Kisgyerek

Migrén gyerekkel? Így védd ki!

Nincs rosszabb egy elviselhetetlen fejfájásnál, miközben a gyerekeidet kellene ellátnod. Próbáld ki a tippjeinket! Csak nyerhetsz velük.
2017. Május 25.

A migrén háromszor annyi nő életét keseríti meg, mint férfiét, ráadásul leggyakrabban a 30-40-es korosztályt érinti – pont azokat, akik a kisgyerekes időszak kellős közepén vannak. Ilyenkor minden anya ugyanazzal a problémával szembesül: „mégis hogyan lássam el a gyerekeimet, ha magamat sem vagyok képes ellátni?”

A Mayo Clinic kutatásából kiderült, hogy a migrénes anyukák többsége nem képes felhőtlenül élvezni a családi programokat, 37 %-uk pedig az alap szülői feladatokat sem tudja elvégezni.

Ha gyakran küzdesz migrénnel, a legjobb, ha felkeresel egy fejfájásambulanciát, ahol fényt derítenek a valódi kiváltó okokra. De addig is, próbálkozz az alábbi tippekkel!

Derítsd ki, mi okozza!

A migrénes fejfájást sok minden kiválthatja a füstölt, penészes sajtoktól a vörösboron át az időjárásváltozásig (különösen a meleg vagy esős/szeles napokon, amikor változik a légnyomás). A fájdalmat pedig bizonyos szagok és az erős fény tovább fokozhatja. A migrénes különösen érzékennyé válik, ezért az alváshiány, az egészségtelen ételek és a stressz is ronthat a helyzeten. „A migrén akkor a legkezelhetőbb, amikor az élet kiszámítható, eseménytelen, már-már unalmas” – mondja dr. Matthew Robbins, amerikai neurológus.

Gyerekkel azonban közelről sem esünk ebbe a kategóriába. Hogy rájöhess, nálad mi váltja ki a gyötrő fejfájást, vezess fejfájásnaplót, ahova mindig feljegyzed, aznap miket ettél, volt-e front stb. Ehhez segítségül hívhatsz telefonos alkalmazásokat is (ilyen pl. a Migraine Buddy – iOS-ra és Androidra is letölthető).

Változtass az életmódodon!

Egy új kutatás szerint az elegendő alvás, a rendszeres testmozgás, az egészséges életmód és megfelelő folyadékfogyasztás 50 %-kal csökkenti a migrén kialakulásának esélyét. Egy svéd kutatás pedig arra a megállapításra jutott, hogy heti háromszor 40 perc edzés ugyanolyan hatékonynak bizonyul, mint a receptre felírt migrén gyógyszerek. A megelőzésben emellett arra is fény derült, hogy a relaxációs technikák alkalmazása (meditáció, mély hasi légzés) majdnem ugyanolyan hatásosan mulasztották el a fejfájást, mint a megelőzésre bevett fájdalomcsillapítók. (Természetesen a kettő kombinálásával érték el a legjobb eredményt a kutatásban résztvevők.)

„Azt tapasztalom, hogy az édesanyák sokszor a szóbeli engedélyemre várnak, hogy végre törődjenek magukkal” – mondja dr. Dawn Buse, neurológus professzor. „Emiatt aztán gyakran valóban receptre írom a rendszeres jógázást vagy a kötelező napi sétát, hiszen ezek elképesztő fontossággal bírnak.”

Kezdetnek próbáld ki a következő légzőgyakorlatot: 4 számolásra orron át szívd be a levegőt, 4 számolásig tartsd bent, 4 számolásra fújd ki, majd 4 számolásig tartsd „kint.” Gyakorold ezt naponta többször! Még egy tipp: mindig legyen a táskádban egy üveg víz, nemcsak a gyereknek, hanem neked is. A kiszáradás nagyon sokszor egyenes út a fejfájáshoz.

