cicamintás pizsamáját teszi tönkre néhány vércsepp. Váltás fehérneműt is vigyünk, akár több garnitúrát is arra az esetre, ha “baleset” történne a kisebb gyermekkel. A nem szobatisztáknak gondoskodjunk elegendő pelenkáról.

Pizsama vagy valamilyen alváshoz alkalmas tréningruha legyen az anyukánál is – és jó, ha ez is olyan, amit nem sajnál foltosan látni!

Mesekönyv, kifestő

Nem kell belőle túl sok, mert ilyesmit minden szülő visz, és a többágyas kórteremben vagy a folyosón úgysem lehet minden gyereknek külön mesét mondani. Ha valaki elkezdi az olvasást, a többi gyerek is odaül meghallgatni a történetet. A színes ceruza és kifestő is jól jöhet – számítsunk rá, hogy mindenféle rohangálás, ugrálás tilos műtét után, tehát nyugton kell tartani a gyermeket!

Valami olvasnivaló a kísérőnek is jól jöhet, mert amíg a gyermek a műtét után alszik, vagy amikor este a kötelezően beadott fájdalomcsillapító után végre álomba merül, akkor igen hosszú, unalmas órák következnek…

Evőeszköz

Bár természetes lenne, hogy a kórházban a leves mellé kanalat, a második fogás mellé villát és kést adnak, ez nem mindig van így. Legyen tehát nálad evőeszköz mindkettőtök számára, és a gyereknek egy műanyag pohár, amiből ihat!

Törülköző, nedves törlőkendő

Bár nem valószínű, hogy lesz időd és lehetőséged lezuhanyozni a kórházban, azért egy-egy kisebb törülköző legyen nálad. A gyermek sem fog a mandulaműtét napján fürödni (és még később, otthon sem 1-2 napig), ezért jól jöhet egy kis csomag nedves törlőkendő. Ezzel meg lehet törölgetni a testét, hajlatait.

Plüssállat, kabala

Még a műtőbe is beviheti magával a gyermek valamelyik kedvenc játékát, plüssállatát, babáját, vigyél be tehát a kórházba valamit a kedvencek közül!

A műtőből a műtősfiú fogja visszahozni a bevitt játékot. Ha valamilyen figurát választ a gyerek, akkor azzal előre is el lehet játszani, hogy mi történik, utólag pedig, hogy mit csináltak vele. A “megműtött” plüsskutya meggyógyítása, vigasztalása, ápolása pszichés segítséget nyújt a műtét történéseinek feldolgozásában!

Laptop, mesefilmek

Talán az egyik legnagyobb segítség a szórakoztatásban, ha be tudsz vinni egy laptopot, amin rajzfilmek, gyerekfilmek vannak. A szobát már reggel el lehet foglalni, ám utána még akár 2-3 órát is várni kell a műtét megkezdéséig, étlen-szomjan. Ilyenkor nagy segítség, ha a gyerekek mesét nézhetnek közösen. Ugyanez igaz az ébredés utáni órákra: a legelső étkezésig eltelik 3-5 óra is, és ez idő alatt nem könnyű lekötni a figyelmüket. Az altató hatása hamar elmúlik, és a tapasztalatok szerint a gyerekeknek nincs kedvük tétlenül ágyban maradni.A hálózati töltő ne maradjon otthon!

Pléd, párna

A Szent János Kórházban egy (normál méretű) ágyban lehetett aludni a gyermekkel, amihez csak egy takarót és egy párnát kaptunk – ezt tehát vinni kellett a kísérő részére. Mi télen voltunk orrmandula-műtéten, nagyon erősen fűtöttek, így elégnek bizonyult egy vékony pléd. A műtét előtti vizsgálatok elvégzésekor kérdezz rá, hogy az adott kórházban hogyan és hol lehet aludni, mit kell vinni!

Gyógyszerek, fájdalomcsillapító

Mit vigyél a kórházba gyermeked orrmandula-műtétjére?

