Kisgyerek

Mit tegyünk, ha fél a sötétben?

Különösen három-négyéves korban gyakori, hogy a kisgyerek fél a sötétben. Néha egy-egy ijesztő filmrészlet hatására kezdődnek az éjszakai sírások, máskor egyáltalán nem lehet kitalálni az okát. Tippek a sötéttől való félelem elűzéséhez.
2008. Január 27.

 – Próbálkozhatunk azzal, hogy érdekes történeteket mesélünk a sötétségről, az éjszakai állatokról, és arról, miért szoktunk sötétben aludni.

Magyarázzuk el, mi az oka a nappalok és éjszakák váltakozásának. Meséljünk neki arról, hogy nálunk nyáron hosszúak a nappalok és rövidek az éjszakák, míg télen épp fordított a helyzet. Kivilágítható földgömb segítségével azt is szemléltethetjük számára, hogy Földünk egyes részein hónapokig tart a sötétség.

– Ha nyitva hagyjuk a gyerekszoba ajtaját, kintről beszűrődnek a zajok, fények, s így nyugodtabban alszik el a gyerek. Lehetséges, hogy a lefektetés körüli nehézségekkel azt juttatja kifejezésre, hogy többet szeretne a mama közelében lenni. Különösen az oviba járás kezdetén szokott felmerülni ilyesmi. Ha nem okoz nehézséget, engedjük meg neki, hogy szülei közelében szunyókáljon el. Persze, ha egész este be van kapcsolva a tévé mellettünk, jobb, ha mégis a kiságyban alszik el.

Ne ragaszkodjunk ahhoz, hogy sötétben aludjon a gyerek! Energiatakarékos izzót csavarhatunk a kislámpába, s így akár egész éjszaka is éghet. Ajándékozzunk a gyereknek különleges, sötétben világító, műanyagból készült figurát. Ha a lámpa fényébe tartja, “teleszívja” magát, s a takaró alatt, a teljes sötétségben sugározza szét zöldes fényét. Léteznek olyan csodák, amelyeket csak sötétben pillanthatunk meg.

Szinte minden gyerek fél a sötétben egy bizonyos életszakaszban

Ezt is érdemes elolvasni:

Forrás: Kismama magazin