Tankolj föl a megfelelő gyógyszerből

Még senki nem találta fel az a varázspirulát, ami mindenkinél tökéletesen működik, ezért fontos, hogy megtaláld a számodra legjobb fájdalomcsillapítót. „Gyakran miután végig próbáltunk jó pár gyógyszert, végül valamelyik kettőnek a kombinációja válik be a legjobban” – mondja Elizabeth Loder, neurológus professzor.

Az OTC fájdalomcsillapítók, mint az ibuprofen vagy az aszpirin, egy gyengébb migrént remekül elmulasztanak, de sokaknál jobban működnek a triptán tartalmú szerek, melyek a véredényekre és az idegvégződésekre hatnak. Ugyanakkor kutatások szerint, ha túl gyakran használjuk őket (és emiatt hozzászokik a szervezetünk), akkor az OTC és a triptán tartalmú fájdalomcsillapítók is okozhatnak ún. visszatérő fejfájást. Sajnos a szomorú igazság az, hogy hiába találtuk meg a tökéletes gyógyszert, hosszú távon lehet, hogy még sajgóbbá teheti ugyanaz a szer a migrénünket.

Amennyiben heti két alkalomnál többet fáj a fejed, egy megelőzésre felírt gyógyszer (pl. egy topiramate vagy propranolol tartalmú tabletta) sokat segíthet. A mellékhatásokkal azonban jobb, ha számolsz (gyengeség, szédülés, hányinger). A krónikus migrén ellen egyébként a botox is bizonyítottan hatásos lehet egyeseknél. Érdemes lehet tenni vele egy próbát.

Tervezz előre

Lisa Jacobson, a The Daily Migraine weboldal alapítója szerint jó szolgálatot tehet, ha a kocsinkban és a táskánkban is tartunk egy kis migrén elsősegély készletet – a gyógyszerünkkel, egy üveg vízzel, gyömbéres cukorkával hányinger ellen és egy üvegcse mentaolajjal, amivel bedörzsölhetjük a csuklónkat. Ha tudod előre, hogy pl. a menstruációd első napján mindig fáj a fejed, tervezz előre olyan programokat a gyerekeknek, hogy aznap biztosan tudj pihenni. Nem feltétlenül kell bébiszittert hívnod, tartogathatsz a fiókban ezekre a kivételes napokra pl. egy-egy különleges puzzle-t, gyurmát vagy egyéb érdekes, szöszmötölős játékot, amivel hosszabb időre le tudod kötni a kicsiket.

Természetesen, ha bedurvulna a helyzet, legyen kéznél néhány telefonszám, aki a segítségedre tud sietni, hogy néhány órára ledőlhess. Emiatt pedig ne legyen lelkiismeret-furdalásod, ettől még nem vagy rossz anya! A legfontosabb, hogy jobban érezd magad, utána pedig mindenkit kárpótolhatsz, aki segített átvészelni a heves fejfájásrohamot.

Magyarázd el a gyerekeidnek, hogy mi az a migrén

Ha már elég értelmesek hozzá a gyerekeid (egy 2,5 éves már simán ért a szóból), nyugodtan magyarázd el nekik, hogy „mikor anyának migrénje van, akkor nagyon fáj a feje és sokszor a hasa is. Ilyenkor nagyon zavarja az erős fény és zaj, de sok minden segít jobban éreznie magát pl. gyógyszer és a pihenés. Az is nagyon jó ilyenkor, ha megölelitek anyát és csendben játszotok. Nincs semmi vész, anya nemsokára jobban lesz.”

Próbálkozz alternatív módszerekkel

Ha beírod a Google-ba, hogy „természetes módszerek migrén ellen”, biztos, hogy rengeteg különféle találatot kapsz, köztük többek között az akupunktúrát is. Ez utóbbinak például nincsenek mellékhatásai, és sokaknál működik, sőt számtalan tanulmány bizonyítja, hogy valóban hatásos lehet. Szóval, ha futja rá, miért ne próbálnád ki ezt is!

Kapcsolódó cikkek:

Végre tudjuk, miért hajlamosabbak a nők a migrénre

A migrént a házastársak is megszenvedik

A migrén kilenckor támad, háromkor pedig maga alá gyűr a pánik!