Kisgyerek

Mit üzen a gyerek testbeszéde?

A gyerekek gyakran nonverbális jelekkel kommunikálnak, hiszen a szókincsük még meglehetősen kezdetleges. Most segítünk, hogy jobban megértsd a kis totyogód!
2017. Augusztus 11.

A kicsik testbeszéde nagyon árulkodó

Habár a gyerekek többsége 2 éves korára körülbelül 200 szót ismer, rendszeresen mindössze 50-et használ. Éppen ezért az esetek többségében a kicsi testbeszédét kell, hogy megértsd annak érdekében, hogy rájöjj, mit szeretne. Ha ez nem sikerül, minden szülő ismeri a következményeket: a gyerek sírással fejezi ki a meg nem értettségből eredő frusztrációját – írja a parents.com.

Természetesen senki nem várja tőled, hogy gondolatolvasó legyél, de mindenképpen érdemes ráhangolódnod és odafigyelned a gyermeked nonverbális kommunikációjára, hogy jobban megértsd őt. Íme néhány példa, melyekkel kapcsolatban tanácsot is adunk, hogyan értelmezd helyesen.

1. A gyereked a karjait összekulcsolva áll egy játék előtt.

Ez szerinted azt jelenti, hogy: Felejtsd el! Nem akarok játszani vele.

Valójában azt akarja tudatni veled, hogy: Félek, nem merem kipróbálni.”Talán meglepő, pedig egy egyszerű összefont kar mögött 67 különböző értelmezés is állhat” – mondja Patti Wood, testbeszéd szakértő. “Azonban a gyerekeknél ez a legtöbb esetben azt jelenti, hogy valami miatt kényelmetlenül érzi magát, fél vagy zavarban van.” A gyerek valószínűleg nem tudja szavakkal elmondani, hogy például “nem akarom, hogy ez az idegen hintaló itt legyen mellettem”, ehelyett az összefont karjaival képez szimbolikus pajzsot maga és a tárgy közé. A gyerekek ebben az életkorban imádnak új dolgokat felfedezni, ezért ha úgy tűnik, hogy valami nem igazán érdekli, lehet, hogy csak bátorságot próbál gyűjteni.Ha a kicsi fél, hogy kipróbálja az új hintalovat, amit vettél neki, akkor egyszerűen csak hanyagold a témát egy kicsit. Később újra megpróbálhatod bátorítani, hogy próbálja ki, miközben nonverbálisan jelezd, hogy neked is nagyon tetszik az új játék: lassan mozgasd a kezeddel, vagy állj fölé és csinálj úgy, mintha hintalovaznál, közben pedig mondd, hogy “Jaj, ez nagyon szuper!” Erőltetni azonban semmiképpen ne erőltesd, hogy ráüljön, ez ugyanis még inkább félelmet kelt majd benne, sőt esetleg sírni is elkezd. “Ha elég bátorságot érez hozzá, akkor ki fogja próbálni, de ezt érdemes kivárni” – mondja Wood.

2. Ahelyett, hogy köszönne a szomszéd néninek, a fejére húzza a pólóját.

Ez szerinted azt jelenti, hogy: Nem akarom látni!

Valójában azt akarja tudatni veled, hogy: Nem akarom, hogy lásson!A gyereked reakciója sokkal inkább saját magáról szól, mintsem a szomszéd néniről. Először próbálj meg bekukucskálni a pólója alá. Ha mosolyog, akkor valószínűleg csak játszik. Ha azonban komoly az arckifejezése, akkor inkább arról van szó, hogy óvatos, félénk és ezért bújik el” – magyarázza dr. K. Mark Sossin, egyetemi docens.A totyogók rengeteg féle érzelemmel találkoznak ebben az életkorban, amit nem mindig tudnak kifejezésre juttatni. Semmiképpen ne csinálj túl nagy ügyet belőle. A legtöbben ilyenkor késztetést éreznek, hogy egy “Ó, csak egy kicsit félénk” megjegyzéssel a szomszéd néninek kevésbé kényelmetlenné tegyék a helyzetet. Mégis azt tanácsoljuk, hogy ne bélyegezd meg mások előtt a gyereked.Inkább próbáld meg elmagyarázni, mi történik: “Kicsit bizonytalannak tűnsz. Sebaj, várunk egy kicsit, és majd, ha úgy érzed, csatlakozol hozzánk.” Ezután vidáman folytasd a beszélgetést, hogy a gyerek érezze, hogy a szomszéd néni aranyos és nincs mitől tartania.

3. Mikor belépsz a szobába, a 2,5 éves gyereked lesüti a szemét.

Ez szerinted azt jelenti, hogy: Valami rosszat csináltam (és nem akarom, hogy megtudd, mit). Valójában azt akarja tudatni veled, hogy: Rosszul érzem magam, amiatt, amit tettem.Ha a gyereked nem néz a szemedbe, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy valamiért sunnyog. A szégyenlősség mellett a kicsi olyan érzéseket is kezd megtapasztalni, mint a szégyenérzet vagy a bűntudat – ez pedig jó dolog. Az Iowa Egyetem új kutatása szerint azok a kétéves gyerekek, akik bűntudatot éreztek miután valami rosszat tettek, később kevesebb viselkedésbeli problémával küzdöttek, mint azok, akiknél ilyesmit nem tapasztaltak.Mit tegyél? Őrizd meg a nyugalmad akkor is, ha úgy tűnik, hogy a gyereked rejteget valamit. Lehet, hogy te falra kent csoki vagy egyéb szörnyűségek után kutatsz, miközben elképzelhető, hogy a fiad egyszerűen csak lerombolta a húga legóvárát. “Bármiről is legyen szó, a legjobb, ha pozitívak maradunk” – tanácsolja dr. Alan Greene, gyermekorvos professzor.Ha rájöttél, hogy mi történt, mondd neki nyugodt hangnemben (nem kiabálva), hogy ilyet nem csinálunk. Ha nem vagy biztos benne, hogy mit rejteget, akkor inkább próbálkozz valami ilyesmivel: “Tudom, hogy történt valami, de semmi baj, szeretlek” – mondja dr. Greene. Így a gyerek biztonságban fogja érezni magát, és nem fog késztetést érezni rá, hogy a jövőben eltitkoljon előled dolgokat.

4. Az egykor folyton rajtad csüngő egyévesed eltol vagy elszalad tőled.

Ez szerinted azt jelenti, hogy: Menj el innen! Valójában azt akarja tudatni veled, hogy: Egyedül is meg tudom csinálni!Ami elsőre sértésnek tűnhet egy anyuka számára, az igazából nagyon jó jel! “Azt jelzi, hogy a gyermek elkezdett bízni magában és a körülötte lévő világban” – mondja dr. Rahil Briggs, pszichológus. Próbáld meg nem magadra venni a viselkedését! A szárnyait próbálgató gyerekednek nagyon is szüksége van rád. Ha például szeretne egyedül megvizsgálni egy fát a parkban, hagyd, hadd fogja meg az ágait, szagolja meg a leveleit. Ne lépj közbe, hacsak nem valami (élet)veszélyes dolgot csinál (pl. egy tüskés vagy túl hegyes ágat vesz a kezébe, amivel megszúrhatja magát).”Képzeld azt, hogy a gyereked egy autó, te pedig a benzinkút vagy” – tanácsolja dr. Briggs. “Amikor a kicsinek bátorításra, biztatásra van szüksége, oda fog szaladni hozzád, hogy érzelmileg újra feltöltődhessen.”Ezek is érdekelhetnek: