Kisgyerek

Miért lesz egyre több kullancs?

Az elmúlt évtizedekben évről-évre egyre enyhébbek lettek a telek. Megszűntek a tartósan talaj menti fagyokkal telt napok száma, ezért nő folyamatosan a kullancsok létszáma.
2010. Július 07.

Az ár- és belvíz levonulását követően a volt vizes területeken hirtelen buja növényzet sarjad, ez kedvez a kullancsoknak – hívta fel a figyelmet Dr. Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke.

Kullancsveszély erdőn, mezőn, nagyvárosban

E friss, magasba szökő növényzetbe beözönlenek az erdei- és mezei állatok és a bő táplálékforrás okán gyors- és nagy utódszámú szaporodásba sodródik a faunát adó állatok száma. A buja növényzetű területeken megsokasodott mezei- és erdei állatokon a kullancsok is logaritmikusan elszaporodnak.

Tudjuk, hogy az erdei- mezei állatok közül főleg a kisrágcsálók (egerek, pockok), rigók, pelék, sünök (de egyéb vadállatok is) fenntartói, sőt hordozói a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusának és a Lyme-kór baktériumainak. Ezen állatok, mint a kórokozók (vírusok és baktériumok) és a kullancsok felszaporodásának okozói fokozott veszélyt jelentenek a nagy számuk és jelentős elterjedésük miatt.

Az erdők- mezők, közparkok és a kertek is kullancsveszélyt jelentenek országszerte, tehát nem csak az árvizes területekre vonatkozik a kullancsok elleni védekezés 2P-elvének, azaz a Progresszív Prevenció működtetésének fontossága.

Tanácsok:

  • Mindenképpen tájékozódjanak orvosuknál lakó-, nyaraló- és munkahelyük (pl. az árvízi területeken dolgozók is) kullancs fertőzöttségéről.
  • Mielőtt a tartós természetbe menetelt (nyaralást) megkezdenénk oltassuk be magunkat és egyéves kortól gyermekeinket a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen a gyorsított oltási protokoll szerint. Létezik olyan védőoltás, amely csak 2 hét különbséggel akár 97 százalékos védelmet nyújt a kórokozók ellen.
  • Fontos tudni, hogy a háziorvosával, gyermekorvosával, üzemorvosával egyeztesse a szükséges oltási sorozat időbeli tempírozását (két hét különbséggel adassa be a védőoltást), s ne felejtsék a szükséges emlékeztető oltásokat aztán (évente, illetve 5 évente) beadatni, hogy a védettségük folyamatos legyen.

    Itt fontos még kiemelni, hogy szülők a nagykorúvá váló gyermekeiknek is adják át az oltási könyveiket azzal a felszólítással, hogy élethosszig a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni védőoltásokat beadassák maguknak.

    Tudatni kell az oltott személyekkel, hogy a védőoltás nem a kullancs ellen-, hanem egy az általa terjesztett legveszélyesebb vírusos betegség, az agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen véd.

    Kapcsolódó cikkeink:

  • Kullancsos tévhitek
  • Mire figyeljünk a kullancsszezon idején?
  • Hogyan védekezzünk a kullancs ellen?
  • Kullancsok
  • Forrás: HáziPatika.com