Ha a gyermek rendszeresen gyógyszert szed, akkor azt vidd magaddal! A kísérő se hagyja otthon a saját gyógyszereit!

A fájdalomcsillapításra a műtét után szüksége lesz a gyermeknek. A nővér kérésre ad fájdalomcsillapítót, ám vihetjük a gyermek saját, megszokott fájdalomcsillapítóját is. Ebben az esetben viszont mindig szóljunk a nővérnek, hogy mi ezt a szert használjuk, és kérdezzük meg, adhatunk-e belőle. Nehogy megtörténjen, hogy a nővér és az édesanya is beadja ugyanazt a hatóanyagot – ez mérgezést okozhat!

Altató a kísérő számára

Erre egyik szülő sem gondolt a háromágyas szobában, amikor a lányomat műtötték – ennek eredményeképpen alig aludtunk 2-3 órát. A kórterem ajtaját ugyanis nyitva kellett hagyni éjszakára (hogy benézhessen az éjszakás nővér, minden rendben van-e), és egész éjjel volt forgalom a folyosón. Ráadásul a mandulaműtéten átesett gyermekek horkoltak. Nagy szükség lett volna egy kis altatóra, de sajnos nem tudtak adni nekünk az osztályon, így ébren vergődtünk, forgolódtunk hajnalig.

Étel, ital

A gyermek csak azt eheti, amit a kórházban kap. A műtét előtt nem szabad enni és inni, a műtét után pedig az első étkezés a vacsora lesz – az is híg. A szülő normál kosztot kap (ha van TAJ-kártyája és kitölti az ehhez szükséges papírt), ám nem biztos, hogy ettől jól fog lakni.

Mit vigyél a kórházba gyermeked orrmandula-műtétjére?

Olyan élelmiszert érdemes bevinni, amit meg lehet enni titokban – mármint a gyermek elöl titkolva. Képzeljük el, micsoda kínzás, hogy rántott húsos szendvicset falatozunk, miközben a gyermek kizárólag híg krumplipürét ehet…

Szóval a nem romlandó szendvics jó ötlet, de csak úgy együnk belőle, hogy azt a gyermekünk ne lássa! Mivel mi nem kapunk folyadékot, ezt is vigyünk magunkkal, 24 órára elegendő mennyiséget. Nem biztos, hogy mindenhol közel van a büfé!

A gyerekek viszont kapnak teát a műtét után, ezért nem szükséges nekik is innivalót készíteni. Ha mégis viszünk valami folyadékot, akkor beszéljük meg a nővérrel, hogy abból szabad-e kortyolgatnia, nem okoznak-e problémát az összetevői.

Papucs

Jó szolgálatot tehet a gyereknek egy papucs, mert a műtét előtti és utáni órákban biztosan fog mászkálni a szobában, folyosón. Az édesanyának is jól jöhet, különösen télen, mert egész nap csizmában lenni nem túl kényelmes.

Tisztálkodási szerek

Fürdésre ugyan lett volna lehetőség, de valamiért senki nem élt vele. A gyerekek pedig műtét után még pár napig csak langyos zuhanyt kaphatnak. Így a neszesszerbe teljesen feleslegesen tettem be tusfürdőt külön magamnak és külön a lányomnak. A gyerek fogkeféjét és fogkrémjét szintén hagyjuk otthon, mivel 2-3 napig nem moshat fogat.

Legyen viszont nálunk egy darab szappan, WC-papír, mert ez nem minden intézményben alapfelszerelés!

Ha mindezt bepakoltuk, akkor egy sporttáska megtelt – de ne aggódjunk, a többi szülő is ennyi holmival megy a 24 órás beavatkozásra!

A garatmandula-eltávolítás miatt befekvő gyermek szülei is nagyjából ugyanígy készüljenek, de ha valamilyen kérdésük van, akkor még a befekvés előtt érdeklődjenek a nővérektől.

Forrás: HáziPatika.com