Kisgyerek

Mit rendelj a strandbüfében?

Egy csúszdázással, pancsolással és napozással töltött nap remek élmény lehet - hacsak el nem rontja a hatást a családon végigsöprő kisebb ételmérgezés. Tippjeink segítségével elkerülhetitek a büfében összeszedhető vírusokat!
2014. Augusztus 12.

Higgy a szemednek!

Még az étlap átböngészése előtt érdemes alaposan szétnézni a büfé környékén, és amennyire csak lehet, kukkants be a pult mögé is. Nyugodtan bízd magad az érzékeidre – a rossz szagok és a piszok látványa mindig intő jel! Ha már messziről érezni az olajszagot, az arra utal, hogy régen cserélték a zsiradékot, vagyis jó pár fogás megfordult már benne. Vess egy pillantást a kiszolgáló személyzetre is – ha a pénztáros a bankjegyek és érmék után az ételekhez is kézzel nyúl, rengeteg baktériumot juttathat át a finom falatokra.

Tiszta víz

A csapvíz fogyaszthatósága nem csak külföldön kérdéses, az itthoni strandokon is érdemes utánaérdeklődni. A pénztárnál vagy az információs pultnál meg tudják mondani, hogy újratölthetitek-e a kulacsokat, üvegeket az öltöző csapjaiból. Ha nem kaptok egyértelmű választ, inkább keressetek egy ivókutat, vagy maradjatok a palackozott ásványvíznél, hogy biztosan elkerülje a család a kisebb-nagyobb fertőzéseket.

Amit jobb elkerülni

Már szobahőmérsékleten is 20-30 percenként megduplázódik (!) az ételeken található baktériumok száma – nem beszélve a nyári kánikuláról – ezért a büfékben is jobb meggondolni, mit rendelünk. A nyers tojásból készült fogások (például majonéz) esetében nagyobb a szalmonellaveszély, de ha a pulton még késő délután is érintetlenül várakozik a délelőtt kiszemelt szendvics (pláne fedél nélkül), az is intő jel.

Ezt válasszátok

Főtt kukorica: talán a legbiztonságosabb étel a strandon, emellett sokkal egészségesebb, mint a bő olajban sütött fogások.

Friss gyümölcs: még akkor is érdemes megmosni, ha látszólag tiszta a felülete.

Sült hús: célszerű teljesen átsült szeletet kérni, hő hatására ugyanis a legtöbb kórokozó elpusztul.

Lángos: legjobb a sima sajtos verzió, nagy hőségben ugyanis a tejföl könnyen megbuggyanhat. Csak a frissen készült, forró lángost vegyétek meg, ha már langyosra hűlt, a tésztája pedig nyúlós, kérjetek frisset!

Jégkrém: ha a fagylaltpultnál ugyanazzal a kanállal szedik a gombócokat, és az öblítővíz is kétes tisztaságú, jobban jártok az előre csomagolt, vízalapú jégkrémekkel, melyek kalóriatartalma is kevesebb.

Ezek is hasznosak lehetnek:

  • Bűnös a kenyér?
  • A hasfájás okai és kezelése
  • Balatoni nyár – melyik strandra érdemes menni gyerekkel?
  • Így nyaralj otthon!
  • Forrás: Kismama magazin